När en förälder får cancer

By on 29 september, 2013

Vad ska föräldrar och vårdpersonal tänka på vid mötet av barn som har en förälder med cancer? Katrin Bartfai Jansson, läkare och Johanna Joneklav, kurator på Onkologiska kliniken i Örebro driver näracancer.se – en sajt för unga som står nära någon som har cancer.

Nu har de tillsammans med Nationellt kompetenscentrum anhöriga gjort två korta filmer där de bland annat berättar om hur barnen påverkas när en förälder får cancer och vad vi som vuxna i barnets närhet kan göra.

– Ungefär en femtedel av dem som diagnostiseras med cancer har barn som fortfarande är små eller tonåringar. Vid 21 års ålder har vart femtonde barn fått uppleva att en förälder drabbats av cancer. Eftersom syskon eller styvföräldrar också kan drabbas av sjukdomen är det i realiteten ännu fler barn och unga som lever med någon som har eller har haft cancer, berättar Katrin Bartfai Jansson.

Alla blir drabbade
När någon i familjen får cancer blir hela familjen cancerdrabbad. Bara en person bär på sjukdomen men hela familjen delar på den psykiska belastning som sjukdomen för med sig. Ibland märks det inte på barnen att de är berörda medan det ibland är väldigt tydligt, säger Johanna Joneklav.

– Glöm inte de barn och ungdomar som uppträder som de brukar! Det kan betyda att de inte mår så dåligt av situationen, men det kan också vara så att de gör allt för att dölja att de mår dåligt för att inte tynga sin familj som redan är belastad.

Anonyma frågor
I forumet på näracancer.se kan unga som står nära någon som har cancer möta andra unga i liknande situation. Här kan de också ställa anonyma frågor till av sjukvården och få information genom text och film. Sajten erbjuder även information till föräldrar och vårdpersonal om hur de kan hjälpa unga närstående till någon som har cancer.

Två nya filmer är producerade där Katrin Bartfai Jansson och Johanna Joneklav förklarar hur man kan prata med barn i olika åldrar om sin cancer.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login