Nu börjar Mänskliga rättighetsdagarna 2024

By on 21 oktober, 2024
Bild: Örebro kommun

22–27 oktober är det dags för Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro. Dagarna arrangeras av civilsamhället i samarbete med Örebro kommun, och lyfter på olika sätt människors lika värde och rättigheter.

Dagarna fylls av föreläsningar, samtal och en fredsvandring.

Mänskliga rättighetsdagarna är en arena för Örebro kommun och civilsamhället att tillsammans uppmärksamma mänskliga rättigheter och vad det innebär i vårt samhälle, både lokalt och globalt. Målet är bland annat att mänskliga rättigheter och demokrati synliggörs och debatteras.

— Mänskliga rättigheter handlar om allas lika rättigheter. Det betyder bland annat rätt till arbete, bostad, bästa möjliga hälsa, identitet, kultur, språk och utbildning. Det vill säga våra kärnområden, men civila samhället gör också väldigt mycket kring mänskliga rättigheter. De belyser orättvisor, jobbar för inkludering och opinionsbildar. Allt detta är otroligt viktigt för ett demokratiskt samhälle och det vill vi synliggöra och stötta, säger Hanna Swingborg, strateg social hållbarhet, Örebro kommun.

— Under Mänskliga rättighetsdagarna görs en kraftsamling av civilsamhället i Örebro län. Vi lever i en tid där barns rättigheter världen över behöver uppmärksammas. I år möts vi igen och enas i arbetet mot diskriminering och för allas lika rättigheter, säger Aya Winssi, projektansvarig, Örebro Rättighetscenter.

Årets tema: Stå upp för barns rättigheter i en orolig omvärld

Mänskliga rättighetsdagarna i Örebro genomförs i år med fokus på barns rättigheter i en orolig omvärld. Barn världen över utsätts för krig, diktatur, kriser och andra orättvisor som kränker deras grundläggande mänskliga rättigheter, inklusive rätten till liv, utveckling, trygghet, utbildning och en meningsfull fritid.

— Civilsamhället i Örebro har en central roll i att skydda och främja barns rättigheter. Genom att vara starka röstbärare och kunskapshöjare arbetar många organisationer för att undanröja hinder och skapa platser där barn kan känna sig trygga och delaktiga, säger Hanna Swingborg, strateg social hållbarhet, Örebro kommun.

— Det handlar om att säkerställa att alla barn får den utbildning och det stöd de behöver, att de har tillgång till fritidsaktiviteter, och att deras röster blir hörda, säger Hanna Swingborg, strateg social hållbarhet, Örebro kommun. — Tillsammans kan vi stå upp för barns rättigheter och bidra till en tryggare och mer rättvis framtid för alla. Välkommen att vara med och göra skillnad i en orolig värld!

Aktiviteter under dagarna

  • Vernissage: En utställning om diskriminering och rättigheter.
  • Musik: Allsång, fika, skratt och allvar.
  • Funkis-dagen – alla får vara med!
  • Paneldebatt och frågeställningar angående Brickebacken
  • Föreläsning: Diskriminering och tillgänglighet, vad gäller vid synnedsättning?
  • Föreställning: Smakprov på ”Ewa-Helen – En cool brud”
  • Öppet hus hos RFSL
  • Provsmakning med Fair Trade i Världsbutiken
  • Föreläsning: Min väg från flykting till hela Sveriges polis
  • Dans till Per-Håkans orkester
  • Föreläsning: Krig eller fred – Hur skapas det?
  • Prova på Falun Dafa
  • Fredsvandring

Fredsvandring

Svenska kyrkan lyfter temat genom att arrangera en fredsvandring den 27 oktober under parollen ”Stå upp för barns rättigheter i en orolig omvärld!”, alla är välkomna att delta med start klockan 11.45 vid S:t Mikaels kyrka.

Vandringen går sedan från kyrkan och genom Baronbackarna till gångvägen mot Vivalla, förskolan, Örebro Moské, Vivalla centrum och Folkets hus Vivalla.

Funkisdagen – alla får vara med!

Funkisdagen är en dag där föreningar från funktionshinderrörelsen har utställarbord, föreläsningar och prova på parasport-aktiviteter. Man kan också prova på att vara synskadad eller att sitta i rullstol, Funkisdagen arrangeras av Örebro kommun på Campus Risbergska 24 oktober kl. 10-15.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login