- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Miljontals svenskar rädda för att uttrycka sina åsikter
Var tredje svensk är rädd för att yttra åsikter om samhället, och störst är rädslan för att uttrycka sig i sociala medier. Trots det är viljan att behålla det demokratiska samtalet fortfarande stor bland svenskarna, 6 av 10 tycker att det finns ett behov av demokratiska arenor för att diskutera samhällsfrågor.
Det framgår i Förändringsrapporten från demokratiarenan Frihamnsdagarna.
Yttrandefriheten en grundpelare i vårt demokratiska samhälle. Men att våga uttrycka sin åsikt är inte en självklarhet för alla. En ny rapport från Frihamnsdagarna visar att var tredje svensk (37 %) är rädd för att mötas av negativa konsekvenser, till exempel i form av hat och hot, om de uttrycker sina åsikter om samhället. Undersökningen visar på en oroväckande trend där många drar sig för att delta i samhällsdebatten.
Mest otrygga känner sig svenskarna på sociala medier, där drygt 1 av 3 (34 %) upplever att de känner en oro att mötas av hat eller hot om de delar med sig av sina åsikter. Mest oro på de sociala plattformarna upplever två grupper: 35–40-åringarna, och gruppen som röstade på det nuvarande regeringsunderlaget i det senaste riksdagsvalet.
– Det är oroväckande att så många människor censurerar sig själva av rädsla för att möta negativa konsekvenser. Även om sociala medier har gjort det möjligt för fler att diskutera samhällsfrågor, är faran när det sker över en skärm att det leder till ett ohållbart debattklimat och i vissa fall hat och hot. Därför är det viktigare än någonsin att träffas öga mot öga för att diskutera samhällsfrågor och förändring. Det är så vi skapar en öppen och inkluderande diskussionsmiljö som leder till förståelse, och i det långa loppet en levande demokrati, säger David Björneloo, verksamhetsledare och medgrundare av Frihamnsdagarna.
Trygghet bland de närmsta
I den närmsta kretsen är dock tryggheten fortfarande stor. 9 av 10 känner sig trygga med att dela sina åsikter bland familjemedlemmar, och nästan lika många bland sina vänner. Kanske spelar även ålder och partitillhörighet in för den upplevda tryggheten. Förändringsrapporten visar att 65–84-åringarna, och de som röstade på oppositionen i riksdagsvalet 2022, är de grupper som känner sig minst oroliga att uttrycka sina åsikter om samhället generellt.
Men tryggheten verkar sjunka ju längre bort man rör sig från sin närmsta cirkel. 6 av 10 (63 %) upplever att de känner sig trygga att yttra sina åsikter om samhället bland sina kollegor och 4 av 10 (40 %) med någon de inte känner. I större grupper, eller för en större publik, uppger man i högre grad att man känner sig otrygg. Var femte svensk upplever oro att yttra sina åsikter tillsammans med andra i en demonstration eller genom en insändare.
Men trots den upplevda otryggheten är viljan att bibehålla det demokratiska samtalet fortfarande stor. 6 av 10 anser att det finns ett behov av demokratiska arenor i samhället för att diskutera samhällsfrågor.
– Det är naturligt att känna sig tryggare med att yttra sina åsikter bland familj och vänner, inte minst för att det ofta finns en samsyn. Vad som däremot är oroväckande är att så många känner sig otrygga med att yttra sina åsikter publikt. Det leder i förlängningen till att våra filterbubblor blir tjockare och åsiktkorridorer snävare. Fria och öppna mötesplatser behövs för att minska det polariserade samhället som tyvärr är vår verklighet idag. Det verkar som många svenskar håller med, säger Ali Tabrizi, projektledare och medgrundare av Frihamnsdagarna.
Ett urval av insikterna från Förändringsrapporten 2024
- En tredjedel av svenskarna tycker att demokrati och rättigheter är en av de viktigaste samhällsfrågorna. Det är lika viktigt som ”Försvar och samhällsberedskap” och ”Ekonomi”.
- Sex av tio engagerar sig på minst ett sätt för att skapa förändring i samhället. Störst andel (41 %) svarar att de engagerar sig genom att inte handla vissa varor.
- Fyra av tio engagerar sig inte för att skapa förändring i samhället, och 57 % av dessa skulle inte heller vilja börja.
- En majoritet (85 %) anser att man har ett eget ansvar för att samhället ska förändras i den riktning som man önskar.
- 26 % tror att samhället kommer att utvecklas på ett sätt som de önskar, men 36 % tror tvärtom, alltså att samhället inte kommer att utvecklas på ett sätt som de önskar.
- Fler kvinnor än män tycker att sjukvården samt miljö och klimat är viktiga samhällsfrågor. Fler män än kvinnor att invandring och integration samt energi är viktigt.
- 7 av 10 är intresserade av att lyssna på en partiledare som talar på en plats nära där de bor.
- Partiledarna svenskarna helst vill lyssna på är Magdalena Andersson (43 %), Ulf Kristersson (33 %) och Jimmie Åkesson (31 %).
- 21 % av svenskarna säger att de inte hade velat lyssna på någon av partiledarna.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Frihamnsdagarna
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes under februari 2024 av Novus på uppdrag av Frihamnsdagarna. Undersökningen gjordes via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel med ett riksrepresentativt urval av 1 068 respondenter från hela Sverige i åldrarna 18–84 år.
Frihamnsdagarna är en demokratisk mötesplats som riktar sig till allmänheten och som arrangeras i Göteborg för fjärde året i rad. Årets upplaga går av stapeln den 29–31 augusti och har i år temat ”Be the change”.
Related Posts
Latest News
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
En halv miljon barn har fötts
En halv miljon barn har fötts under de 1000 dagar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
Örebro HK kom till spel borta mod MoDo med åtta...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln. Tankarna väcker...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Länstrafikens dom mot den växande småorten
Mosås är en trevlig, något lantligt by med majoriteten villor...
- Posted november 21, 2024
- 0
-
Besvara enkät om det civila samhället
Örebro kommun och Örebro Föreningsråd genomför en undersökning, för att...
- Posted november 21, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login