- Kumla kommun tar emot din gran
- Nu finns skidspår runt fotbollsplanerna på Solberga IP i Askersund
- Trafikljus ur funktion i korsningen Västhagagatan–Hagagatan
- Eldorado torkade mungbönor 800g återkallas
- BIK Karlskoga nollade Björklöven
- Trafikljus ur funktion i korsningen Svartå Bangata/Hertig Karls allé
- Så ska Örebro universitets tre campus utvecklas i framtiden
- Utveckling av områdena Strandvallen och Näset i Karlskoga
- 65+ satsning i Degerfors
- Nominera till årets pedagogiska pris i Lindesbergs kommun
Ny behandlingsmetod vid spridd tarmcancer gav överlevnadsvinster
Nya data som i går presenterades vid den internationella cancerkongressen ECC i Amsterdam ger ytterligare stöd för användningen av Avastin (bevacizumab) som underhållsbehandling vid spridd tarmcancer. Resultat från den omfattande fas III-studien CAIRO 3 visar att kontinuerlig Avastinbehandling möjliggör förlängd överlevnad med bibehållen livskvalitet för patienter med spridd tarmcancer.
Vid behandling av patienter med spridd (metastaserad) tarmcancer är det sällan möjligt att ge behandling med en kombination av olika kemoterapier under längre perioder. Patienten mår helt enkelt för dåligt på grund av att de cellgifter som används är så pass toxiska. Därför gör man vanligen behandlingspauser för att låta patienten återhämta sig.
Avastin har en verkningsmekanism som är skild från cellgiftsbehandling, då Avastin stryper blodtillförseln till tumören. Studier har tidigare visat att man genom kontinuerlig strypning av blodtillförseln får ut största nytta av läkemedlet. Avastin ges initialt i kombination med cellgifter och underhållsbehandling med Avastin är fortsatt effektivt även när man gör uppehåll med den cellgiftsbehandling som orsakar den värsta toxiciteten.
Resultaten från CAIRO 3 studien som presenterades vid ECC kunde visa att patientens livskvalitet inte försämrades av kontinuerlig underhållsbehandling, något som annars oftast är orsaken till att behandlingsuppehåll genomförs. Någon skillnad i upplevd livskvalitet mellan gruppen som inte behandlades och gruppen som behandlades kontinuerligt med Avastin kunde inte konstateras.
– Nu är det visat att Avastin med sin unika verkningsmekanism förbättrar överlevnaden med bibehållen livskvalitet genom underhållsbehandling fram till progress . Detta är de främsta målen vi vill uppnå vid spridd tarmcancer, säger Mats Gudmundsson, onkolog och medicinsk terapiområdeschef vid Roche AB.
I den randomiserade fas III-studien CAIRO 3 utvärderades underhållsbehandling med Avastin (bevacizumab) och capecitabin i kombination efter första linjens induktionsbehandling vid spridd kolorektalcancer.
Studien visar att patientgruppen som erhöll Avastin och capecitabin som underhållsbehandling hade en signifikant längre tid till progression, det vill säga till dess att tumören återigen börjar växa, jämfört med de patienter där behandlingsuppehåll gjordes. Tiden till första progression var mer än dubbelt så lång för den patientgrupp som fortsatte att behandlas jämfört med de patienter som gjorde behandlingsuppehåll (8,5 månader jämfört med 4,1 månader). Primär endpoint var tid till andra progression (11,8 jämfört med 10,5 månader). Den totala överlevnaden i gruppen som erhöll underhållsbehandling var också signifikant längre än för gruppen med behandlingsuppehåll (21,7 månader jämfört med 18,2 månader).
Om CAIRO 3
I studien inkluderades 558 patienter med metastaserad kolorektalcancer som efter induktionsbehandling med sex cykler av XELOX (capecitabin plus oxaliplatin) och Avastin hade förbättrad eller stabil sjukdom och som inte var kandidater för leverkirurgi. Dessa patienter randomiserades till underhållsbehandling med Avastin och capecitabin eller till observation. Vid första progression återinsattes XELOX och Avastin till patienterna i båda armarna.
