Många barn skadas i hemmet

By on 4 november, 2023
Arkivbild

Många barn skadas i hemmet, så minskar du riskerna. Varje år söker många småbarnsföräldrar någon typ av vård, på grund av att ett barn har skadats i hemmet. För de minsta barnen är hemmet den vanligaste olycksplatsen.

Under hösten och vintern vistas vi mer inomhus och i våra hem. Början av hösten är därför en mycket bra tid för att se över hemmet och se till att det är barnsäkert. Den digitala barnspecialisten Knodd har satt ihop en bra checklista rum för rum.

I takt med att ett litet barn börjar röra sig mer ökar risken för olyckor och man blir snabbt medveten om alla hörn och sladdar där hemma. Det är viktigt att komma ihåg att det är en naturlig och viktig del av barnets utveckling att börja krypa, gå, klättra och att utforska både sin rörelseförmåga och sin omgivning.

Det viktiga är att förebygga olyckor dels genom att rent praktiskt skapa en säker miljö, dels genom att lära barnet att bedöma risker genom samtal och påminnelser. Med ett barnsäkrat hem kan man undvika många olyckor med relativt enkla medel. Det är något som är viktigt att göra eftersom barnolyckor i hemmet såsom fall, brännskador etc. kan få allvarliga konsekvenser.

Den digitala barnspecialisten Knodd får många ärenden som handlar om barn som skadats i hemmet och har satt ihop en bra checklista rum för rum.

……..

Köket

I köket finns mycket som kan leda till en olycka. Brännskador hos barn kan bli allvarliga och leda till infektioner, för att inte tala om hur ont de gör.

Spisen är ett ställe där det snabbt kan ske olyckor, och därför är det viktigt att barnsäkra den. Så här barnsäkras spisen:

  • Montera spishällsskydd så att barnet inte kommer åt plattor och kastrullhandtag
  • Ha för vana att vända kastrullhandtag inåt
  • Kontrollera att spisen har vredspärr på samtliga vred, montera på en annars
  • Kontrollera spisens tippskydd, så att den inte kan välta
  • Montera ugnskydd om ugnsluckan blir varmare än 60 grader

Ställ heta apparater, till exempel kaffebryggare, utom räckhåll för barn. Även när de använts och svalnar. Se till att sladdar inte hänger för att förhindra att barn drar i dem och får apparater över sig.

……..

Sovrum

Mycket i sovrummet som kan vara riskabelt, särskilt om ett barn är uppe och vandrar på natten eller när föräldrarna behöver lämna rummet.

  • Barn under tre månader sover säkrast i egen säng, utan tjocka täcken.
  • När barnet är lite äldre och kan ta sig ur sängen på egen hand kan du behöva sätta barngrind i dörren så att inte barnet ger sig ut på egna äventyr när du
  • Lämna aldrig barnet i din egen säng utan Fallolyckor från hög höjd är den vanligaste olyckan bland små barn och kan ske snabbt. Detta gäller även om du har babynest och när barnet är nyfött.
  • Vad gäller barnets spjälsäng är det viktigt att ha den på rätt nivå. När barnet kan sätta sig upp i spjälsängen, ställa sig på alla fyra eller dra sig upp till stående är det dags att sänka ner sängen.

De vuxnas nattduksbord ska rensas på smycken och andra småprylar eftersom barnet kan stoppa dem i munnen och sätta i halsen. Dricksglas av glas ska inte stå på nattduksbordet, eftersom barnet lätt kan dra ner det och skada sig på glasskärvorna.

……..

Hallen och trappan

Städa undan grus och småsten med jämna mellanrum som barnet annars gärna smakar på. Undvik att lämna din egen väska i hallen, där det kan finnas småprylar och värktabletter som lätt hamnar i barnets mun i utforskande syften. Häng undan jackan också och töm fickorna.

I hem med flera våningsplan bör det finnas barngrind både uppe och nere, så att barnet inte riskerar att ramla i trappan. Kontrollera gärna regelbundet att grinden sitter fast. Se även till att avståndet mellan trappstegen inte är för högt och att trappräcket inte är för lågt.

……..

Barnsäkra möbler

Alla stora möbler – inklusive TV och väggspeglar – bör förankras i väggen. En TV som inte är väggmonterad bör helst stå på en högre bänk så att barnet inte kommer åt den. Soffbord och andra möbler med vassa hörn bör ha hörnskydd som gör kanterna mjukare. Tunga eller ömtåliga föremål på soffbordet bör tas bort. Alla möbler ska stå stadigt eftersom barn gärna drar sig upp till stående eller lutar sig mot möbler när de lär sig gå.

……..

Fönster och dörrar

Samtliga fönster och balkong ska ha barnspärr, även altandörrar, så att barnet inte kan klättra ut. Ytterdörrar bör hållas låsta alltid, även om man bor i ett tryggt område. Små barn är nyfikna och kan lätt vandra iväg. Dörrar bör ha klämskydd. Det finns enklare varianter som agerar som ett stopp innan dörren stängs igen, men som kan flyttas när man vill stänga dörren.

