Mining@ORU arrangerades för fjärde gången

By on 6 oktober, 2024
Hytta. Överallt dyker de upp i ortnamnen i Bergslagen. Birgitta Johansen, chef för Örebro läns museum, öppnade Mining@ORU med att berätta historien om Bergslagen med start i medeltiden. Och det är inte bara namnet som lever vidare, i dagens Bergslagen finns gruvor och rikligt med fyndigheter.

Foto: Maria Elisson/Jesper Eriksson

Oräkneliga ortnamn som slutar på hytta vittnar idag om att hantering av malm är ett med Bergslagen. Men gruvorna är långt ifrån bara historia, utan i högsta grad en del av framtiden.

Unders torsdagen arrangerade Swedish Mining Innovation och samverkansplattformen för AI och robotik gruveventet Mining@ORU, som kommit att bli en årlig mötesplats för akademi och näringsliv.

Årets upplaga den fjärde i ordningen, gästades av ett 50-tal besökare och fokuserade på gruv-ekosystemet i Bergslagen. Regionen har en lång historia vad gäller gruvdrift och är än i dag viktig för Sveriges gruvindustri, eftersom området inte bara producerar råvaror utan också driver ett antal projekt inom innovation och hållbar utveckling.

— Mining@ORU blev en väldigt bra blandning av aktörer – som jag tror kan påverka. Det blir kraftfullt när många från olika sektorer har hört samma sak och kan tänka tillsammans. Alla behöver metaller och mineral och vi måste få till ett bredare engagemang i samhället, säger Lotta Sartz, projektledare för Swedish Mining Innovation Bergslagen.

På talarlistan fanns bland andra Birgitta Johansen från Örebro läns museum, Andres Sanabria, från OECD, Monika Andersson från Zinkgruvan Mining och Stefan Sädbom från Bergskraft Bergslagen.

Birgitta Johansen startade dagen med historien om Bergslagen och de naturresurser, den kunskap och organisation av arbetet som blev en medeltida framgångssaga.

Det strategiska innovationsprogrammet Swedish Mining Innovation, som Örebro universitet är del av, har pågått sedan 2020 och avslutas vid årsskiftet. Så vilken betydelse har programmet haft och vilka effekter har det bidragit till?

— Swedish Mining Innovation Bergslagen har gjort att en specialkompetens som AI har kunnat nå upp till nationell nivå. Samtidigt har samarbete på nationell nivå också speglats i regionen, säger Amy Loutfi, vicerektor för AI vid Örebro universitet.

Örebro universitet bidrar med forskning och kompetensutbildning i samarbete med näringslivet, en nytta som är ömsesidig.

— Swedish Mining Innovation har gjort att vi fått ett nätverk i regionen med aktörer från näringslivet och från akademin. AI-kunskapen på Örebro universitet är viktig för oss – och vi kan ge input från näringslivet så att forskningen kan bli mer riktad till behovet som finns i företagen. Det skapar värde både för oss och universitetet. Det finns också potential att göra mycket mer än vad vi gör idag, att få en regional gryta av nya idéer, säger Monika Andersson från Zinkgruvan Mining.

Även om Swedish Mining Innovation avslutas vid årsskiftet, så fortsätter arbetet genom det nya Impact Innovation-programmet Swedish Metals & Minerals. Impact Innovation är en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

Under Mining@ORU gav Maria Swartling, programdirektör för Swedish Metals & Minerals, besökarna en inblick i hur arbetet kommer att fortsätta i detta nya program.

— I Bergslagen finns oerhört framgångsrika gruvor, potential i marken och kunskap som vi måste vårda och Örebro universitet är en viktig del av utvecklingen. säger Maria Swartling och konstaterar att i det historiska Bergslagen finns malmen, skogen och vattnet, allt avgörande resurser även idag.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro Universitet
Text: Maria Elisson och Jesper Eriksson

You must be logged in to post a comment Login