Nätverksträff för klimatsmart byggnation

By on 22 oktober, 2024
Bild från nätverksträffen, Örebro kommun

Klimatinitiativ Örebro Län hade den 18 oktober sin första nätverksträff. Under träffen deltog de aktörer som är intresserade av att vara med och påverka bygg-, fastighets- och anläggningsbranschen till att bli hållbarare.

Målet är att till år 2030 ha halverat sina utsläpp, och att till år 2045 ha ett nollnettoutsläpp inom branschen.

Klimatinitiativ Örebro Län är ett samarbete mellan Örebro kommun, Region Örebro län och Länsstyrelsen i Örebro län samt lokala företag med syfte att accelerera omställningen till nettonollutsläpp inom bygg-, fastighets- och anläggningsbranschen.

Byggbranschen utgör en stor andel av klimatutsläppen och står inför stora utmaningar, men genom ett starkare samarbete kan utvecklingen vända och hållbara lösningar skapas.

Fullsatt möteslokal

Nu har en första träff ägt rum för att kunna samarbeta runt just dessa utmaningar som branschen står inför. Under mötet deltog cirka 90 personer med olika roller inom bygg-, fastighets- och anläggningsbranschen.

Några av aktörerna som var med på plats var Örebro kommun, Region Örebro Län, Länsstyrelsen i Örebro Län, Fastighetsägarna, Byggföretagen, ÖBO, Futurum, Eyra Gruppen, White Arkitekter, Kamtech, NA Bygg, Ventpartner och Sustainable Innovation.

Under träffen diskuterades syfte med Klimatinitiativet, vilka mål man ser med det, fokusområden för arbetet och klimatlöften. Det stora målet om att vara en bransch med nollnettoutsläpp kan delas upp på delmål, som kommer att följas upp varje år.

Några av dessa delmål är att utsläppen ska visa på en minskande trend år 2027, och 50 procent minskade utsläpp av växthusgaser i branschen år 2030.

— Det är roligt att det är ett så stort intresse för ett nätverk för klimatsmart byggande! Örebro kommun har ett eget kapitel med höga ambitioner runt detta i Klimatstrategin och med så många aktörer från branschen som vill bli bättre på detta så har vi goda chanser att uppnå våra målsättningar att minska klimatpåverkan, säger Jan Johansson, projektledare Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen Örebro kommun.

Vad sker nu?

Framöver kommer fler nätverksträffar att hållas, och Klimatinitiativ Örebro Län har även gett förslag på interna arbetsgrupper med olika fokusområden som kommer att träffas ungefär en gång per månad. Fokuset runt dessa träffar är erfarenhetsutbyte, lyfta goda exempel inom branschen, skapa kunskap samt jobba vidare med samverkan och målsättning för en klimatsmartare byggnation i länet.

För att nå ökad kunskap och för att utmana varandra, kommer även externa aktörer att delta på framtida möten för att delge deras expertkunskap från sitt område.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login