Nu ska Örebro läns bostadsområden hjärtsäkras

By on 9 oktober, 2022
Arkivbild

Sju av tio hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Trots det finns endast 3,4 procent (630 stycken) av landets registrerade hjärtstartare i hem och bostadsområden. I Örebro län överlevde endast 17 av de 75 personer som drabbades av hjärtstopp utanför sjukhus där hjärt-lungräddning startats 2020.

Nu startar Hjärt-Lungfonden, If Skadeförsäkring, Philips och Dahl Medical ett långsiktigt samarbete för att öka antalet hjärtstartare i Sveriges bostadsområden.

– Forskning visar att sju av tio hjärtstopp utanför sjukhus sker i hemmet. Genom att göra det möjligt för fler personer i Örebro län att skaffa en hjärtstartare till sitt bostadsområde kommer många liv att kunna räddas, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Trots en mycket snabb spridning av hjärtstartare i samhället har antalet räddade liv inte ökat de senaste tio åren. Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp utanför sjukhus. Endast cirka 600 överlever.

Samarbetet, som går under namnet Hjärtsäkrat Grannskap, gör det nu möjligt att starta insamlingar till en hjärtstartare i sitt eget bostadsområde. Hjärtstartaren placeras helst utomhus i ett värmeskåp så att den är tillgänglig och synlig dygnet runt för alla människor. Genom att registrera hjärtstartaren hos hjärtstartarregistret kan larmcentralen, SMS-livräddare och folk i omgivningen ta del av var hjärtstartare finns.

Av de hjärtstartare som är registrerade hos hjärtstartarregistret finns de flesta på arbetsplatser (43 procent) offentliga miljöer som butiker (7,6 procent) och idrottsanläggningar (5,2 procent) där hjärtstartarna endast är tillgängliga under begränsade delar av dygnet. Endast cirka hälften av hjärtstartarna är tillgängliga efter klockan 17:00.

– Med forskning och modern teknik finns förutsättningarna för att rädda fler liv i Örebro län. Nu behöver vi kraftsamla och engagera människor att göra en aktiv insats genom att starta lokala insamlingar för att köpa hjärtstartare till sina bostadsområden, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Tack vare forskning vet man att hjärt-lungräddning och snabb tillgång till hjärtstartare är avgörande för att överleva ett plötsligt hjärtstopp. Genom att öka antalet hjärtstartare i Sveriges hem och bostadsområden kommer fler liv att räddas.

…………….

Fakta: Så räddar du liv med hjärt-lungräddning (Källa: Hjärt-Lungfonden)

1. Undersök: Kontrollera andningen och leta efter livstecken.
2. Larma: Om personen andas onormalt eller inte alls: ropa på hjälp och larma 112. Larmoperatören ger instruktioner för hur du ska göra hjärt-lungräddning.
3. Bröstkompressioner: Placera dina händer på varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger – cirka två gånger per sekund – och släpp upp bröstkorgen mellan kompressionerna.
4. Inblåsningar: Öppna luftvägarna: lägg en hand på pannan, lyft upp hakan med två fingrar och knip om näsan. Ge två inblåsningar och varva med kompressioner tills du blir avlöst.
5. Hjärtstartare: Om hjärtstartare finns: starta den och följ instruktionerna. Rör inte patienten när du trycker på knappen för att ge en strömstöt.
6. Gå en kurs i hjärt-lungräddning, så att du är förberedd och kan hjälpa andra om ett hjärtstopp inträffar.

…………….

Fakta Hjärtsäkrat Grannskap

Hjärtsäkrat Grannskap är ett samarbete mellan Hjärt-Lungfonden, If Skadeförsäkring, hälsoteknikföretaget Philips och Dahl Medical som ska bidra till att fler människor räddas vid plötsligt hjärtstopp. Samarbetets mål är att öka antalet hjärtstartare där människor bor. Genom att underlätta för allmänheten att gå ihop och gemensamt kunna köpa en hjärtstartare till sitt bostadsområde kommer fler liv att räddas. Alla insamlingar startas på hjartsakratgrannskap.se. En Philips hjärtstartare levereras sedan till bostadsområdet och köparen registrerar den på www.hjartstartarregistret.se På så sätt kan larmcentralen, SMS-livräddare och folk i omgivningen ta del av var hjärtstartare finns. Hjärtsäkrat grannskap vill även få fler att våga ingripa vid ett hjärtstopp och att fler lär sig hjärt-lungräddning.

