- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Många dör i skuggan av covid-19
Under den pågående pandemin riskerar fler människor att dö på grund av de indirekta effekterna än i själva sjukdomen covid-19. Dödsfallen i tuberkulos, hiv, malaria och andra sjukdomar riskerar att öka. Även andra hälsoproblem växer i spåren av pandemin.
Konsekvenserna av att annan vård sätts på paus blir allra värst för människors liv och hälsa i länder där sjukvårdssystemen redan är försvagade till följd av exempelvis konflikter eller andra kriser.
I dessa länder finns det ofta inte tillräckligt med resurser för att både bekämpa covid-19 och upprätthålla annan vård. Det råder brist på personal vid sjukvårdsinrättningar när sjuksköterskor och läkare blir sjukai covid-19 och människor undviker att söka vård i rädsla för att bli smittade.
– Även här i Sverige har vården varit hårt belastad av pandemin och det har därför blivit svårare för personer med andra sjukdomar eller hälsotillstånd att få vård eller behandling. Då förstår man hur covid-19 slår mot länder där människor hademycket begränsad tillgång till sjukvård redan innan pandemin bröt ut, säger Peter Moberger, allmänkirurg och ordförande för Läkare Utan Gränser i Sverige.
Svårt läge i Syrien och Jemen
Läkare Utan Gränser ser i många av organisationens projekt världen över att människor lider och dör i skuggan av covid-19. I flyktinglägret al-Hol i Syrien såg våra team att ovanligt många barn under fem år dogunder augusti månad. Hela 19 av 25 vårdcentraler i lägret tvingades stänga på grund av personalbrist orsakad av pandemin. I Läkare Utan Gränsers projekt i Jemen ser teamen att de patienter som söker vård idag är sjukare än tidigare. Många vågade inte åka till ett sjukhus eller en vårdcentralnär smittspridningen var som störst i landet. Patienterna var rädda att bli smittade, då det knappt fanns någon skyddsutrustning tillgänglig i Jemen när pandemin slog till.
– Vi såg det under den stora ebolaepidemin i Västafrika under 2014-2016, där jag själv var på plats och arbetade. Långt fler liv skördades i andra sjukdomar än ebola under epidemin. I Guinea fördubblades exempelvis dödligheten i tuberkulos, säger Peter Moberger.
En annan stor utmaning är att vaccinationskampanjer ställts in eller skjutits uppunder pandemin. Detta gör att fler barn riskerar att insjukna i dessa sjukdomar de kommande åren.
– Det är nu avgörande att världssamfundet drar lärdom av historien. Satsningar för att få bukt med coronapandemin måste matchas av insatser mot andra sjukdomar, betonar Peter Moberger.
FAKTA
Hiv
- I Eswatini (tidigare Swaziland) såg Läkare Utan Gränser att antalet hivpatienter som påbörjade behandling under april månad minskade med över 60 procent jämfört med samma månad året innan.
- Dessutom halverades nästan antalet hivtest som delades ut i april jämfört med sammaperiod 2019.
Tuberkulos
- Världshälsoorganisationen WHO beräknar att antalet dödsfall i tuberkulos riskerar att öka med 190 000 fall i år. Anledningen till detta är att färre nya tuberkulosfall upptäcks och behandlas och att de som diagnostiserats får sämre tillgång till vård. WHO har sett flera exempel på detta:
- I Indien minskade antalet registrerade tuberkulosfall med 75 procent veckan efter att landet stängdes ned den 22 mars, jämfört med tidigareunder 2020.
- I Indonesien minskade antalet registrerade tuberkulosfall med 68 procent mellan januari och mars järmfört med samma period 2019.
- I Kina minskade antaletregistreradetuberkulosfall med 20 procent i februari månad jämfört med sammaperiod 2019.
Förlossningsvård
- 75 procent färrebarn föddes på sjukhus i Haiti i maj i år jämfört med samma månad året innan, enligt nationella siffror
- 40 procent färre patienter kom till Läkare Utan Gränsers förlossningssjukhus i Khost, Afghanistan, i början av juni
Säkra aborter
- På Läkare Utan Gränsers klinik i Phokeng, Sydafrika, där kvinnor får hjälp med säkra aborter, minskade antalet patienter med 80 procent i april. Samtidigt minskade antalet kvinnor som sökte rådgivning kring preventivmedel på kliniken med mer än hälften.
Vaccinationskampanjer
- WHO uppger att cirka 30 vaccinationskampanjer mot mässling och röda hund ställts in eller riskerar att ställas in i år
- Totalt uppskattas 80 miljoner barn under ett år bo i länder där vaccinationsprogrammen påverkas av pandemin
Hälsa | Världen
Örebronyheter
Källa: Läkare Utan Gränser
Related Posts
Latest News
-
Sverige samarbetar med USA
Sverige samarbetar med USA för att motverka otillbörlig informationspåverkan och...
- Posted december 23, 2024
- 0
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login