- Pressbyrån utlyser tävlingen Årets Lussekatt 2024
- Julbocken Julius anländer till Järntorget i Örebro
- Sofia Vivere släpper drömpop-singeln “Multiverse”
- Ge kläderna i Örebro län ett längre liv
- Det blev dubbla segrar för Kumla IBK i helgen
- Vätternvatten förvärvar tomt för vattenverk viktig milstolpe
- Man krossade ruta i Stjärnhusen
- Fysisk beröring i förskolan viktig för barns omsorg och lärande
- Vårdcentralsjouren i Kumla flyttar
- Publiksuccén Kalastider är tillbaka i Aula Nova på Örebro universitet
Många vet inte hur de skyddar sig mot nätbedrägerier
Genrebild
Långt ifrån alla har information om hur man skyddar sig mot nätbedrägerier, visar nya siffror från Internetstiftelsen. Snart är det Black Friday och julhandel, och risken är stor att sänka garden i julstressen.
Men det finns knep för att undvika att bli lurad av falska annonser, bluffmejl och bluff-sms.
Mer än var fjärde kvinnlig 00-talist saknar tillräcklig information om hur man skyddar sig mot nätbedrägerier, visar nya siffror från Internetstiftelsen. Även om fler kvinnor än män saknar tillräcklig information, är det höga siffror generellt. För samtliga internetanvändare är motsvarande siffra uppemot var femte.
— Det är svårt att skydda sig mot nätbedrägerier men en del av lösningen handlar om att öka kunskapen hos oss alla – och det är just det behovet de här siffrorna pekar på. Mot bakgrund av resultatet vill vi nu ge svenskarna de verktyg de behöver inför årets julhandel, säger Carl Piva, vd, Internetstiftelsen.
Manliga 90-talister är den grupp som i högst grad anser sig ha tillräcklig information om hur de kan skydda sig mot nätbedrägerier, vilket mer än 9 av 10 anser att de har.
Bedragare anpassar sig efter situationen
När julhandeln sätter i gång bör man vara extra vaksam, på framför allt falska annonser i sociala medier och bluff-sms/mejl om paketleveranser. Bedragarna vet att många letar bra erbjudanden inför jul och att man också väntar på paketleveranser.
— Det utnyttjas dels genom falska annonser som leder till bedrägliga nätbutiker, dels genom bluffmejl och bluff-sms som handlar om en påstådd leverans. Addera lite julstress på det hela och det är lätt att bli lurad, säger Björn Appelgren, folkbildningsansvarig på Internetstiftelsen.
Falska annonser och bluff-sms/mejl
AI har gjort det möjligt för bedragare att enkelt skapa väldigt trovärdiga falska annonser. Syftet med både falska annonser och bluff-sms/mejl är att lura dig på pengar, stjäla dina betalkortsuppgifter eller komma åt dina lösenord.
— Det ska tändas en varningslampa när du ser osannolika erbjudanden! Handla från nätbutiker du vet är tillförlitliga och gå till sajten genom att själv skriva in adressen i webbläsaren eller hitta den via en sökmotor. Det är säkrare än att klicka på länkar i annonser och olika meddelanden, säger Björn Appelgren.
Vid sidan av falska annonser skickar bedragare ut massvis av bluff-sms/mejl om till exempel påstådda paketleveranser, många genomskådar bluffen men inte alla.
— Det är större risk att gå på bluffen om någon faktiskt väntar på en paketleverans och får sms eller mejl som handlar om det. Men med rätt kunskap kan man kraftigt minska risken för att bli lurad, säger Björn Appelgren.
Expertens tips för att inte bli lurad i julhandeln
- Om du ser en annons eller ett erbjudande som verkar för bra för att vara sant ska en varningsklocka ringa hos dig. Kontrollera noga att du är på rätt webbplats när du näthandlar.
- Undvik att klicka på länkar eller öppna bifogade filer som kommer i sms eller mejl, framför allt om du inte har förväntat dig få meddelande från den påstådda avsändaren. Dubbelkolla genom att kontakta den påstådda avsändaren genom en kontaktväg du själv letar upp.
- För aldrig över pengar eller dela med dig av betalkortsuppgifter eller lösenord till någon som tar kontakt med dig via telefon, sms eller mejl. Du ska heller inte använda ditt Bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Känner du dig osäker, dubbelkolla genom att kontakta den påstådda avsändaren genom en kontaktväg du själv letar upp
- Lita aldrig på avsändaren som står i ett mejl eller sms. Bedragare kan fejka detta och själva välja vilket namn eller nummer som ska visas.
- Om du inser att du har råkat lämna ifrån dig kortuppgifter, kontakta din bank för att spärra kortet och kontrollera ifall några köp eller kontantuttag har gjorts. Och om någon har handlat med ditt kort, gör en polisanmälan.
Sverige
Örebronyheter
Källa: Internetstiftelsen
På Internetstiftelsens kostnadsfria satsning internetkunskap.se hittar man mer kunskap om hur man blir en säkrare internetanvändare: www.internetkunskap.se.
Related Posts
Latest News
-
Pressbyrån utlyser tävlingen Årets Lussekatt 2024
Efter förra årets succé inleder återigen Pressbyrån jakten på Årets...
- Posted november 26, 2024
- 0
-
Många vet inte hur de skyddar sig mot nätbedrägerier
Långt ifrån alla har information om hur man skyddar sig...
- Posted november 26, 2024
- 0
-
Ett andningshål för barnen i krigets Ukraina
När Ryssland invaderade Ukraina flydde Alisa och Liya med sin...
- Posted november 26, 2024
- 0
-
Man misshandlade man i Askersund
En man i trettioårsåldern har gripits misstänkt för misshandel, mannen...
- Posted november 25, 2024
- 0
-
Kvinna till sjukhus efter trafikolycka
En kvinna i tjugoårsåldern har förts till sjukhus med oklara...
- Posted november 25, 2024
- 0
-
Julbocken Julius anländer till Järntorget i Örebro
Örebro välkomnar julen med en storslagen entré för julbocken Julius,...
- Posted november 25, 2024
- 0
-
Sofia Vivere släpper drömpop-singeln “Multiverse”
Sofia Vivere har släppt drömpop-singeln “Multiverse”, en låt om eskapism...
- Posted november 25, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login