Nu granskas 70 arbetsplatser i Örebro län

By on 21 oktober, 2024
Genrebild

Vibrerande verktyg är ett växande hälsoproblem för byggnadsarbetare, nu kontrollerar fackförbundet Byggnads 70 arbetsplatser i Örebro län.

— Rapportens resultat är chockerande, inte minst att så många unga drabbas, säger Ann-Katrin Hedgren, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland.

En färsk medlemsundersökning från fackförbundet Byggnads, visar att hela 73 procent av byggarbetarna har upplevt symptom som kan härledas till användningen av vibrerande verktyg. Det kan handla om domningar och stickningar i händerna, vilket är bland de första tecknen på nervskador.

— Vi misstänkte att det var illa, men resultatet är chockerande, inte minst att det är så många unga som drabbas. Över hälften av byggarbetarna som är under 30 år upplever symptom, det är alarmerande siffror, säger Ann-Katrin Hedgren, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland.

I Örebro län deltog sammanlagt 138 medlemmar i undersökningen. Av dessa svarade nästan alla, 97 procent, att de använder vibrerande verktyg i sitt arbete.

Enkäten visar att:

  • 8 av 10 har upplevt symptom på nervskador.
  • 6 av 10 har en kollega som visat tecken på eller drabbats av vibrationsskador.
  • 8 av 10 har inte erbjudits medicinsk kontroll hos en läkare med kunskap om vibrationsskador av arbetsgivaren.

— Det här är Sveriges vanligaste arbetssjukdom alla kategorier, ändå är kunskapen så låg. Det är väldigt allvarligt. Vi måste få arbetsgivaren att ta sitt ansvar, säger Ann-Katrin Hedgren, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland.

70 arbetsplatser granskas i länet – nio av tio hade brister förra året

I dag, den 21 oktober, inleder Byggnads landsomfattande arbetsplatsbesök för att granska arbetsmiljön. I Örebro län besöker förbundet sammanlagt 70 arbetsplatser under veckan.

— Vibrationsskador kan drabba alla. Det handlar om att kunna lyfta sina barnbarn, eller klara vardagliga saker som att knäppa en skjortknapp. Det är helt avgörande att man får kunskap om hur man skyddar sig, samt medicinska kontroller så att man kan upptäcka skadan så tidigt som möjligt, säger Ann-Katrin Hedgren, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland.

Under förra året gjordes motsvarande kontroller med fokus på skyddsombudets roll i planeringsarbetet, då var det 87 procent av arbetsplatserna som uppvisade brister.

— Resultaten i Örebro län förra året var nedslående. Vi vet att den här typen av extrakontroller ger effekt, nu vill vi se en rejäl uppryckning i hela branschen, säger Ann-Katrin Hedgren, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland.

Byggnads krav

  • Inför sanktionsavgifter:
    Idag finns det inga konsekvenser om företagen bryter mot föreskrifterna. Det måste kosta att utsätta andra människor för skada.
  • Maxgräns för vibrationer på verktyg och maskiner:
    Det är stor skillnad på hur mycket tillsynes likvärdiga verktyg vibrerar. Det behövs en maxgräns för hur mycket verktyg och maskiner som säljs i Sverige får vibrera.
  • Regelbundna medicinska kontroller:
    Alla arbetstagare måste få gå på hälsokontroller regelbundet för att upptäcka vibrationsskador tidigt.

Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Byggnads

You must be logged in to post a comment Login