- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Motion skyddar mot stora hjärnblödningar
Bild: Hjärt Lungfonden
Personer som drabbas av hjärnblödning får mätbart mindre blödningar om de motionerat regelbundet före insjuknandet, det visar en studie vid Göteborgs universitet med stöd från Hjärt-Lungfonden.
Enligt studien räcker det med lätt fysisk aktivitet som till exempel promenader, cykling, simning, trädgårdsarbete eller dans under minst fyra timmar per vecka.
– Den här forskningen visar att våra levnadsvanor påverkar riskerna för hur hårt vi drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Om vi minskar stillasittandet kan vi rädda fler liv och öka chanserna till fler friska år för dem som insjuknar, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Hjärnblödning är den farligaste typen av stroke och kan leda till livshotande tillstånd. Närmare hälften av alla som drabbas av hjärnblödning avlider inom en månad och endaste en femtedel lever utan funktionsnedsättning efter sex månader.
Vid en hjärnblödning läcker blod ut från skadade blodkärl inuti hjärnan och bildar en ”pöl” i hjärnvävnaden och prognosen hänger till stor del samman med blödningens storlek ‒ ju större blödning, desto allvarligare konsekvenser.
Den aktuella studien visade att ett samband mellan fysisk aktivitet fyra timmar i veckan eller mer gav minde blödningar. Patienter som varit fysiskt aktiva drabbades i högre grad av mild stroke. De hade också god funktion en vecka efter insjuknandet och god 90-dagarsöverlevnad.
– Resultaten från vår studie är tydliga och förklarar varför fysiskt aktiva personer har bättre prognos än fysiskt inaktiva efter hjärnblödning. Resultaten förstärker bilden av att fysisk aktivitet är fördelaktigt för individen, även om personen insjuknar i en så pass allvarlig sjukdom som hjärnblödning, säger Katharina Stibrant Sunnerhagen, professor vid Göteborgs universitet.
Studien omfattar 686 patienter med hjärnblödning som vårdades på tre av Göteborgs sjukhus under perioden 2014 till 2019. Patienter som ägnade sig åt lättare fysisk aktivitet fyra timmar i veckan eller mer klassades som fysiskt aktiva. Storleken på blödningarna i hjärnan bedömdes med hjälp av bilddiagnostik.
Fakta om stroke (Källa: Hjärt-Lungfonden)
Stroke är: Syrebrist i hjärnan som orsakas av en blodpropp i ett av hjärnans kärl (hjärninfarkt) eller av ett brustet blodkärl (hjärnblödning).
Symptom: Vanliga symtom är plötslig förlamning och känselnedsättning i kroppens ena sida, talsvårigheter och förlust av synfält. Yrsel, huvudvärk, illamående och kräkningar är andra symtom. Nästan hälften av de drabbade har svårt att svälja i det akuta skedet.
Drabbade i siffror: I Sverige drabbas ungefär 25 800 personer varav 6 100 avlider av en stroke (hjärninfarkt eller hjärnblödning) varje år. Ungefär 85 % av alla strokefall är hjärninfarkter och de övriga är hjärnblödningar.
Forskningsframgångar: Utvecklingen av datortomografin, (en avancerad bildteknik som väsentligt har förbättrat diagnosticering av stroke), bättre behandlingar med hjälp av bland annat trombolys och förfinade operationsmetoder.
Hjärt-Lungfondens visionära forskningsmål:att minska antalet fall av stroke och andelen patienter som dör. Forskningen syftar också till att förhindra fysiska och kognitiva funktionsnedsättningar efter stroke, så att den som drabbas kan leva sitt liv med god livskvalitet.
Finansiering: Som största fristående finansiär av hjärt-och lungforskning stödjer Hjärt-Lungfonden löpande flera hundra vetenskapligt utvalda forskningsprojekt vid Sveriges universitet och universitetssjukhus. Hjärt-Lungfonden får varje år ansökningar om forskningsanslag för cirka 2miljarder kronor och delar varje år ut omkring 300 miljoner kronor till forskning om hjärt-och lungsjukdom.
….
Så minskar du risken att drabbas av stroke (Källa: Hjärt-Lungfonden)
Håll Koll på ditt blodtryck – Högt blodtryck räknas till en av folksjukdomarna och i Sverige har mer än hälften av alla i åldersgruppen 65–85 år högt blodtryck.
Ät hjärtvänlig mat – Ät minst 500 gram grönsaker och frukt per dag, det motsvarar cirka två nävar grönsaker, rotfrukter och baljväxter samt två frukter.
Fullkorn kan minska risken för typ-2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom och hjälper också till att hålla vikten tack vare fibrer som mättar. En lagom mängd är 70 gram för kvinnor och 90 gram för män, det motsvarar till exempel två knäckebröd och en portion fullkornspasta per dag.
Skär ner på saltet – Att äta mindre salt ingår i kostråden för att sänka ett för högt blodtryck. En vuxen människa bör inte äta mer än 6 gram salt per dag, alltså ungefär en tesked. Men de flesta äter betydligt mer än så, ofta utan att vara medvetna om det. Det mesta saltet är nämligen dolt i livsmedel som till exempel bröd, ost, charkuteriprodukter, färdig mat som soppor såser och färdigrätter. Även mat på restaurang är ofta ganska salt. Välj gärna livsmedel som är Nyckelhålsmärkta, de innehåller mindre mängd salt.
Sluta röka – Tobaksrökning är sammantaget den enskilt största riskfaktorn för sjukdomar i lungor, hjärta och kärl. Det finns inget som ger så snabb och positiv effekt på hälsan som att sluta röka.
Fysisk aktivitet – Det krävs inte några svettiga och hårda träningspass på gymmet för att skydda hjärtat, en behaglig promenad på 30 minuter per dag är bättre än ingenting. Att till exempel dammsuga huset, jobba i trädgården, välja trappan framför hissen gör stor skillnad i längden, större skillnad än att gympa ett par gånger i veckan och vara stilla resten av tiden. Börja försiktigt och öka succesivt. Fysisk aktivitet påverkar alla bakomliggande riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom i positiv riktning.
Så känner du igen stroke (Källa: Hjärt-Lungfonden)
AKUT-testet: Vid stroke är tiden dyrbar och snabba åtgärder av dig som står nära minskar skadorna. Genom att känna till de vanligaste varningssignalerna kan du bidra till att ge fler strokedrabbade vård i tid.
ANSIKTE Be personen att le. Om mungipan hänger. – Ring 112!
KROPP Lyft armarna i 10 sekunder. Om en arm faller. – Ring 112!
UTTAL Om personen talar sluddrigt eller inte hittar rätt ord. – Ring 112!
TID Varje sekund är livsviktig. Vänta inte. – Ring 112!
Hälsa | Sverige
Örebronyheter
Källa: Hjärt Lungfonden
Related Posts
Latest News
-
Webbplatser med koppling till Black Friday majoriteten är inte säkra
IT-säkerhetsföretaget Check Point Software varnar för nätfiskeattacker under Black Friday....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login