Ny säsong för medborgarforskning

By on 17 mars, 2022
Foto: Filip Zandelin

Förra odlingssäsongen samarbetade Jordbruksverket med Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, för att inventera karantänskadegörare. Inventeringen genomfördes med hjälp av fritidsodlare med trädgård och fruktträd som på frivillig basis deltog som medborgarforskare. Säsongen 2022 fortsätter samarbetet och fler medborgarforskare sökes.

– Vi söker efter fritidsodlare som har egna fruktträd eller en trädgård med vissa värdväxter, säger Sofia Windstam, projektledare på Jordbruksverket. 

Syftet med inventeringen är att upptäcka skadegörare i tidigt skede. Det ger oss en god möjlighet att bekämpa och bli av med dem. Liksom förra året så inventerar vi amerikansk plommonvivel, japansk trädgårdsborre och äppelborrflugan. Vi utökar även inventeringen med vecklare av släktet Grapholita och kommer att erbjuda möjligheter för fritidsodlare att ta prover på sina växter för analys för bakterien Xylella fastidiosa.

Genom att samarbeta med medborgarforskare kommer vi åt att inventera i en miljö som är viktig för att tidigt upptäcka karantänskadegörare.

– Att leta efter karantänskadegörare och stoppa dem innan de etablerar sig är en otroligt viktig uppgift för oss på FOR. Intresset för att delta som medborgarforskare var stort förra året, vilket visar på att allmänheten tycker samma sak. Vår förhoppning är att intresset ska vara lika stort i år, säger Henrik Bodin, trädgårdsrådgivare på FOR.

Medborgarforskarnas uppdrag kommer vara att hänga fällor i sina privatträdgårdar eller kolonilotter, besiktiga fruktträd och andra växter samt skicka in växtprover för analys på labb.

Rekrytering bland fritidsodlare

Fritidsodlingens Riksorganisation, FOR, kommer att stå för rekryteringen av medborgarforskare och för insamlingen av data som kommer in. Jordbruksverket står för material som fällor och utskick samt kostnaden för diagnos. Jordbruksverket sammanställer även resultatet som kommer att presenteras i slutet av 2022.
Fritidsodlare som kan delta är de som odlar fruktträd i södra Sverige, eller de som odlar värdväxter för Xylella såsom lönn, lavendel, hallon eller ek. Lista över aktuella värdväxter. 

Vad händer om man hittar en karantänskadegörare?

Om någon skulle upptäcka en karantänskadegörare så kommer Jordbruksverket att sätta in olika åtgärder beroende på hur utbrett angreppet är. Ju tidigare man upptäcker en karantänskadegörare desto större chans att utrota den. Tiden är den viktigaste resursen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Jordbruksverket

You must be logged in to post a comment Login