Närståendepenning behöver förtydligas och moderniseras

By on 15 december, 2023
Arkivbild

Närståendepenning är ett viktigt stöd, för att personer ska kunna vara tillsammans när en närstående är svårt sjuk. Men den är krånglig att ansöka om och det finns svårigheter i bedömningen, särskilt vid psykiska sjukdomar. Det visar en granskning från Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).

Personer kan få närståendepenning när de behöver vara borta från arbetet för att vara nära en närstående som är svårt sjuk. Men ISF:s granskning visar att närståendepenning är en förmån som inte hängt med samtiden och som är lågt prioriterad av Försäkringskassan. Det har bidragit till krångel och otydligheter.

– Ansökningsprocessen är krånglig för alla inblandade. För den sjuka, för den som ansöker, för läkaren som ska lämna intyg och för Försäkringskassan som handlägger förmånen, säger Lisa Carlsson, projektledare för rapporten. Det är särskilt problematiskt att den som ansöker behöver hantera omständlig administration under en redan svår tid i livet.

Den låga prioriteringen leder också till att Försäkringskassan inte sprider särskilt mycket information om förmånen.

–  Krångligheterna och den låga kännedomen kan leda till att personer som skulle ha behov av förmånen inte ansöker om den, säger Lisa Carlsson.

Granskningen visar att de som ansöker om närståendepenning oftast får den. Men i vissa situationer kan det vara svårt att bedöma om det finns ett påtagligt hot mot livet, vilket är ett krav för att få närståendepenning. Det kan exempelvis uppstå vid psykiska sjukdomar som depression som kan innebära självmordsrisk. Det händer att hälso- och sjukvården bedömer att den sjuka personen mår bättre av att komma hem under uppsikt av en närstående än att vara kvar på sjukhus, samtidigt som Försäkringskassan kan göra bedömningen att det inte föreligger ett påtagligt hot mot livet.  

–  I en sådan situation finns ett behov för den närstående att vara med den sjuka, men det är inte säkert att den kan få närståendepenning. Det är olyckligt om närstående hamnar i kläm mellan hälso- och sjukvården och Försäkringskassans bedömningar, säger Lisa Carlsson.

Det finns oklarheter i regelverket gällande vilka situationer det kan vara aktuellt med närståendepenning. ISF anser därför att regeringen behöver göra en översyn av förmånen för att förtydliga i vilka situationer förmånen ska kunna användas.

Rapportens titel: Hur fungerar närståendepenning? En granskning av möjligheter och hinder för att ta del av stödet för vård av närstående, ISF Rapport 2023:14.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Inspektionen för socialförsäkringen

You must be logged in to post a comment Login