Ny orange obligation ska gynna kvinnors företagande

By on 19 december, 2023
Bild: Sida

Kvinnoägda företag i låg- och medelinkomstländer har svårt att få tillgång till lånefinansiering, vilket är ett hinder för fattigdomsbekämpning. Sverige genom myndigheten Sida har signerat en lånegaranti på nästan en halv miljard kronor för att möjliggöra lån till 500 000 kvinnor som driver små och medelstora företag, och 30 procent ska gå till miljö- och klimatsatsningar.

– Lånegarantier är ett effektivt sätt att ge företagare i låg- och medelinkomstländer möjligheter att själva förverkliga sina affärsmässiga idéer och bidra till sin egen försörjning och egenmakt. Vi bidrar till att minska den finansiella risken, till en låg kostnad jämfört med hur mycket privat kapital som blir tillgängligt för företagarna. Lånen ska gå till små och medelstora företag för att ge kvinnor tillgång till kapital, främja jämlikhet, kvinnors egenmakt och till viss del miljö och klimatanpassning. Det bidrar till fattigdomsbekämpning, säger Jakob Granit, generaldirektör för myndigheten Sida.

Främjar jämlikhet och kvinnors egenmakt

Den orange obligationen WLB6 leds av Impact Investment Exchange (IIX) och Sverige genom myndigheten Sida garanterar 40 procent av förlusterna (upp till maximalt 40 miljoner US dollar) på en total utlåning om ca 100 miljoner US dollar, motsvarande ungefär 1,1 miljarder kronor.

Nytt för den här obligationen, jämfört med den tidigare WLB5 som lanserades för ett år sedan, är att cirka 30 procent av lånen ska gå till grön finansiering, alltså till miljö- och klimatanpassningar.

Hållbar försörjning för kvinnor

Sidas garanti möjliggör för obligationsförvaltaren att attrahera privata investerare – förmögenhetsförvaltare, pensionsfonder och stora familjebolag – som inte skulle delta utan ett riskskydd. Hittills har IIX mobiliserat över 128 miljoner US dollar för att ge över 1,3 miljoner kvinnor och flickor möjlighet att övergå till hållbar försörjning i Afrika, Asien och Stilla havet.

Världens samlade bistånd räcker inte för att nå de globala målen för hållbar utveckling. Det privata och publika (som pensionsfonder) kapitalet måste mobiliseras eller förflyttas. Ett sätt att uppnå förflyttning är via riskdelning med hjälp av Sidas garantiinstrument. Vid slutet av 2022 hade Sida en portfölj av aktiva garantier om 12,8 miljarder kronor, som i sin tur mobiliserat 34,2 miljarder från finansmarknaden.

– Genom garantiinstrumentet har varje spenderad biståndskrona som använts för att delbetala kostnaden för garantierna låst upp 57 kronor. Det visar på kraften i garantiinstrumentet, med en utväxling på 57 gånger pengarna och för just denna nya garanti är ännu kraftfullare med en väntad utväxling på 209 kronor för varje biståndskrona, säger Linda Thuman, handläggare på Sidas garantiberedning.

Ekonomi | Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: Sida

You must be logged in to post a comment Login