Ny bok om Bergslagen från Örebro läns museum

By on 29 januari, 2024
Bild: LindeKultur

Lördag 3 februari släpper Örebro läns museum en ny bok – ”Bergsbrukets tider – från medeltid, via samtid, mot framtid”. Boken börjar då säljas i museets lokaler på Örebro slott.

Kl. 14 samma dag hålls en specialvisning i utställningen Boom i Bergslagen på slottet. Ingen anmälan krävs och visningen som tar 30-40 minuter är helt kostnadsfri. Det är bara att droppa in.

För länge sedan startade en fantastisk utveckling i Bergslagen. För just här, i det skogiga och bergiga området, fanns förutsättningarna för att kunna tillverka det bästa järnet i Sverige, ja kanske i hela världen. Utställningen Boom i Bergslagen handlar om gruvor och hyttor, bergsmän och makt under medeltiden.

Örebro län präglas av såväl kontrasten som samspelet mellan bönderna på slätten och bergsbrukets folk. Det är en historia som inleddes på 1100-talet, tog fart från 1200-talet och som klingade ut i slutet av förra seklet. I dag bryts ingen järnmalm. Däremot har andra metaller fått nytt värde genom digitaliseringen och elektrifieringen.

För Örebro läns museum har det i princip alltid varit självklart att återkommande och på olika sätt dokumentera, samla in och berätta Bergslagens historia. Sedan några år tillbaka har länsmuseet en satsning som går under namnet ”Hyttbyggartid”.

Inom ramen för detta har museet bland annat en utställning på Örebro slott – ”Boom i bergslagen”; i samarbete med lokala intressenter initierat ”Bergslagens historiedagar”; på Siggebohyttan byggt en modellutställning om kraftöverföring före elektrifieringen.

Hösten 2022 genomfördes konferensen ”Bergsbrukets tider” i Nora på initiativ av och med huvudsaklig finansiering av Allan Wetterholms stiftelse. Den nya boken ”Bergsbrukets tider – från medeltid, via samtid, mot framtid” är den vetenskapliga konferenspublikationen. Museets fotograf Per Torgén har valt ut gamla bilder ur arkivet och rest runt i länets bergslag för att ta nya.

Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login