Så här fungerar det:

Välj ett hjärtstartarpaket och skapa en insamlingssida på hjartsakratgrannskap.se. Prata med personer och företag i ditt närområde och sprid insamlingen i sociala medier. Försök att få så många som möjligt att delta i insamlingen. Om du inte samlar in hela beloppet kan du förlänga din insamlingsperiod, eller välja att återbetala de pengar som samlats in.

….

Placering av Sveriges registrerade hjärtstartare 2021

Tabell 2. Placering av hjärtstartare

Kategori

Antal

Andel (%)

Affär/Butik (ej köpcentra)

1391

7.6

Annat fordon (ej tåg, buss, båt, spårtrafik, taxi eller ambulans)

247

1.3

Arbetsplats

7902

42.9

Badplats

81

0.4

Flygplats

73

0.4

Golfbana

124

0.7

Gym

287

1.6

Hemma

630

3.4

Hotell/Vandrarhem

452

2.5

Idrottsanläggning

951

5.2

Kyrka/Församlingslokal

906

4.9

Köpcentra

180

1.0

Nöjesplats

91

0.5

Offentlig lokal

1074

5.8

På station/terminal (tåg, buss, båt, spårtrafik, taxi)

78

0.4

På tåg, buss, båt, spårtrafik, taxi (ej på station/terminal)

102

0.6

Simhall/badhus

133

0.7

Sjukhus/geriatrisk klinik

70

0.3

Skola

887

4.8

Utomhus på gata/torg/park

215

1.2

Vårdcentral/Privat klinik/Tandläkarmottagning

490

2.7

Vårdhem 

172

0.9

Övrigt

1879

10.2

…………….

Fakta om plötsligt hjärtstopp (Källa: Hjärt-Lungfonden)

Plötsligt hjärtstopp är: När hjärtat av oväntad anledning plötsligt stannar.

Symtom: Den drabbade förlorar omedelbart medvetandet och saknar puls och normal andning. Onormal andning (ytliga, långsamma, snarkande andetag) kan förekomma, men förmår inte syresätta blodet.

Drabbade i siffror: Varje år drabbas uppskattningsvis 10 000 svenskar av hjärtstopp. Sedan millennieskiftet har antalet personer i Sverige som överlever plötsligt hjärtstopp mer än femdubblats – från 110 till över 600 räddade liv och har legat relativt stabilt de senaste tio åren. Det motsvarar fortfarande att en person dör av plötsligt hjärtstopp varje timme.

Tiden är dyrbar: Vid plötsligt hjärtstopp, larma 112, påbörja hjärt-lungräddning och använd en hjärtstartare om sådan finns.

Forskningsframgångar: Forskning visar att den som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen har mer än dubbelt så stor chans att överleva. Därför är allmänhetens insats avgörande. Forskning har visat att i de fall som en hjärtstartare används inom de första minuterna kan så många som sju av tio överleva.

Forskningens utmaningar: Hitta mekanismerna och orsakerna bakom hjärtstopp, utveckla undersökningsmetoder för att hitta personer som är i riskzonen för hjärtstopp och utveckla ännu bättre metoder att vårda hjärtstoppspatienter så att hjärnans funktioner räddas.

Hjärt-Lungfondens visionära forskningsmål: Du som råkar ut för hjärtstopp ska överleva och inte få hjärnskador. Fler kan klara livhanken om omhändertagandet i akutfasen och behandlingen utvecklas. Forskningen syftar även till att förebygga att du drabbas av hjärtstopp.

Finansiering: Som största fristående finansiär av hjärt- och lungforskning stödjer Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus. Hjärt-Lungfonden får varje år ansökningar om forskningsanslag för cirka 2 miljarder kronor och delar varje år ut omkring 300 miljoner kronor till forskning om hjärt- och lungsjukdom.

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Hjärt-Lungfonden

You must be logged in to post a comment Login