Mexiko: 45 procent av asylsökande Nuevo Laredo har utsatts för våld, 12 procent har kidnappats

By on 14 juli, 2019
Foto: Juan Carlos Tomasi.

Läkare Utan Gränser fördömer Mexikos och USA:s beslut att utöka den policy som tvingar människor som söker asyl i USA att stanna i våldsamma områden i Mexiko. Där utsätts de för stora faror, som kidnappning och våld.

Både Mexiko och USA har gått med på att utvidga policyn som ska få migranter och flyktingar att stanna i Mexiko (officiellt kallad Migrant ProtectionProtocols) till Nuevo Laredo, en gränsstad i delstaten Tamaulipas som kontrolleras av kriminella grupper. Asylsökande i Nuevo Laredo utsätts ständigt för rån, överfall, utpressning, kidnappning och mord.

– Att skicka tillbaka människor som söker asyl till Mexiko och tvinga dem att stanna i Nuevo Laredo är oacceptabelt, säger Maria Hernandez, som arbetar för Läkare Utan Gränser i Mexiko. Den här politiken tvingar utsatta människor till områden som kontrolleras av kriminella grupper, som betraktar migranter som en handelsvara och inkomstkälla.

Läkare Utan Gränser tillhandahåller sjukvård och psykosocialt stöd till migranter och flyktingar i olika skyddsläger i Nuevo Laredo, Reynosa och Matamoros.

Enligt Läkare Utan Gränsers patientdata från januari till maj i år har mer än 45 procent av de 378 patienter som organisationen vårdat i Nuevo Laredo drabbats av minst ett fall av våld i staden och 12 procent har kidnappats.

– Majoriteten av våra patienter vågar inte gå utanför dörren på grund av den överhängande risken för kidnappning, säger Maria Hernandez. De asylsökande vi vårdar och ger rådgivning till i Nuevo Laredo kommer från flera länder, som Kuba, Kongo-Kinshasa, Kamerun och Mexiko. Men det är utan tvekan människor från Centralamerika som är mest utsatta för kidnappning, och det är till största delen de som kommer att återföras till Mexiko på grund av policyn.

Nuevo Laredo får inte bli en mottagningsstad för personer som söker skydd och asyl i USA.

– Mexiko kan inte betraktas som ett säkert land för människor som flyr från våld, och Tamaulipas är ett tydligt exempel på detta, säger Maria Hernandez.

USA:s myndigheter klassificeras delstaten Tamaulipas som kategori fyra – den högsta nivån som ofta används för länder i krig – och man uppmanar sina invånare att undvika alla resor dit på grund av den stora risken att bli utsatt för brott eller kidnappas.

Enligt vittnesmål som Läkare Utan Gränser tagit del av riktar kriminella grupper in sig på migranter och asylsökande som precis anlänt till Nuevo Laredo.

– De kidnappas vid bussterminaler och hålls kvar i hus där de utpressas och misshandlas, säger Maria Hernandez. De utsätts för dödshot, tvångsarbete eller blir sexuellt utnyttjade av kriminella grupper.

Förra veckan fördömde Läkare Utan Gränser de senaste razziorna och massutvisningarna av migranter som mexikanska myndigheter genomförde vid landets södra gräns mot Guatemala. Dessa typer av övergrepp och gripanden av migranter som färdas på hemliga vägar exponerar dem för fler faror – som kriminella grupper som är involverade i människohandel – och hindrar dem från att nå sjukvård.

Läkare Utan Gränser uppmanar mexikanska och amerikanska myndigheter att sätta skyddet av människor och humanitär hjälp i centrum för sin migrationspolitik. De beslut som Mexiko och USA har fattat för att hantera migrationskrisen har haft förödande humanitära konsekvenser, och ökat lidandet för tusentals människor som flyr sina hemländer och utsätter sig för livsfara.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login