- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Mer regional kultur i hela länet
Bild: Lindekultur
Lindesbergs kommun vill se mer regional kultur i hela länet!
”För att nå utvecklingsmålen i den regionala kulturplanen vill vi se ett betydligt ökat engagemang från statlig delfinansierade länsinstitutioner och främjandeverksamhet i alla länets kommuner”, skriver Lindesbergs kommun i sitt remissvar till regional kulturplan och betonar samtidigt kollektivtrafikens roll för allas möjlighet att delta i kulturlivet.
Så här skriver Magnus Sjöberg (förvaltningschef) och Kristina Öster (kultur- och fritidschef) i Tillväxtförvaltningens förslag till remissvar som kommer att antas av Tillväxtnämnden på tisdag 18 april:
”Den regionala kulturplanen är viktig för Lindesbergs kommun. Genom den fördelas statliga medel enligt samverkansmodellen, där samverkan ska ske mellan region, kommuner och civilsamhälle. Det är av stor vikt att statligt finansierade länsinstitutioner och främjandeverksamhet har hela länet som sitt uppdrag för att nå målet att ”alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet”, som är ett nationellt mål med kulturpolitiken.”
För närvarande pågår en statlig offentlig utredning (Ku 2022:04 Översyn av kultursamverkansmodellen för kultur i hela landet) som ska överse hur väl kultursamverkansmodellen fungerar. Kulturpolitik har flernivåstyrning och ett syfte med utredningen som också kulturplanen pekar på är att stärka samverkan mellan statlig, regional och kommunal nivå. Lindesberg kommun vill betona vikten av samverkan mellan de olika nivåerna och menar att den kommunala nivån behöver ges större utrymme än tidigare.
Den regionala utvecklingsstrategin har den strategiska inriktningen att länets kulturella infrastruktur ska stärkas och att tillgängligheten till och utbudet av kultur i länet ska öka. Därför slår man i förslaget till kulturplan fast de tre utvecklingsmålen stärkt kulturell infrastruktur, breddat deltagande och samverkan. Detta är mål som Lindesbergs kommun ställer sig bakom.
För att nå utvecklingsmålen vill Lindesbergs kommun se ett betydligt ökat engagemang från statlig delfinansierade länsinstitutioner och främjandeverksamhet i alla länets kommuner. Länsinstitutionernas och främjandeverksamheternas uppdrag behöver klargöras i högre grad än vad som sker i förslaget till kulturplan. Ett exempel på sådan tydlighet kan vara ett uppdrag till länsmusiken att turnera i samtliga länets kommuner.
I kulturplanen lyfts flera utmaningar, inte minst den utmaning som handlar om alla barns rätt att ta del av kultur. Trots analysen av utmaningarna saknas tillräckliga förslag för att minska dem. De utvecklingsmål som beskrivs liknar de från tidigare planer och har inte gett någon förbättring.
Kollektivtrafikens roll för allas möjlighet att delta i kulturlivet har inte betonats tillräckligt i förslaget till kulturplan. Neddragningar i kollektivtrafiken leder till minskade möjligheter att delta i kulturlivet för privatpersoner och grupper som skolklasser och innebär i det senare fallet att resurser som annars kunde läggas på kulturupplevelser behöver läggas på transporter. Tillgången minskar således både i ett kommunalt- och länsperspektiv.
Det är positivt att kulturplanen så starkt lyfter fram den viktiga roll som folkbildningen främst genom studieförbund spelar genom att arrangera kultur i hela länet och genom detta och annat vara en viktig del i länets kulturella infrastruktur.
Felaktigheter som bör rättas i kulturplanen är att även Lindesbergs kommun ordnar litteraturarrangemang samt att Lindesbergs kommun förutom kommunarkivet har ett separat kulturhistoriskt arkiv.
….
Så fördelas årets regionala kulturmedel i Örebro län
Region Örebro läns kulturnämnd har fördelat cirka 118 miljoner kronor till länets kulturaktörer – dels enligt samverkansmodellen (ca 113 milj kr), dels som regionala verksamhetsmedel (ca 4,8 milj kr). Frövifors Pappersbruksmuseum är enda kulturaktören i Lindesbergs kommun som får regionala verksamhetsmedel. För 2023 får museet 286.000 kronor vilket är 0,24 procent av den totala summan 118 milj kr.
Örebro/Örebro län
Örebronyheter
Källa: LindeKultur
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login