Minskad optimism kring bostadspriserna

By on 23 september, 2024
Genrebild

Nära hälften av svenskarna, 46 procent, spår en uppgång för bostadspriserna det kommande året. Det är en minskning från 49 procent sedan förra månaden, och från 57 procent jämfört med i början av sommaren.

Det visar Länsförsäkringars senaste Boprisbarometer.

— De aviserade räntesänkningarna gör svenskarna allt tryggare med att byta bostad och vi ser att takten i budgivningarna är högre än på länge. Samtidigt är antalet bostäder till salu rekordstort och det finns osäkerhetsfaktorer som den geopolitiska oron samt ränteutvecklingen i euroområdet och USA, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

Länsförsäkringars Boprisbarometer anger skillnaden mellan andelen hushåll som tror på högre bostadspriser om ett år jämfört med andelen som tror på lägre bostadspriser. I september minskade Boprisbarometern från 43 till 40 procent. Nu är 46 procent av svenskarna förvissade om en prisuppgång på bostadsmarknaden under året, att jämföra med 57 procent i juni då Boprisbarometern stod som högst. Allt fler spår nu oförändrade bostadspriser på ett års sikt.

— Det är tydligt att förväntningarna på en prisuppgång har dämpats något medan allt fler ser en stabilisering på marknaden.  Trots detta har andelen som förväntar sig sjunkande priser inte förändrats, vilket kan tyda på en mindre osäkerhet kring vart bostadsmarknaden är på väg, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Sedan i början av året har andelen svenskar som tror på stigande bostadspriser mer än fördubblats, samtidigt som andelen som tror på prisfall successivt sjunkit. Allra störst är optimismen nu i Norrland där Boprisbarometern nu uppgår till 48 procent, en ökning från 41 procent jämfört med förra mätningen.

— Vägen ligger öppen för en rad räntesänkningar i höst och i början av nästa år. På ett års sikt är det mycket troligt att den rörliga bolåneräntan har gått ner med drygt 1 procentenhet, vilket ger runt 2 500 kronor i lägre månatliga räntekostnader om man har 3 miljoner kronor i bolån, säger Stefan Westerberg.

Medan kvinnornas syn på bostadsmarknaden ligger still har optimismen hon män sjunkit från 42 procentenheter i augusti till 38 procentenheter i september. Mellan olika ålderskategorier sticker 50–64-åringarna ut med påtagit ljusa utsikter om de kommande bostadspriserna. För denna åldersgrupp uppgick LF:s Boprisbarometer till 44 procent.

Hur tror du att bostadspriserna i Sverige kommer att vara om ett år jämfört med idag?

  aug-24 sep-24
LF:s Boprisbarometer 43 40
Högre 49 46
Ungefär som idag 37 39
Lägre 6 6
Vet ej 8 9

….

Tre tips – så kan du agera när räntorna är höga

1. Ta höjd för fortsatt höga boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan ligger kvar på samma nivåer som idag och att du därtill får ökade kostnader från annat håll. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk och ha mer förutsägbarhet i hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.

3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolånetagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

….

Fem tips – så lyckas du med bostadsaffären på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt.
Försök sälja och köpa vid ungefär samma tidpunkt. Då har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi.
Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur eventuellt stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Anmäl intresse
Många bostäder läggs ut som ”kommande” på mäklarnas hemsidor. Kontakta mäklaren innan boendet är ute på marknaden för att inte gå miste om eventuella förhandsaffärer. För den som ska sälja är förhandsmarknaden ett bra sätt att känna av spekulanternas intresse för bostaden.

4. Sälj först.
Om du ändå känner dig osäker, sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

5. Läs på
Gör en lista på vad som är viktigast för dig i din nya bostad och undersök prisstatistik och slutpriser. Då kan du känna dig beredd på de ekonomiska förutsättningarna för din bostadsaffär.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar
Om undersökningen
Boprisbarometern baseras på statistik från Infostat. Datainsamlingen har gjorts med hjälp av en slumpmässigt rekryterad webbpanel med 1 550 svarande. Urvalet har kvoterats med avseende på kön, ålder och geografi. Resultatet har därefter vägts på kön, ålder, utbildning och politiskt parti för att korrigera för eventuella kvarvarande skevheter i urvalet. Den senaste mätningen gjordes mellan den 9 september – 17 september 2024. 

You must be logged in to post a comment Login