- ”Den lilla blomman” av Leia
- KICKS först ut med att sälja ACO utanför apotekskanalen
- BIK Karlskoga höll inte borta mot AIK
- Helgpyssel på Drottninggatan
- Folkmusik i stället för black metal, så sprider högerextrema sin ideologi
- Region Örebro län inför övergångsregler
- Nästan 1 500 invånare i Örebro län har inkomst från skogsbruk
- Hällefors kommuns öppettider under jul och nyår
- Gullvivan i Karlskoga flyttar till tillfälliga lokaler
- Kumla tar tydliga steg framåt inom trygghetsfrågan
Minst 6 700 rohingyer har dödats i Myanmar visar kartläggning
Minst 9 000 människor från den etniska gruppen rohingyer dog i Rakhine-provinsen i Myanmar mellan 25 augusti och 24 september. Enligt vittnesmål var mer än 70 procent av dödsfallen våldsrelaterade och minst 6 700 rohingyer beräknas ha dödats, däribland åtminstone 730 barn under fem år. Det framkommer av en kartläggning som Läkare Utan Gränser har gjort bland överlevande i lägren i Bangladesh.
Läkare Utan Gränsers nya kartläggning presenterar de hitintills tydligaste tecknen på att rohingyer i Myanmar utsatts för riktade attacker i samband med den upptrappning av våldet som inleddes den 25 augusti.
– Vi har träffat och pratat med människor som överlevt våldsattacker i Myanmar och som nu befinner sig i överfulla flyktingläger i Bangladesh. Vad de berättade för oss var chockerande, både att så många av dem rapporterade att en familjemedlem dödats, och på det sätt de uppges ha dödats eller skadats, säger Sidney Wong, läkare och medicinsk ansvarig för Läkare Utan Gränser. Antalet dödsfall var som högst i samband med att landets säkerhetsstyrkor inledde de så kallade röjningsoperationerna under sista veckan i augusti.
De våldsamma attackerna som utfördes av militär, polis och lokala miliser var ett svar på tidigare attacker utförda av ”Arakan Rohingya Salvation Army”. Sedan våldsutbrottet har över 647 000 rohingyer flytt från Myanmar över gränsen till Bangladesh.
Mortalitetsstudier från sex flyktingläger
I början av november i år genomförde Läkare Utan Gränser sex retrospektiva mortalitetsstudier i olika delar av flyktinglägret i Cox’s Bazar i Bangladesh. Totalt 608 108 människor ingick i kartläggningen, varav 503 698 hade flytt från Myanmar efter den 25 augusti. Av dessa var 100 464 barn under fem år.
Mellan den 25 augusti och 24 september var det totala dödstalet 8,0/10 000 personer per dag. Detta motsvarar ett dödstal på 2,26 procent (mellan 1,87 procent och 2,73 procent) av den undersökta befolkningen. Applicerat på det totala antalet rohingyer som tagit sig till lägren i Bangladesh sedan 25 augusti skulle detta betyda att mellan 9 425 och 13 759 rohingyer dog under de första 31 dagarna efter våldsutbrottets början, däribland åtminstone 1 000 barn under fem år.
Ihjälskjutna, innebrända och ihjälslagna
Undersökningarna visar att minst 71,7 procent av dödsfallen orsakats av våld. Detta motsvarar minst 6 700 personer, inklusive 730 barn. Den vanligaste dödsorsaken var skottskador (69 procent av de våldsrelaterade dödsfallen), följt av personer som blivit innebrända i hemmet (9 procent) och personer som blivit ihjälslagna (5 procent).
Bland dem som dött under den aktuella perioden var 59 procent barn under fem år. Av dessa brändes 15 procent till döds i sina hem, sju procent blev ihjälslagna och två procent dog av landminor.
Misstänkta mörkertal
Enligt Läkare Utan Gränser finns sannolikt ett mörkertal vilket innebär att dödstalen förmodligen är ännu högre. Det beror på att organisationen inte kartlagt alla flyktingläger i Bangladesh, samt att undersökningen inte inkluderar de familjer som inte lyckats fly från Myanmar.
– Vi hörde rapporter om hela familjer som utplånats efter att ha fångats och bränts inne i sina egna hem, säger Sidney Wong, läkare och medicinsk ansvarig för Läkare Utan Gränser. Än idag fortsätter människor att fly från Myanmar till Bangladesh och de som lyckas ta sig över gränsen rapporterar att de har utsatts för våld de senaste veckorna. Väldigt få oberoende hjälporganisationer har tillträde till Maungdaw-distriktet i Rakhine och vi är mycket oroliga för vad som händer de rohingyer som fortfarande är kvar där.
Det avtal som undertecknades mellan regeringarna i Myanmar och Bangladesh i november om återvändande av flyktingar går ännu inte att förverkliga. Rohingyer bör inte tvingas återvända och människors säkerhet och rättigheter måste garanteras innan sådana planer på allvar kan övervägas.
Världen
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
”Den lilla blomman” av Leia
Den lilla blomman Bär på ett löfte Det är inte...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
KICKS först ut med att sälja ACO utanför apotekskanalen
KICKS stärker sitt hudvårdserbjudande och är först ut utanför apoteken...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
Sverige stärker stödet för tsunamiberedskap i Asien och Oceanien
Sverige har beslutat att bidra med 4 miljoner kronor till...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
En humanitär årskrönika
Kriget i Gaza fortsätter att lamslå en hel befolkning, Läkare...
- Posted december 19, 2024
- 0
-
BIK Karlskoga höll inte borta mot AIK
Under onsdagskvällen spelade BIK Karlskoga den sista matchen inför juluppehållet...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Helgpyssel på Drottninggatan
Nu till helgen lördag 21 och 22 december är alla...
- Posted december 18, 2024
- 0
-
Folkmusik i stället för black metal, så sprider högerextrema sin ideologi
Från black metal och nazi-punk till rap, EDM och folkmusik....
- Posted december 18, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login