Minska risken att drunkna i sommar

By on 16 juli, 2017
Ska du befinna dig i eller vid vatten ska du vara nykter för att minska risken att drunkna.
Arkivbild

Vid hälften av alla drunkningsolyckor är alkohol och droger inblandade, en enkel sak som att hålla dig från vattnet tills du är nykter kan rädda ditt liv.

Vatten och alkohol eller droger hör inte ihop, den vanligaste orsaken till att någon får mindre förståelse för risken att drunkna är konsumtion av just alkohol och droger.

Intensivvårdsjuksköterskan Andreas Andersson arbetar på Västerbottens ambulanshelikopter som är stationerad i Lycksele. De åker på drunkningstillbud i hela länet där transporttiderna till sjukhusen behöver kortas ner, exempelvis om olyckan skett i inlandet eller i fjällen.

– Vi åker på ett antal drunkningstillbud varje år. Alkohol och bad passar inte ihop även om det kan vara trevligt med en simtur efter bastun. Väldigt mycket kan hända, säger Andreas Andersson. 

Förutom att du själv ska vara nykter i närheten av vatten är det bra om du är uppmärksam på personer som verkar vara påverkade vid vattnet. Du kan också behöva påminna dina tonårsbarn och unga vuxna om risken för drunkning.

Sjukdomar kan öka risken för drunkning
Även personer med kroppsliga sjukdomar som kan ge plötsliga anfall, plötslig förvirring eller medvetslöshet kan ha en ökad risk för drunkningsolyckor. Exempel på sådana sjukdomar kan till exempel vara epilepsi, diabetes, hjärtsjukdomar och öronsjukdomar. 

– Det kan vara bra att tänka på det. En person med exempelvis en hjärtsjukdom kan bli sjuk och falla ner i vattnet, säger Andreas Andersson.

Är du med ett barn eller en person med sämre förståelse för riskerna med vatten ska de alltid övervakas när de befinner sig vid vatten.

 Glöm inte flytvästen när du åker båt
Om du ska åka båt ska du alltid använda flytväst och undvika alkohol. Det är också bra att kontrollera sjöväderrapporten innan du åker för att undvika otrevliga överraskningar. Om olyckan skulle vara framme och du ramlar i vattnet så stanna vid båten. 

– Om du ska hjälpa en person som ramlat ner i vattnet är det bra att alltid ha något mellan dig själv och den nödställde, den så kallade förlängda armen. Det är för att du inte själv ska dras ner i vattnet om personen får panik. Vi vill ju att alla händelser ska få ett lyckligt slut, säger Andreas Andersson.

Detta är bra att tänka på:

  • Bada aldrig ensam om du inte kan simma.
  • Var nykter.
  • Simma alltid längs med stranden i stället för utåt.
  • Hoppa eller dyk aldrig i okänt vatten.
  • Simma aldrig under bryggor och hoppställningar.
  • Knuffa aldrig någon i vattnet.
  • Håll aldrig fast någon under vattnet.


Läs mer om vattensäkerhet på 1177 Vårdguidens webbplats.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login