- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Ny lagstiftning om engångsprodukter
Vid årsskiftet trädde en ny lagstiftning om engångsprodukter och nedskräpning i kraft. Genom den nya lagstiftningen införlivas det s.k. engångsplastdirektivet i svenskt rätt. Syftet med den nya lagstiftningen är att få till stånd en hållbar användning av engångsplast och främja en cirkulär ekonomi. Producenterna av dessa varor får genom lagstiftningen ett större ansvar. Dessutom ställs högre krav på bl.a. caféer och snabbmatskedjor.
Plast är en värdefull resurs och råvara. Vi behöver dock minska avfall och nedskräpning och använda produkter som kan återanvändas. Målet är att förbrukning av muggar och matlådor som engångsplastprodukter ska ha minskat med 50 % år 2026 jämfört med 2022. Naturvårdsverket ansvarar för att följa upp arbetet med att nå målet.
Producenterna får ett stort ansvar
Genom den nya lagstiftningen åläggs producenterna ett stort ansvar. Med producent avses den som för in varan till Sverige, tillverkar varan i Sverige eller från ett annat land än Sverige säljer varan till slutlig användare i Sverige.
Fr.o.m. den 1 januari 2022 är det förbjudet att släppa ut vissa engångsplastprodukter på marknaden. Det rör sig alltså om engångsprodukter tillverkade av plast. De produkter som avses är bl.a. bomullspinnar (tops), dryckesbehållare eller engångsmuggar/engångsmatlådor som innehåller expanderad polystyren, gafflar, knivar, skedar, ätpinnar, sugrör, tallrikar, korkar och lock till engångsmatlådor och muggar, omrörare för drycker och pinnar som ska fästas vid ballonger. Om en producent släpper ut dessa engångsplastprodukter på marknaden kan producenten ådra sig en s.k. miljösanktionsavgift, vilket är en administrativ avgift som beslutas av tillsynsmyndigheten. Avgiften uppgår till 5 000 – 50 000 kronor beroende på antalet produkter som släppts ut på marknaden.
Utöver det specifika förbudet att släppa ut vissa produkter på marknaden har producenter också fått ett ekonomiskt ansvar kopplat till avfallshantering av engångsprodukter. De producenter som släpper ut vissa engångsprodukter på marknaden ska erlägga en årsavgift till Naturvårdsverket som därefter vidareförmedlar de inbetalda avgifterna till kommunerna som ett ekonomiskt stöd för hantering av nedskräpning, dvs. städningsåtgärder i naturen. De produkter som avses är engångsplastlock till muggar, flexibla omslag, matlådor och muggar som engångsprodukter, plastflaskor, tobaksvaror med filter, tunna plastbärkassar, ballonger och våtservetter.
Krav på caféer och snabbmatskedjor
Fr.o.m. den 1 januari 2024 införs krav på den som tillhandahåller dryck i engångsmugg eller snabbmat i engångsmatlådor att erbjuda kunden att få drycken/snabbmaten serverad i återanvändbara kärl. De aktörer som avses är t.ex. caféer och snabbmatskedjor. Caféet/snabbmatsrestaurangen ska även vidta effektiva åtgärder så att de återanvändbara muggarna/lådorna återanvänds flera gånger. Det ska också finnas väl synlig information till konsumenterna om att de har möjlighet att få dryck/mat serverad i återanvändbara kärl. Vid fall att sådan information/erbjudande inte finns tillgängligt kan caféet/snabbmatsrestaurang ådra sig en miljösanktionsavgift.
Krav på märkning och information till konsumenter
För vissa produktkategorier; tuggummi, portionssnus, sanitetsbindor och tamponger, har det fr.o.m. den 1 januari 2022 införts krav på märkning och information till konsumenterna. Av märkningen och informationen ska framgå hur produkten ska hanteras när den blir avfall, de negativa effekterna som nedskräpning ger upphov till samt de negativa effekter det får på avloppsnätet att spola ner produkten i avloppet.
Straffansvar för nedskräpning
Som ett led i att vidta åtgärder mot nedskräpning har lagstiftaren även valt att se över straffansvaret för nedskräpning. Redan före årsskiftet var det straffbart att med uppsåt eller av oaktsamhet skärpa ner utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till. Brottet rubriceras som ”nedskräpning” för vilket den ansvarige kan ådömas böter eller fängelse i högst ett år. Detta brott finns alltjämt kvar. Tidigare var dock mindre förseelser undantagna. Detta undantag tas nu bort, vilket innebär att det numera är straffbart att fimpa en cigarett, slänga ett godispapper, spotta ut ett tuggummi eller dylikt. Gärningen rubriceras som nedskärpningsförseelse, för vilket den ansvarige kan ådömas en penningbot.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Morris Law
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login