När det gäller fönster är det enklast att undvika långa gardiner helt under småbarnsåren. Då blir det svårare för barnet att dra i dem. Har man gardiner så bör man regelbundet kontrollera att gardinstänger och skenor sitter fast ordentligt så att barnet inte kan dra ner dem. Persiennsnören bör bindas upp persiennsnören så att barnet inte kan få dem om halsen. Undvik persiennsnören som är i en ögla.

……..

Eluttag

Små barn vill gärna stoppa fingrarna i de små hålen. Undvik risken för elstötar genom att stoppa petskydd i samtliga eluttag i hemmet. Kontrollera att lösa sladdar på golvet inte är trasiga.

……..

Öppen Spis/Kamin

En öppen spis eller en het kamin kan vara mycket farlig, både för nyfikna barn och för barn som precis lärt sig gå. Lämna aldrig barn utan uppsyn i ett rum med en brasa och använd särskilt skyddsgaller så att barnet inte kommer åt och kan bränna sig.

……..

Alla ”småsaker” i ett hem

Ett vanligt hem har ofta smått och gott liggande på olika platser. Det man generellt ska tänka på är just att ”småsaker” kan fastna i barns luftvägar och leda till kvävning. Exempel på sånt som inte ska ligga framme inom räckhåll för små barn är därför till exempel: små leksaker, nötter och godis, små stenar (även lecakulor i krukor), små batterier, hård djurmat. En annan typ av saker som man ska ta bort är det som kan hamna runt halsen eller över ansiktet, till exempel plastpåsar, halsdukar och smycken, rep och snaror och snören, snören till persienner och gardiner, tröjor och jackor med huva.

Man kan hämta en smådelscylinder från barnavårdscentralen eller kommunens konsumentvägledare för att testa vilka små saker som kan fastna i halsen hos barnet. Smådelscylindern efterliknar storleken på strupen hos ett treårigt barn och om objektet får plats i cylindern ska det plockas undan.

……..

Växter

Vanliga krukväxter kan vara farliga för barn och barn stoppar gärna allt i munnen. Därför ska man undvika att ha giftiga växter hemma. Blommor och krukor bör stå utom räckhåll och stora krukor på golvet som går att tippa bör tas bort.

……..

Fallrisker

Fallskador tillhör de vanligare olyckorna i hemmet med små barn och kan också få allvarliga konsekvenser. På skötbordet är fallrisken hög. Redan i tidig ålder kan ett spädbarn vrida sig tillräckligt för att rulla över kanten. Barn ska aldrig lämnas utan uppsikt på skötbordet. Andra sätt att barnsäkra skötbordet är att ha kanter på tre sidor (ovanför huvudet och en på var sida om kroppen) samt att organisera skötbordet så att allt som behövs för blöjbyten alltid finns inom räckhåll.

Barn som sitter i barnstol ska vara under uppsikt. Det är bra om barnstolen är trång så barnet inte kan resa sig och trilla ur. Använd bälte och ankare som förankras i bordet om sådant finns.

……..

Säker sömn

Barn under 3 månader ska sova i en egen låg spjälsäng, säkrast med spjälskydd. Barn som inte än kan rulla runt bör ligga på rygg. Ge gärna sovande barn napp och se till att något inte täcker ansiktet så barnet kan andas fritt.

Ställ babysittern på golvet eller andra stabila underlag och spänn alltid bältet över barnet. Barn som inte har lärt sig sitta själv bör endast sitta i babysittern i korta stunder för att förhindra ryggskador. Läs alltid bruksanvisningarna.

……..

Saker som ska förvaras utom räckhåll för små barn

Vassa saker, till exempel knivar och saxar, ska alltid förvaras utom räckhåll för barn. Men även rengöringsmedel och andra starka preparat. Barn kan bli förgiftade och mycket sjuka om de får i sig farliga kemikalier som t ex maskindiskmedel, rengöringsmedel, tvättmedel, tändvätska, mediciner, tobak, snus, fimpar, vissa svampar och giftiga krukväxter.

Farliga kemikalier som är bra att helt undvika att ha hemma är kaustiksoda, propplösare och starka syror. Kom även ihåg att när ni besöker far- och morföräldrar eller andra familjer, att barnen inte kommer åt deras läkemedel samt att även de har tagit bort alla farliga saker och lagt utom räckhåll för barnen.

……..

När ska man söka vård

Sök genast vård på vårdcentral eller akutmottagning om ditt barn får brännskador som är större än ytan av barnets egen hand. Ring 112 och be att bli kopplad till Giftinformationscentralen om ditt barn får i sig farliga kemikalier och situationen är akut. Om ditt barn är kontaktbar kan du ge flytande medicinskt kol från apoteket för att förhindra att barnet blir allvarligt sjuk. Om du är osäker är det bäst att ringa 112.

……..

Knodd har även tagit fram en digital kurs för föräldrar om hur man barnsäkrar hemmet. Den finns i Knodds app.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Knodd

You must be logged in to post a comment Login