Myndigheter fortsätter att samverka mot arbetslivskriminalitet

By on 15 december, 2023
Arkivbild

Regeringen förlänger uppdraget för nio myndigheter att fortsätta samverka mot arbetslivskriminalitet. Arbetslivskriminalitet leder till allvarliga samhällsproblem, och är i många fall en del av den kriminella ekonomin.

Myndighetsgemensam samverkan har visat sig vara ett betydelsefullt verktyg för att komma åt denna form av brottslighet.

Regeringen gav den 24 februari 2022 Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljö­verket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndig­heten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyn­digheten i uppdrag att inrätta regionala center mot arbetslivskriminalitet och om varaktig myndighetssamverkan. Uppdragstiden förlängs nu till och med den 31 december 2024.

– Regeringen prioriterar arbetet mot arbetslivskriminalitet, som i sina allvarligaste former kan röra sig om ren människohandel och människoexploatering och ofta är en inkomstkälla för den kriminella ekonomin. Vi har nu sju center mot arbetslivskriminalitet på plats och ser till att myndigheternas viktiga samarbete där fortsätter. Vi är fast beslutna att genom denna och andra åtgärder knäcka den kriminella ekonomin, säger Paulina Brandberg.

Centren fungerar som ett nav för myndigheternas arbete mot arbetslivskriminalitet och syftar till att underlätta planering, genomförande och uppföljning av myndighetsgemensamma kontroller och andra gemensamma aktiviteter. Myndigheterna ska fortsätta att utveckla arbetet mot arbetslivskriminalitet vid de regionala centren utifrån respektive myndighets kompetensområde. Regeringen avser att senast under tredje kvartalet 2024 återkomma med ett förnyat uppdrag. 

Uppdraget ska redovisas av Arbetsmiljöverket i samband med årsredovis­ningen för 2024 i en särskild årsrapport till Regeringskansliet (Arbetsmark­nadsdepartementet).

Sju center mot arbetslivskriminalitet

Under 2022 och 2023 har sammanlagt sju regionala arbetslivskriminalitetscenter etablerats. De finns i dag i Umeå, Göteborg, Norrköping, Stockholm, Uppsala, Örebro och Malmö. De är samlokaliserade med de regionala underrättelsecentren mot den organiserade brottsligheten. Att bedriva arbetet gemensamt ger ett stort mervärde jämför med om myndigheterna endast arbetar inom sina egna organisationer.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Arbetsmarknadsdepartementet

You must be logged in to post a comment Login