Ny avancerad stroke-behandling på USÖ ger fler länsbor chansen till ett bättre liv

By on 4 juni, 2021
Alex Szólics och Hozan Radhi utför den första trombektomin på USÖ.
Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

Universitetssjukhuset Örebro, USÖ, har för första gången utfört trombektomi på en stroke-patient. Att verksamheten nu är igång innebär att stroke-patienter i Örebro län inte längre behöver skickas långa sträckor till andra sjukhus för behandling och chanserna till gott utfall för den här stora gruppen patienter förbättras avsevärt.

Trombektomi är ett medicinskt ingrepp där en blodpropp tas bort från hjärnan med hjälp av tunna verktyg som förs in via kärlen. Syftet med ingreppet är att få igång blodflödet igen och rädda den del av hjärnan som påverkats av en stroke. Enligt studier förbättrar ingreppet patientens möjlighet till god livskvalitet avsevärt.

– Att USÖ, som det sista universitetssjukhuset i landet, nu är igång med den här avancerade behandlingen kommer att få stor betydelse för länsborna, menar Martin Gunnarsson.

– Med tanke på att vi ligger mittemellan de andra universitetssjukhusen i mellersta Sverige fyller vi ut en tom fläck på kartan. Genom att erbjuda den här behandlingen kan vi minska mänskligt lidande. Tiden är en avgörande faktor för att man ska kunna rädda så mycket hjärnvävnad som möjligt och därmed ge människan ett fortsatt självständigt liv.

Utökat tidsfönster från sex till 24 timmar

Tidigare har det funnits ett tidsfönster på sex timmar från att patienten fått symtom tills att det bedöms vara värt att göra trombektomi. Parallellt med att USÖ nu drar igång verksamheten inför man också ett utökat tidsfönster på 24 timmar.

– Det är en stor och mycket viktig förändring som går att genomföra tack vare röntgenmetoden DT-perfusion. Det här kommer att göra att vi hittar många fler stroke-patienter som går att rädda, säger Jakob Ström, strokeansvarig neurolog som jobbat med införandet av trombektomin i regionen.

Det har tagit ett och ett halvt år av förberedelser för att bygga upp verksamheten i det så kallade angiolabbet för neurointerventioner på USÖ. En nyckelfråga har varit att hitta rätt personer som kan utföra trombektomierna och skapa en stabil jourbemanning. Neurointerventionisten Alex Szólics från Ungern har byggt upp liknande verksamhet i sitt hemland och rekryteringen av honom var nödvändig för att verksamheten skulle komma igång.

– Jag och min familj ville hitta ett nytt land att flytta till, för barnens skull och för mina möjligheter att utvecklas i yrket. Jag fick kontakt med USÖ genom ett företag som förmedlar läkarjobb i Skandinavien. Här finns stora möjligheter att utveckla trombektomi-verksamheten, säger han.

Avancerad teknik med AI-baserat system

I veckan utförde Alex Szólics det allra första ingreppet på plats på USÖ. I läkargruppen som ansvarar för trombektomi-verksamheten ingår också Hozan Radhi, András Katona och Fredrik Calais. I angiolabbet finns avancerad teknik, bland annat ett AI-baserat system som de är ett av de första sjukhusen i Sverige att använda.

Utöver att trombektomi-verksamheten minskar handikapp och ökar livskvalitet, ger den också samhällsekonomiska vinster.

– Det är billigare att utföra trombektomi än att inte göra det. Patienten blir friskare, vissa kan fortsätta arbeta och samhället sparar resurser, säger Martin Gunnarsson.

När verksamheten är helt utbyggd räknar USÖ med att kunna utföra mellan 90 och 300 trombektomier per år.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login