Mediekonsumtionen stabiliseras på högre nivå

By on 3 oktober, 2023
Bild: Samsung

Svenskarnas mediekonsumtion fortsätter vara på en högre nivå än innan pandemin. Det visar en ny rapport från Myndigheten för press, radio och tv. Rapporten visar även att vi tittar alltmer på streaming och mindre på tablålagd tv och att det ökade intresset att ta del av nyheter har hållit i sig.

Tillgången till olika medier är hög i hela befolkningen De stora skiftena i mediekonsumtionen från det analoga till digitala kan sägas ha skett och nu återstår det en mer gradvis förflyttning. Övergången har kommit särskilt långt när det gäller tv-konsumtionen. Radion är fortfarande mer analog och tidningsläsandet är numera större digitalt än på papper.

– Det är intressant att se att vi nu befinner oss i slutet av skiftet från det analoga till det digitala, då trenden är en allt mer digital mediekonsumtion i alla åldersgrupper, säger Tove de Vries, utredare vid Myndigheten för press, radio och tv och redaktör för rapporten.

Mediekonsumtionen skiljer sig åt i olika åldersgrupper

Det finns fortfarande skillnader vad gäller mediekonsumtionen i olika åldersgrupper. Både när det gäller spenderad tid och tillgång till olika medier. De yngre (15–24 år) fortsätter att öka sin mediekonsumtion till skillnad från den äldsta åldersgruppen (65–85 år) som har spenderat ungefär samma tid på medier de tre senaste åren.

Vi tittar mer på streaming och mindre på tv

Det har aldrig funnits ett så stort utbud av rörlig bild att ta del av tidigare, hela 77,6 procent av befolkningen har tillgång till en betald streamingtjänst i sitt hem. Samtidigt minskar tittandet på tablålagd tv.

Ökat intresse av nyheter har hållit i sig

Intresset att ta del av nyheter och att läsa tidningen ökade under pandemin och trenden har hållit i sig. De medier som flest använder för att ta del av nyheter är de traditionella nyhetsmedierna som även har ett högt förtroende i befolkningen, det vill säga SVT, Sveriges radio, morgontidningarna och TV4.

Skillnad mellan generationerna är stor när det gäller valet av plattform för nyhetskonsumtion. Den yngre generationen använder i stor utsträckning sociala medier, så som Instagram, TikTok, Facebook och Youtube för att få tillgång till nyheter. Den äldre generationen använder i betydligt högre grad traditionella medier.

Bakgrund

Myndigheten för press, radio och tv har i uppdrag att följa och analysera utvecklingen inom medieområdet och sprida kunskap om den till allmänheten. Myndigheten publicerar varje år flera rapporter om medieutvecklingen. Den här rapporten beskriver medie¬konsumtionen i Sverige. Underlaget kommer från flera olika källor och visar hur mediekonsum¬tionen utvecklas över tid.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Myndigheten för press, radio och tv

You must be logged in to post a comment Login