Nordiskt 3D-printingsamarbete inlett: ”Hoppas att det skapar tillväxt”

By on 6 december, 2018
Brede Laerum från Equinor var en av talarna på Nordic AM Groups första seminarium. Foto: Mikael Melitshenko

Tisdagens seminarium i Stockholm blev startskottet för Nordic AM Group, vars mål är att skapa en nordisk marknad för 3D-printing. En av initiativtagarna är Alfred Nobel Science Park.

– Jag hoppas att det här kan leda till att industrin i Norden verkligen får upp ögonen för additiv tillverkning, säger Mikael Melitshenko på Alfred Nobel Science Park.

I augusti tog ett antal aktörer inom branschen ett första initiativ till att skapa ett samarbete och en nordisk marknad för additiv tillverkning (3D-printing).

På konferensen i Estland, där bland andra Alfred Nobel Science Park och Karlskogaföretaget Amexci deltog, fattades beslut om att arrangera ett seminarium i Stockholm under hösten för att officiellt bilda Nordic AM Group.

I tisdags gick seminariet av stapeln i 3DVerkstans lokaler.

– Det gick väldigt bra. Vi var 42 deltagare som lyssnade på sex jätteintressanta föreläsningar och efteråt hade vi väldigt bra workshopdiskussioner, säger Mikael Melitshenko, affärs- och projektutvecklare inom Avancerad tillverkning på Alfred Nobel Science Park.

På talarlistan fanns framträdande aktörer som Equinor, Sandvik, Siemens och Wärtsilä.

– Det var tunga talare och tunga personer i rummet.

Mikael Melitshenko tror att det nya samarbetet ska leda till en positiv förändring för 3D-printingbranschen.

– Jag hoppas att det här kan leda till att industrin i Norden verkligen får upp ögonen för additiv tillverkning och att det skapas tillväxt inom det området. Jag hoppas också att det skapas forskning kring utveckling av 3D-printing i ett nära samarbete mellan industrierna, akademin och även sådana organisationer som vi.

Vilken roll kan Alfred Nobel Science Park spela i den utvecklingen?

– Jag ser att vi skulle kunna ha en samordnade och möjligtvis även en koordinerande roll i detta. Det finns få timmar över för dem som jobbar i AM-branschen, de har mycket att göra. En organisation som Alfred Nobel Science Park – som i sitt DNA ska ha det här med att samordna andra aktiviteter och inte jobba för sin egen tillväxt – kan ta den rollen.

Under seminariet fattades beslut om att initiativtagarna ska ta fram ett förslag till en plan framåt, samt bjuda in till en liknande träff under våren.

– Hela gruppen uttryckte en önskan om att få träffas igen och arbeta vidare med det här, säger Mikael Melitshenko.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login