Ny rapport om svenskarna och delningsekonomi – få som hyr eller hyr ut trots ekonomiska fördelar

By on 3 april, 2022
Arkivbild

Nu släpper ICA Banken den första delrapporten av Pengakollen 2022 som handlar om delningsekonomi. Resultatet som presenteras i Svensken och delningsekonomin visar att förvånandsvärt få aktivt praktiserar delningsekonomi, trots fördelarna det innebär för både plånbok och miljön. 

ICA Bankens rapport Pengakollen hjälper privatpersoner att hitta vägar för att spara pengar i de små, vardagliga situationerna, samt undersöker hur svensken klarar av sina ekonomiska utmaningar i vardagen. Delrapporten Svensken och delningsekonomin visar att det är få svenskar som faktiskt praktiserar delningsekonomi, då sju procent av svenskarna har hyrt något av en annan privatperson under de senaste tolv månaderna och endast tre procent svarar att de har hyrt ut något till en annan privatperson under samma period.

– Rapporten visar flera intressanta insikter kopplat till delningsekonomi och inte minst den potential som finns för fler att tjäna en extra slant eller ta chansen att spara mer. Det är därför aktuellt att titta på varför inte delningsekonomi är mer etablerat. Men vi ser i rapporten att intresset växer och att det finns en efterfrågan hos privatpersoner för att hyra mer istället för att köpa nytt, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

Potentialen med delningsekonomi

Anledningen till att inte fler hyr ut trots möjligheterna till extra kronor i plånboken, grundar sig främst i att många är rädda om sina saker, att det känns otryggt och att man inte anser sig äga något värt att hyra ut. Sett till de som hyr ut tror endast två procent tror att de kommer hyra ut oftare under 2022. Närmare en av tio (7 procent) tror att de kommer hyra oftare under 2022 än under föregående år och 25 procent tror att de kommer hyra lika mycket.

– Om man är intresserad av att börja hyra ut sina ägodelar men tycker det känns osäkert, kan man känna sig tryggare genom att exempelvis använda ett avtal framtaget av jurister, alternativt via en tjänst som kan agera förmedlare. Det finns skäl till att ta sig en funderare på vad man har hemma och hur ofta det faktiskt används, så kan man säkert hitta möjligheter att hyra ut. Ett hållbart alternativ som kan bidra till en starkare hushållsekonomi över tid, säger Magnus Hjelmér.

Vid frågan vad svenskarna helst kan tänka sig att hyra av andra personer toppar fritidsboenden (45 procent) följt av utomhusutrustning (41 procent), verktyg (35 procent), förrådsutrymme (30 procent), bil (21 procent) och barnutrustning, exempelvis en bilbarnstol (7 procent).

I rapporten belyses även viktiga fallgropar man bör tänka på när man hyr eller hyr ut.

Fler resultat från rapporten:

  • 29 procent svarar att de äger ett fritidsboende själva eller inom hushållet och sju procent av dessa brukar hyra ut det, varav 31 procent av dessa hyrt ut det för mellan 50 000 och 99 000 kronor i snitt per år.
    .
  • Snittet för vad man hyrt ut sitt fritidsboende för per år ligger på 30 761 kronor.
    .
  • När det kommer till vilka hinder som upplevs för att hyra ut till andra privatpersoner svarar 30 procent att det känns osäkert, 31 procent är rädda för att bli bedragna/lurade, 44 procent är rädda om sina saker och 39 procent svarar att de inte äger något som de kan hyra ut.
    .
  • 62 procent uppger att de hyr saker eftersom de bara komma använda dem någon enstaka gång, 40 procent uppger att det blir billigare. 15 procent uppger klimatet och miljön som en faktor.
    .
  • 80 procent av alla svenskar svarar att de själva eller deras hushåll äger en bil men endast 1 procent har någon gång hyrt ut den.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa ICA Banken

You must be logged in to post a comment Login