Nu ska skräpet designas bort

By on 3 oktober, 2024
Mycket av skräpet är förpackningar från sånt vi äter och dricker.

Foto: Håll Sverige Rent/Jonas Holmqvist

Nedskräpning är ett av vår tids största samhällsproblem. Och trots att det är olagligt att skräpa ner i Sverige hittar man skräp överallt, i havet, i städer, på höga bergstoppar och alla ställen där emellan.

Mycket av skräpet är förpackningar från sånt man äter och dricker. Nu lanserar Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar en guide, som ska hjälpa producenter och förpackningsutvecklare att ta med nedskräpningsperspektivet redan i designfasen av förpackningar.

Skräp skadar djur och natur, gör städer otrygga och kostar samhället mycket pengar helt i onödan. Den nationella skräpmätning som Håll Sverige Rent gjorde i stadskärnor och parker år 2023, visar att 9 av 10 skräp är engångsprodukter.

66 procent av skräpet är plast och den vanligaste kategorin inom plast är fimpar följt av mjuka omslag för livsmedel, till exempel förpackningar för godis, glass och snacks samt plastbestruket papper såsom hamburgerpapper och wrappapper. 

Under en skräpplockardag som nyligen anordnades av Håll Sverige Rent, plockades 240 ton skräp upp från gator och torg runt om i landet, och det på en enda dag.  

— Genom att tänka till redan när en förpackning designas skulle många av dessa skräp kunna förhindras. Ett bra exempel är lösa korkar, som länge varit ett nedskräpningsproblem i natur och hav. Där har nu risken för nedskräpning minimerats genom att korken sitter fast i sin förpackning, menar Johanna Ragnartz, vd på Håll Sverige Rent.

Designa mot nedskräpning 

Håll Sverige Rent och Näringslivets Producentansvar lanserar nu en designguide mot nedskräpning. Här hittar producenter och förpackningsutvecklare, tips och råd för att minska risken att hela eller delar av förpackningen blir till skräp. 

— Vi hoppas att guiden kommer att utgöra ett bra stöd till våra producenter för att undvika förpackningar som bidrar till nedskräpning, exempelvis i form av lösa delar, och designa förpackningar med nedskräpning i åtanke. Den är ett komplement till våra designmanualer för återvinning. Tillsammans ökar de möjligheterna för att hela förpackningen ska kunna materialåtervinnas, förutsatt att den källsorteras på rätt sätt, säger Henrik Nilsson, chef Affärsutveckling och Samhällskontakter på Näringslivets Producentansvar.  

Alla behöver ta ansvar  

Flera olika aktörer har ansvar för ett skräpfritt Sverige, där Sveriges kommuner ansvarar för att städa och hålla rent på gator och torg. Producenter är ansvariga för sina förpackningar enligt principen ”förorenaren betalar”.

Från 1 januari 2024 ska även producenter för engångsprodukter av plast, betala för kommunens uppstädningskostnader. Hur mycket och med vilken avgift fastställs av Naturvårdsverket.  

Även konsumenter har ett ansvar att minska nedskräpningen, dels genom att källsortera sina förpackningar och genom att inte skräpa ner. Att exempelvis kasta ett glasspapper på gatan kan leda till en skräpbot på 800 kronor.   

Sverige
Örebronyheter

Källa: Håll Sverige Rent

You must be logged in to post a comment Login