Mer än hälften av Sveriges diabetesdrabbade känner skam över sin sjukdom

By on 10 november, 2018

Mer än hälften, 53 procent, av personer med diabetes i Sverige har känt eller känner skam över sin sjukdom. Var femte person uppger att de går undan för att ta sina livsnödvändiga insulinsprutor eller helt avstår när de vistas offentligt. Fyra av tio har någon gång dolt sin diabetes. Det visar en färsk undersökning som Svenska Diabetesförbundet har genomfört inför Världsdiabetesdagen 14 november.

– Det är väldigt alarmerande att så många skäms över sin sjukdom. Det begränsar deras liv och det kan få allvarliga konsekvenser om omgivningen inte är medveten och därför inte vet hur de ska hjälpa till om någon med diabetes till exempel blir medvetslös på grund av för lågt blodsocker, säger Cajsa Lindberg, förbundsordförande Svenska Diabetesförbundet.

Diabetes är en av de vanligaste sjukdomarna i Sverige och idag lider nästan en halv miljon svenskar av diabetes typ 1 eller typ 2. Trots att det är en utbredd sjukdom är det över hälften som skäms över den. Var femte person uppger att de går undan för att ta sina livsnödvändiga insulinsprutor eller helt avstår när de vistas offentligt. Under en anställningsprocess är det 56 procent som först efter att de fått jobbet eller när någon frågar väljer att berätta öppet om att de har diabetes.

Undersökningen visar att det finns olika anledningar till att personer med diabetes känner skam, till exempel:

  • Man vill inte bli beskylld, ofta felaktigt för att ha orsakat sjukdomen själv, t ex på grund av övervikt
  • Man vill inte bli ifrågasatt kring sin kosthållning eller träning
  • Man vill inte vara till besvär eller begränsa sin omgivning

När människor inte vågar leva öppet med sin diabetes kan det leda till både psykisk ohälsa och fysiska komplikationer. Därför är det viktigt att vi genom olika initiativ pratar om diabetes, både för de som är drabbade och för de anhöriga, fortsätter Cajsa Lindberg.

Jonatan Olls, 31 år i Västerås, har i 20 år smusslat med sin diabetes typ 1, trots att han vet att han därmed löper risk för allvarliga komplikationer och ett kortare liv.

Som barn kände jag att jag bara var till besvär varje gång jag behövde äta eller ta mina sprutor. Där och då lärde jag mig att dölja min sjukdom och jag är fortfarande rädd att bli dömd eller ifrågasatt av andra. Att berätta att jag har diabetes på exempelvis en anställningsintervju känns fortfarande otänkbart. Vem skulle vilja anställa någon som är defekt?, säger Jonatan Olls.

Jonatan medverkar i dokumentärserien Leva utan att dö som har premiär i kväll på TV3, Viafree och Viaplay. Serien är framtagen av Nordic Entertainment Group i samarbete med Svenska Diabetesförbundet och programleds av Peter Jihde som också har diabetes typ 1.

Om du har diabetes eller har barn med diabetes som skäms över sin sjukdom kan du göra följande:

  • Kontakta din diabetesmottagning/diabetessjuksköterska för samtalsstöd.
  • Börja med att berätta för någon som du känner dig trygg med.
  • Du är inte ensam – försök träffa och prata med andra som har diabetes, till exempel via lokala diabetesföreningar.
  • Låt ditt barn vara med på läger för de som har diabetes. Där kan de få känna sig som alla andra under några dagar.
  • För mer information om lokala träffar och läger gå in på www.diabetes.se

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login