Ny offentlig konst skapar magi på Örebros förskolor

By on 6 september, 2021

På nybyggda Norrstjärnans förskola har de magiska varelserna i korridoren blivit en snackis bland barnen. På förskolan Silva har en stor glittrande sten med övernaturliga förmågor landat på gården och på Österängens förskola väcker ett färgglatt stim av lekfulla figurer barnens nyfikenhet.

Örebro konsthall ansvarar för den offentliga konsten i Örebro kommun. Det finns över 200 offentliga konstverk på olika platser i kommunen.

– Den här typen av offentlig konst tas fram speciellt för varje förskola, utifrån platsen och pedagogiska mål. Ofta i nära samarbete med konstnären, och även skolan, säger Gabriella Menerwa Kaasinen, intendent för offentlig konst på Örebro konsthall.

Gestaltningarna är möjliga genom den så kallade enprocentsregeln, som innebär att minst 1 procent av budgeten för kommunala ny- eller ombyggnationer avsedda för offentlig verksamhet ska avsättas till byggnadsanknutna konstnärliga gestaltningar. Sedan 1968 arbetar Örebro kommun enligt enprocentsregeln. Örebro konsthall projektleder gestaltningar som görs under enprocentsregeln och förvaltar Örebro kommuns konstsamling.

– Just de här tre konstverken blev klara under 2020, men på grund av pandemin hölls ingen invigning, berättar Gabriella.

Kort om den nya konsten:

Verk: Fåglarna från OZet, konstnär: Maria Bajt (f. 1976) utbildad på Kungl. Konsthögskolan och verksam i Berlin
Placering: Förskolan Norrstjärnan, Centrum norr, Örebro.

Norrstjärnans förskola har genomgått en helomvandling, magiska varelser har tagit över skolan och pryder väggar och golv i den långa korridor som binder ihop förskolans tio avdelningar.

Titeln på verket anspelar på den välkända berättelsen Trollkarlen från Oz. I närheten av Norrstjärnans förskola ligger Oset och Rynninge Naturreservat. Med den kända sagan i åtanke har Maria Bajt låtit fåglarna från Oset slungas in i tornadon och vakna upp i landet OZet. I detta land ser inget ut som det brukar. En fågel har leopardhud och svans. En kanadagås har fått en jättelång hals och dess vanliga gråsvarta teckning har nu ett mönster med stora färgglada fläckar, nästan som på en riktig giraff.

Sedan konsten installerades har barnens inställning till korridoren förändrats helt. Istället för att rusa igenom den så flanerar de och ställer frågor om de mångfärgade hybridvarelserna, och pallarna formade som gigantiska fotsteg från magiska varelser blir redskap i spontana hinderbanor, berättar rektor Anna Lorinius.

Verk: Stimmet, konstnär: Stina Löfgren
Placering: Österängens förskola, Örebro

På fasaden på Österängens förskola har det dykt upp färgglada, lekfulla figurer. Örebro konsthall har jobbat tillsammans med illustratören och formgivaren Stina Löfgren (f. 1980), utbildad på Konstfack och verksam i Stockholm, som skapade verket.

Konstverket består av många bilder, så kallade gestaltningar, av det som finns i närområdet; djur och växter från bäcken, småstenar och godispapper från omgivningen. Tillsammans skapar avbilderna det färgglada konstverket Stimmet.

Djuren fångas mitt i rörelser som förstärker djurens egenskaper, Stina beskriver det som att masken beter sig ”maskigt”.

I grupp formar figurerna ett myllrande, energiskt verk som kan ses som en stor helhet eller uppdelat i mindre konstellationer som bildar sina egna små berättelser, utspridda pusselbitar eller rebusar.

Verk: Magisk glittrig sten, konstnär: Sara Mirzajanzadeh
Placering: Silva förskola i Brickebacken, Örebro.

I Brickebacken har en magisk glittrig sten landat på förskolan Silva. Konstverket är gjort av Sara Mirzajanzadeh (f. 1983) utbildad vid Kungl. Konsthögskolan och verksam i Örebro. Sara har format verket tillsammans med barnen på förskolan genom workshops, som då kom fram till att de behövde ha en magisk sten på skolgården. Verket är en stor sten täckt med glitterlack, som skimrar i solsken. Stenens magiska krafter kommer i form av dess pedagogiska innehåll, där barnen uppmuntras att prata med stenen för att se vad den svarar. Konstverket är anpassat efter skolans pedagogik om eget lärande och upptäckaranda och stenen blir en naturlig samlingspunkt för frågor, samtal och möten.

– På en av våra workshops frågade en av pedagogerna stenen vad som händer med knopparna på våren, varpå barnen undrade vad knoppar är. Så innan vi kunde gå vidare med frågan diskuterade vi tillsammans knoppar, berättar Sara Mirzajanzadeh.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login