Resultat: Studiens primära endpoint, tiden till andra progression (PFS2), uppfylldes och visade att den underhållsbehandlade gruppen hade en signifikant förlängd tid till andra progression; 11.8 jfr 10. 5 månader (HR 0.77, p = 0.007). På liknande sätt sågs också en förlängd tid till första progression (PFS1) i gruppen som fått underhållsbehandling; 8.5 vs 4.1 månader (HR 0.44. p<0.0001). Totalöverlevnaden i den underhållsbehandlade gruppen var 21.7 månader jämfört med 18.2 månader i kontrollgruppen (HR 0.87 CI 0.62-0.96 p=0.156) vilket efter justering av obalans mellan grupperna vid randomisering rörande sjukdomsstadium och tid mellan diagnos och inklusion visade statistisk signifikans (HR 0.80, p=0.035).
Om metastaserad kolorektalcancer
Kolorektalcancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. I Sverige lever ungefär 40 000 personer med tarmcancer och årligen får cirka 6 000 personer diagnosen tarmcancer. Det innebär en ny patient varannan timme.
Generellt är de nuvarande behandlingsalternativen för kolorektalcancer kirurgi, cytostatikabehandling och biologiska terapier. Cancer i tidiga stadier (lokaliserad) kan botas om tumören kirurgiskt kan avlägsnas på ett framgångsrikt sätt. Patienter med spridd (metastatisk) sjukdom behandlas normalt med cytostatika efter operation, också kallat första linjens behandling. Många patienter svarar initialt på cytostatikabehandling, men tyvärr progredierar sjukdomen i en majoritet av fallen efter första linjens behandling och patienterna kan behöva ytterligare en behandlingsomgång (andra linjen). Det finns därför ett reellt behov av effektiva behandlingar som tolereras av patienterna för långsiktig sjukdomskontroll vid metastaserad kolorektalcancer.
Om Avastin
Avastin (bevacizumab) är en antikropp som tillhör läkemedelsgruppens angiogeneshämmare. Det innebär att den förhindrar bildandet av de nya blodkärl (angiogenes) som tumören behöver för att få näring och syre. Näringstillförseln stryps och tumören krymper. Samtidigt minskas cancercellernas möjlighet att sprida sig via blodet till andra delar av kroppen. Avastin är den första och hittills enda godkända specifika VEGF-hämmaren.
Avastins verkningsmekanism
Blodförsörjning är avgörande för att en tumör ska växa utöver en viss storlek (2 mm) och sprida sig (metastasera) till andra delar av kroppen. Tumörer utvecklar sin egen blodförsörjning i en process som kallas angiogenes genom att utsöndra VEGF (vascular endothelial growth factor) – en viktig påverkande faktor för tumörtillväxt. Avastin är en antikropp som specifikt hämmar VEGF och därmed tillbakabildas blodkärlen i tumören och nybildning av blodkärlen hämmas. Avastins specifika VEGF-hämning gör att läkemedlet på ett effektivt sätt kan kombineras med ett stort antal cytostatikabehandlingar och andra cancerbehandlingar.
Avastin – en etablerad behandling inom cancervården
Avastin är godkänt i Europa för behandling av avancerade stadier av bröstcancer, tarmcancer, lungcancer, njurcancer och äggstockscancer. Avastin är den enda angiogeneshämmare som är tillgänglig för behandling av dessa olika cancerformer, som tillsammans orsakar 2,5 miljoner dödsfall varje år. Drygt en miljon patienter har hittills behandlats med Avastin sedan det första godkännandet kom 2005.
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Kumla kommun tar emot din gran
Det är dags att dansa ut julen och Kumla kommun...
- Posted januari 9, 2025
- 0
-
Nu finns skidspår runt fotbollsplanerna på Solberga IP i Askersund
Är du sugen på att åka längdskidor? Nu finns skidspår...
- Posted januari 9, 2025
- 0
-
Forskning i Örebro bidrar till kunskap om kvinnors hälsa
Sexuellt överförbar smitta är ett stort hot mot kvinnors hälsa...
- Posted januari 9, 2025
- 0
-
Trafikljus ur funktion i korsningen Västhagagatan–Hagagatan
Trafiksignalen i korsningen Västhagagatan–Hagagatan är ur funktion på grund av...
- Posted januari 9, 2025
- 0
-
Bilister slarvar med blinkers
En undersökning genomförd av Riksförbundet M Sveriges klubbar och avdelningar,...
- Posted januari 9, 2025
- 0
-
Risker med att kombinera kosttillskott och läkemedel
Många unga vuxna känner inte till riskerna med att kombinera kosttillskott...
- Posted januari 9, 2025
- 0
-
Eldorado torkade mungbönor 800g återkallas
Axfood återkallar ytterligare en batch av Eldorado torkade mungbönor 800...
- Posted januari 9, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login