- BIK Karlskoga vann klart mot IK Oskarshamn
- Invigning av Öround en cirkulär popup
- Minska tomgångskörningen för renare luft i Örebro
- ÖrebroBostäder säljer fyra fastigheter
- Digitalidag 2024 på Örebro bibliotek
- Dansföreställningen Solägget på Folkets hus i Degerfors
- Nominera kandidater till Energiklappen 2024
- Är du inte vaccinerad än inför säsongens smittor kom på drop-in
- OpenArt summerar 2024 års utställning i siffror
- Hitta ditt drömyrke på Yrkesmässan 2024
Nästan en av fem kontrollerar aldrig julbelysningen
Inför julen pyntas hemmen med julstjärnor, ljusstakar och ljusslingor. Det är viktigt att tänka på säkerheten när alla ljus, sladdar och kontakter plockas fram. Trots stor brandrisk kontrollerar nästan en av fem personer aldrig sina julljus, visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If.
Julen är ljusets högtid, och det märks när lampor, lyktor och lysen åker fram ur gömmorna. Men få tänker på att såväl gammal som ny elektronik i närheten av lättantändligt material är en brandrisk.
– Orsaken till julens bränder är många gånger de levande ljusen, men även de elektriska ljusen ska man hålla ögonen på. Varma glödlampor som kommer i kontakt med brännbart material kan fatta eld, säger Lars Silfverswärd, säkerhetsexpert på If.
December är med sina ljus, dekorationer och matlagning årets mest brandfarliga månad. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gjordes 934 insatser mot bränder under december 2015 – 18 procent fler än under en genomsnittlig månad.
Ifs undersökning visar att nära var femte person (18 procent) kontrollerar aldrig att julbelysningen fungerar som den ska. Tre av fyra (73 procent) har för vana att inspektera ljusen en gång årligen, medan var tionde person (9 procent) granskar dem flera gånger per år.
– Man bör alltid kontrollera att ljusen är i gott skick. Eftersom julelektroniken bara används en gång om året är det inte ovanligt att de ljus som man har liggande i skåpen har några år på nacken. Att lamporna lätt blir varma samtidigt som pappersstjärnor och andra juldekorationer finns i närheten gör dem till en brandrisk, säger Lars Silfverswärd.
Dåliga sladdar och kontakter kan dessutom orsaka kortslutning. Därför är det viktigt att se till att de är hela, och inte använda sådana som är skadade, brutna eller modifierade.
– För att enkelt slippa oroa sig att man ska glömma belysningen kan man koppla dem till en timer. Använder man redan en app för att kontrollera lamporna hemma kan den också användas för det här ändamålet – huvudsaken är att julljusen inte lämnas tända inomhus hela natten, säger Lars Silfverswärd.
En tidigare undersökning av If visar att 22 procent inte släcker julbelysningen under natten, medan 37 procent bara släcker den delvis. Detta trots att det bästa sättet att förhindra bränder är att hålla uppsikt.
– säger Lars Silfverswärd.Släck heller inte ljusstakar genom att snurra på en av lamporna – det kan skapa glappkontakt som bildar gnistor. Använd strömbrytare eller dra ur sladden när du sover,
Ifs tips – så undviker du brand i juldagarna:
- Se över att sladdar och kontakter är hela när du tar fram dina julsaker.
- Se till att alltid ha det volt och watt-tal som rekommenderas för ljusen. Byt alltid ut trasiga lampor med lampor med samma spänning (V) och effekt (W)
- Lyser en av lamporna starkare än resten i en elektrisk adventsljusstake eller julgransbelysning ska lampan bytas ut omgående. Den kan överhettas och antända. Lyser alla jättestarkt har du satt i fel sorts lampor, t.ex. sju-ljus i en femljusstake. Byt ut omgående.
- Slingor och julgransbelysningar med lampor som inte går att byta ut, som har trasiga lampor eller skador på ledningarna, stickproppen eller transformatorn måste kasseras. De går tyvärr inte att reparera. En skadad ledning eller lampa leder till att spänningen ökar på resten av slingan och risken är överhängande för att den då blir kraftigt överhettad. Håll även koll på transformatorerna, att sätta fel transformator på en slinga kan också leda till överhettning.
- Placera inte ljusslingor med glödlampor nära lättantändligt material.
- Använda LED-lampor – de drar mindre energi inte heller blir lika varma som glödlampor. Men byt ut alla lamporna i adventsljusstaken eller julgransbelysningen. De nya LED lamporna är jättebra på många sätt, men ersätt då samtliga lampor i ljusstaken/slingan. Blanda aldrig LED och glödlampor.
- Använd alltid strömbrytaren eller dra ur sladden när du ska släcka ljusstaken. En lampa som bara delvis skruvas ur kan orsaka kortslutning.
- Skilj på ute- och inomhusbelysningar. Använd ljusslingor avsedda för utomhusbruk när du dekorerar ute. Se till att den är kopplad på en jordfelsbrytare, fast installerad eller portabel.
- Köp bara elektriska ljus och dekorationer som är CE-märkta. Börjar de spraka eller lukta ska du sluta använda dem direkt.
- Låt inte barn eller husdjur leka med elsakerna.
- Släck både levande ljus och julbelysning när du går och lägger dig.
- Ha en brandfilt i köket så att du snabbt kan släcka mindre bränder i till exempel kastruller.
- Testa att din brandvarnare fungerar – batteriet bör bytas varje år samtidigt som varnaren inte fungerar optimalt mer än högst tio år.
- Sätt upp en påminnelse på insidan av din ytterdörr om att släcka ljusen!
Regionalt
Örebronyheter
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov. Under perioden 22 november – 5 december 2017 har sammanlagt 3507 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige.
Related Posts
Latest News
-
BIK Karlskoga vann klart mot IK Oskarshamn
Under onsdagskvällen var det åter för match i Hockeyallsvenskan efter...
- Posted november 13, 2024
- 0
-
Invigning av Öround en cirkulär popup
Den 16 november invigs Öround, Örebro kommuns cirkulära popup-butik. Butiken...
- Posted november 13, 2024
- 0
-
Bilister i kökrock på E18
Polisen är på väg till Västhaga Örebro med anledning av...
- Posted november 13, 2024
- 0
-
Minska tomgångskörningen för renare luft i Örebro
Örebro kommun vill nu lyfta frågan om tomgångskörning, och påminner...
- Posted november 13, 2024
- 0
-
ÖrebroBostäder säljer fyra fastigheter
På ÖrebroBostäders (ÖBO) senaste styrelsemöte, blev det klart med försäljning...
- Posted november 13, 2024
- 0
-
Digitalidag 2024 på Örebro bibliotek
På fredag den 15 november, anordnar Örebro bibliotek åter igen...
- Posted november 13, 2024
- 0
-
Dansföreställningen Solägget på Folkets hus i Degerfors
Välkomna på dansföreställningen Solägget! Barnboken Solägget, av Elsa Beskow, handlar...
- Posted november 13, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login