Mat på bild smakar bättre

By on 2 oktober, 2024
Jari Mäki, biträdande enhetschef på barn- och ungdomsavdelningen tillsammans med Lionel Dahlkvist.

Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län

Mat på bild smakar bättre, nu vill fler vårdverksamheter ha foton på menyn.  En meny med bilder på maten istället för text, har gett positivt resultat på barn-och ungdomsavdelning 26 på Universitetssjukhuset Örebro.

Nu finns önskemål om att införa fotomenyer även i andra verksamheter, som på Rättspsykiatrin.

Barn som vårdas på Universitetssjukhuset Örebro kan sedan några år tillbaka välja på fler menyer, men den speciella barnmenyn är den som är mest populär.

Särskilt sedan man på barn- och ungdomsavdelningen tagit fasta på att ”en bild säger mer än tusen ord”, och alla rätter finns fotograferade.

— Dels är det ju enklare för oss som jobbar här som förut fick stå och rabbla menyn, förklarar Jari Mäki som är biträdande enhetschef. — Nu är det lättare att förstå vad man får. Det underlättar också i kommunikation med barn som inte uttrycker sig verbalt, eller de gånger det finns andra språkbarriärer till barnen eller föräldrarna.

På barn- och ungdomsavdelningen har man också märkt att barnen inte bara får mer lust att äta när de har valt själva, de äter också mer varierat.

Fin mat smakar bättre

Bilderna är tagna av sjukhusets fotografer, som lägger ner mycket jobb på att resultatet ska bli aptitligt. Att maten som serveras av Måltidsservice i regionen, är näringsrik och nyttig är såklart viktigt.

Men att mat som är fin smakar bättre, är något som Mikael Hulterström, enhetschef på Måltidsservice, också har med sig. Vare sig man lagar mat tilll patienter eller personal.

— Potatis vill vi helst ha av sorter som är gulare, förklarar han. — Sen vill vi gärna ha den lite slarvigt borstad eller skalad för det ser mer hemlagat ut. Rätter som är goda men svåra att få snygga, som torsk med vitvinssås kanske får man välja bort helt enkelt.

Förfrågningar från andra verksamheter

Men det är inte på barn- och ungdomsavdelningen som man ser fördelarna med en meny som presenteras i bilder. På Rättspsyk där Jimmy Björkman är verksamhetschef, har medarbetare lagt fram förslag på en liknande lösning som på avdelning 26. 

— Dels har vi också personer som vårdas här där språket är en barriär, förklarar han. — Men det skulle också vara ett stöd för personer med kognitiva svårigheter. I vårt förslag finns också en idé, om att komplettera med symboler för olika allergier vilket skulle vara ett stöd.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login