- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
- Julångesten står för dörren på Örebro Teater
Ny rapport om assistansersättningens utveckling
Försäkringskassan har nu lämnat sin slutrapport om assistansersättningens utveckling till regeringen. Rapporten väver samman tidigare kunskap med resultat från fördjupade analyser, som gjorts bland annat med nya data som Försäkringskassan tagit fram under hösten 2016. Syftet med rapporten är att skapa en så bred, aktuell och faktabaserad bild av utvecklingen som möjligt.
– Assistansersättningens utveckling är komplex och det är flera faktorer, exempelvis förändrad lagstiftning och praxis, som samtidigt driver utvecklingen åt olika håll. Det är viktigt att förstå hela bilden, säger Marie Axelsson, chef för avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan.
– Rapporten pekar på flera saker som vi kommer arbeta vidare med, till exempel bättre stöd till våra handläggare, som gör komplicerade utredningar och fattar svåra beslut, fortsätter Marie Axelsson.
Några resultat från rapporten:
Genomsnittligt antal timmar ökar för alla – men ökningstakten har minskat
När man har assistansersättning kan man när som helst ansöka om att få fler timmar. Om behoven ökar, eller livssituationen förändras, kan man beviljas fler timmar. När ersättningen infördes var genomsnittet 67 timmar per vecka medan det 2016 hade ökat till drygt 127 timmar per vecka. Det motsvarar 18 timmar per dygn, i princip all den tid som mottagaren är vaken. Ökningen har skett för både kvinnor och män, i alla åldersgrupper och för hela landet.
När ett barn blir äldre minskar den delen av hjälpbehovet som räknas som normalt föräldraansvar. Det leder till att ett högre timantal kan beviljas. En trolig förklaring till den höga timökningen i åldrarna 19 – 22 år är att assistansmottagaren slutar skolan. Åren innan mottagarna fyller 65 år får de en stor timökning. Det verkar troligt att det finns ett intresse av att försäkra sig om att man har ett tillräckligt omfattande stöd innan man fyller 65, eftersom man efter det inte kan beviljas fler timmar.
Antalet assistansmottagare relativt stabilt efter 2009
År 1994 uppgick antalet assistansberättade till drygt 6 100 personer. Sedan 2009 har antalet legat relativt stabilt på omkring 16 000 mottagare. Enligt Försäkringskassans bedömningar har två lagändringar bidragit till nästan halva antalsökningen: mottagare över 65 får behålla ersättningen och införandet av det femte grundläggande behovet, assistans för ”annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper”.
Över tid har det skett förändringar i rätten till assistansersättning, man kan säga att lagstiftningen har utvecklats på ett sätt som gör att antalet assistansmottagare med utvecklingsstörning och autism ökar samtidigt som antalet mottagare med en fysisk funktionsnedsättning minskar, åtminstone bland personer under 65 år. Antalet som nybeviljas assistansersättning har minskat. Det beror troligen på att framväxten av normering och rättspraxis sedan 2006 har förtydligat hur de grundläggande behoven ska beviljas och beräknas, vilket lett till att färre har rätt till statlig assistansersättning.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
Örebro HK kom till spel borta mod MoDo med åtta...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln. Tankarna väcker...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Länstrafikens dom mot den växande småorten
Mosås är en trevlig, något lantligt by med majoriteten villor...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Besvara enkät om det civila samhället
Örebro kommun och Örebro Föreningsråd genomför en undersökning, för att...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
Välkommen till Pihlskolan i Hällefors, söndagen den 1 december mellan...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
Den 26 november sammanträder kommunstyrelsen i Lindesbergs kommun, den här...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
E-tjänster stängda måndag den 25 november
Måndag den 25 november kl. 10–15 kommer de flesta av...
- Posted november 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login