- OpenArt summerar 2024 års utställning i siffror
- Hitta ditt drömyrke på Yrkesmässan 2024
- Innovativ forskning från Örebro universitet på IVA:s 100-lista
- Teknik och miljö i fokus när servicenämnden blickar mot 2025
- 11,6 miljoner till Örebros föreningsliv
- Brev med tretåiga hackspett landar i region Örebro
- Örebro kommun häver avtal med två utförare inom hemvården
- Linde Material Handling utökar sina lokaler i Örebro
- Morris Law rådgivare till Sweden Timber vid förvärv av Aspa bruk
- Christian Kjellvander kommer till Örebro
Mer om skolbibliotek och samverkan
Bild: LindeKultur
Mer om skolbibliotek och samverkan i Lindesbergs nya biblioteksplan. I Lindesbergs kommun nya Biblioteksplan för 2023–2026 får skolbiblioteken mer plats än tidigare, och Tillväxtförvaltningen (med ansvar för folkbiblioteken) ska samverka mer med Barn- och utbildningsförvaltningen (med ansvar för skolbiblioteken) för att tillsammans förbättra förutsättningarna för barn och ungas läsförståelse.
”I Lindesbergs kommun kan den samlade biblioteksverksamheten bidra till betydande kunskapsförmedling och kompetenshöjning genom att ett systematiskt läsfrämjande arbete bedrivs där folkbiblioteket och skolbiblioteken samverkar och tillsammans utformar arbetsmetoder som ökar läsförståelsen”, heter det i förslaget till Biblioteksplan.
Lindesbergs kommuns senaste biblioteksplan (2017-2020) skulle ha reviderats under 2019 och antagits i kommunfullmäktige under 2020 tillsammans med ”en samlad analys av hur verksamheten utvecklats och hur intentionerna i planen förverkligats i de olika nämndernas verksamheter.”
Nu är den klar och ska först antas av Tillväxtnämnden och Barn- och utbildningsnämnden på sina kommande sammanträden innan planen slutligen ska antas av Kommunfullmäktige.
Ett stöd för förtroendevalda och tjänstepersoner
Enligt bibliotekslagen (2013:801) ska alla kommuner anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet. Syftet med biblioteksplanen är att ge vägledning för bibliotekens verksamheter. Biblioteksplanen är också ett stöd för förtroendevalda och tjänstepersoner i frågor som rör biblioteksutveckling, läsning, kunskap och livslångt lärande.
Lindesbergs kommuns biblioteksplan omfattar kommunens biblioteksverksamhet som består av folkbibliotek, filialbibliotek, biblioteksbuss och skolbibliotek. Planen är utarbetad av tillväxtförvaltningen i samarbete med barn- och utbildningsförvaltningen och antas slutligen av kommunfullmäktige.
Lindesbergs kommuns biblioteksplan 2023–2026 är en kommunövergripande samordningsstrategi för biblioteksverksamheten för att möta dagens och morgondagens biblioteksbehov. Förslaget är att under 2022–2026 prioritera arbetet mot följande mål:
- Barn- och utbildningsförvaltningen och tillväxtförvaltningen skapar formaliserad samverkan för den samlade biblioteksverksamheten i Lindesbergs kommun.
- Barn- och utbildningsförvaltningen och tillväxtförvaltningen samverkar i syfte att förbättra förutsättningarna för barn och ungas läsförståelse.
….
Utdrag ur Lindesbergs kommuns Biblioteksplan 2023–2026:
Skolbibliotek
Alla skolor ska ha ett skolbibliotek. Skolbiblioteket är en del av den pedagogiska verksamheten i skolan och kan organiseras så att det på olika sätt stärker elevernas utbildning. Skolbibliotekets uppdrag att vara en pedagogisk resurs för skolans elever och lärare i deras uppdrag att stimulera och ge stöd till eleverna i deras språk-, läs- och kunskapsutveckling.
Enligt Skolinspektionen krävs ett organiserat samarbete mellan en skola och ett folkbibliotek för att kravet på tillgång till skolbibliotek ska anses vara uppfyllt.
Skolbiblioteket ska vara anpassat för elevernas behov att främja språkutveckling och stimulera till läsning
Att ha en god läsförmåga är en avgörande kompetens för en elevs skolutveckling och arbetet med att nå läroplanens mål. Att främja läsintresset, både att läsa skönlitteratur och att ta del av faktatexter, är en framgångsfaktor i skolans uppdrag i att ge eleverna en god läskompetens. Grundskolan i Lindesberg arbetar läsfrämjande men ytterligare insatser behövs.
Att många nyanlända barn och unga påverkas av hur förskolan och skolan, men också folkbiblioteken, arbetar med tillgänglighet, läsfrämjande och integration är i det närmaste en självklarhet.
Gemensamma utmaningar
Enligt Statens medieråds rapport Unga & medier lägger barn och unga allt mindre tid på att läsa böcker och tidningar, samtidigt som många unga själva anser att de borde läsa mer. Samtidigt uppvisar fler elever en bristande läsförmåga. För att klara skolan och de krav som samhället ställer behöver barn och unga ha ett språk som utvecklas fullt ut. Att kunna läsa är en grund för ett aktivt deltagande i samhället, men att barn läser för nöje och upplevelse är också viktigt för deras utveckling och välmående.
Under barnets första år är språkutveckling som mest intensiv och påverkningsbar. Tidiga insatser är avgörande för att förbättra läsförmågan. Läsfrämjande insatser riktade till små barn är av stor betydelse för barnets fortsatta utveckling. I detta arbete är föräldrar, pedagoger och andra vuxna i barnets närhet viktiga.
I Lindesbergs kommun kan den samlade biblioteksverksamheten bidra till betydande kunskapsförmedling och kompetenshöjning genom att ett systematiskt läsfrämjande arbete bedrivs där folkbiblioteket och skolbiblioteken samverkar och tillsammans utformar arbetsmetoder som ökar läsförståelsen
Kultur | Lindesberg
Örebronyheter
Källa LindeKultur
Related Posts
Latest News
-
OpenArt summerar 2024 års utställning i siffror
Den nionde upplagan av OpenArt nådde tillresta och återkommande besökare,...
- Posted november 12, 2024
- 0
-
Hitta ditt drömyrke på Yrkesmässan 2024
Torsdag 14 november slår Conventum Arena upp portarna för Yrkesmässan,...
- Posted november 12, 2024
- 0
-
Innovativ forskning från Örebro universitet på IVA:s 100-lista
Tre Örebroprojekt finns med på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens topp 100-lista, över...
- Posted november 12, 2024
- 0
-
Teknik och miljö i fokus när servicenämnden blickar mot 2025
Teknik, miljö och ekonomi är tre områden som servicenämnden kommer...
- Posted november 12, 2024
- 0
-
11,6 miljoner till Örebros föreningsliv
11 616 000 kronor, så mycket har Folkspel betalat ut...
- Posted november 12, 2024
- 0
-
Brev med tretåiga hackspett landar i region Örebro
Tretåig hackspett är en vacker syn, det tråkiga är att...
- Posted november 12, 2024
- 0
-
Örebro kommun häver avtal med två utförare inom hemvården
Den 11 november beslutade Socialförvaltningen i Örebro kommun, att häva...
- Posted november 12, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login