Minst 158 000 svenskar har utsatts för försök till vaccinbedrägeri

By on 10 juni, 2021
Arkivbild

I samband med vaccinationerna mot covid-19 har brottslingar utnyttjat viljan hos många att vaccinera sig. Enligt en ny Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av mySafety Försäkringar har mer än 158 000 svenskar blivit kontaktade av bedragare som utgett sig för att vara från bland annat Folkhälsomyndigheten.

Värst drabbade är män samt boende i Östra Mellansverige.

Bland befolkningen i åldern 16 till 79 år har 158 000 personer blivit utsatta för vaccinbedrägeriförsök sedan pandemins start. Det visar en färsk Sifo-undersökning från mySafety som även bekräftar att bedragarna siktat in sig på män, boende i östra Mellansverige samt personer i åldersgruppen 16 till 34 år.

–  Att 16 till 34-åringar har varit mer utsatta kan te sig förvånande. Sannolikt beror det på att de är mer uppkopplade än andra åldersgrupper och att många av bedrägerierna sker just online. Men det är viktigt att komma ihåg att det finns ett stort mörkertal då personer över 79 år inte är med i undersökningen. Vi vet sedan tidigare att många bedragare aktivt har riktat in sig på äldre personer, säger PA Prabert, på mySafety.

De utsatta har alltså blivit kontaktade av någon som utgett sig för att vara från till exempel Folkhälsomyndigheten, Vårdguiden, regionen eller liknande. Brottslingen har då erbjudit en vaccinationstid och krävt att den utsatte identifierat sig med bankdosa eller mobilt bank-id.

–  Bedrägerier är i dag Sveriges näst vanligaste brott efter skadegörelse. Som tur är lyckas inte majoriteten av bedrägeriförsöken men fenomenet med vaccinbedrägerier visar hur snabba bedragarna är på att utnyttja händelser och hitta nya tillvägagångssätt. Det finns anledning att vara vaksam även under sommaren medan vaccinationerna pågår samt även när de eventuella påfyllnadsdoserna ska tas efter ett år, säger PA Prabert.

mySafetys främsta tips på hur du skyddar dig 

  • Kom ihåg att vaccineringen är gratis
    Det kostar ingenting att vaccinera sig mot covid-19. Om någon vill ha betalt försöker de utsätta dig för ett bedrägeri
  • Be att få ringa tillbaka
    Om någon ringer och ber dig logga in på exempelvis banken eller någon annan tjänst på nätet – gör det inte. Be istället om namn och säg att du ringer tillbaka. Det brukar vara ett bra sätt att få bedragarna att visa sitt rätta jag och ger dig möjligheten att kontrollera att du verkligen pratar med rätt person.
  • Teckna en försäkring med bedrägeri- och ID-skydd
    Skulle du drabbas får du experthjälp och ekonomisk ersättning

Regionalt
Örebronyheter

Källa mysafety

You must be logged in to post a comment Login