Nio tips på hur du sänker din elfaktura

By on 28 oktober, 2022

Ett högkostnadsskydd för elpriser har precis presenterats men det står klart att vinterns elpriser ändå kan bli dubbelt så höga som förra vintern, om vi alla tillsammans hjälps åt och minskar vår förbrukning så påverkar det efterfrågan och kan även det sänka elpriserna.

Rusningen efter att installera solceller är hög och väntetiderna långa, men det finns flera saker du kan göra för att minska din elförbrukning och sänka din elräkning redan idag.

….

1. Se till att täta ditt hus.

54 procent av energiförbrukningen i ett hus går till uppvärmning. Dåligt isolerade väggar, golv, tak, fönster och dörrar läcker ut värme och kostar pengar. Genom att täta fönster och dörrar kan du på ett billigt och enkelt sätt behålla värmen och låta elcentralen vila.

….

2. Se över uppvärmningen och sänk vid behov börvärdet i styrcentralen eller värmekurvan i fjärrvärmecentralen.

Varje grad i sänkt temperatur kan sänka elfakturan med ca 5 %.

….

3. Skruva ner eller stäng av värmen i rum som inte används.

….

4. Ska ni åka bort på tex höstlovet eller över jul och nyår räcker det att ha en temperatur på 16°C.

Sänk även värmen på din vattenberedare när du åker bort- det är onödigt att den drar el för att hålla vattnet varmt när ingen är hemma. Även golvvärmen kan stängas av eller sänkas.

….

5. Stäng av apparater, ordentligt – all elektronik drar el även i standby läge.

Tycker du att det känns tröttsamt att springa och stänga av varje apparat kan ett bra sätt vara att koppla ihop flera i ett grenuttag som går att slå av när ni lämnar hemmet.

….

6. Se över befintliga vitvaror i hemmet (och i stugan) – gamla vitvaror som kyl, frys, spis och tvättmaskin drar mycket mer el än nyare modeller.

Genom att byta till en ny energisnål modell kan du tjäna in dina investeringar på några år. Detta beror ju på hur ofta du använder dem. Nedan kommer några exempel från Råd och Rön som räknat ut den besparing du gör om du byter från en 10 år gammal vitvara till en ny.

  • Diskmaskin – Om du diskar en gång per dag sparar du cirka 200 kWh/ år
  • Kyl – Ett nytt kylskåp drar ca 150 kWh/år mindre än ett gammalt
  • Frys – Ett strömsnålt frysskåp drar cirka 300 kWh/år, medan ett tioårigt drar 100 kWh mer
  • Spis – Har du en äldre spis med gjutjärnsplattor kan du spara mycket el genom att byta till en keramisk häll eller ännu hellre en induktionshäll. Använder du spisen tio timmar i veckan förbrukar en gammal spis med plattor 625 kWh/år, en keramisk häll 520 kWh/år och en induktionshäll 415 kWh/år.
  • Tvättmaskin/Torktumlare/Torkskåp – Tvättar du fem gånger i veckan och torkar kläderna i tumlare eller skåp kan du spara 150 kronor/år på tvättmaskinen, 900 kronor/år på tumlaren och 1 250 kronor på ett nytt torkskåp.

….

7. Passa på att se över ditt elavtal – Har du inte tecknat ett elavtal så betalar du ett anvisningspris, det är det absolut högsta priset på el hos den aktör som du blivit anvisad till.

Genom att teckna ett avtal oavsett om det är rörligt eller bundet får du ett bättre elpris än om du inte tecknar något.

….

8. Skippa torktumlaren – En genomsnittlig tumlare drar ungefär 80 kWh per månad.

Med dagens höga elpriser innebär det flera hundralappar som går att spara varje månad genom att istället hänga tvätten på en torkställning.

….

9. Behöver du göra större förändringar som ger en lägre energiförbrukning i hemmet bör du kika efter gröna tilläggslån.

Grönt tilläggslån är en utökning av bolånet på din fastighet med extra rabatt för att genomföra energiförbättrande åtgärder och erbjuds av flera aktörer på marknaden. Ett tilläggslån innebär att du har en separat lånedel där du också kan välja en bindningstid som passar dig, oberoende av det tidigare bolånet du har på fastigheten. Detta kan vara relevant för dig som vill installera mer effektiva värmekällor, förbättra isoleringen av tak, fönster och väggar eller tex installera solceller för egen produktion av el.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Hypoteket

You must be logged in to post a comment Login