Mali – rättvisa måste skipas för de som dödades och skadades

By on 24 april, 2021
  • Amnesty Internationals utredning visar att 18 personer sköts till döds.
  • Det här motsäger de officiella uttalandena om en kupp utan blodspillan.
  • Trots vissa framsteg är ansvarsutkrävande fortfarande ett undantag.

Myndigheterna i Mali måste se till att sanningen kommer fram om vad som hände under statskuppen förra året, och under demonstrationerna som ägde rum innan kuppen. De måste säkerställa att alla de som är skyldiga till brott i samband med dödandet av minst 18 demonstranter och åskådare ställs till svars. Det kräver Amnesty International i en ny rapport.

– Myndigheterna i Mali måste visa beslutsamhet när det gäller att bekämpa straffrihet. Ett första steg är att erkänna att de här dödsfallen har ägt rum. De som utsatts för olagligt våldsanvändande, och deras anhöriga, har rätt till sanningen om vad som hänt, och till rättvisa och kompensation, säger Ami Hedenborg, talesperson Amnesty Sverige.

I rapporten ‘Killed, wounded, and forgotten? Accountability for the killings during demonstrations and the coup in Mali’ utreder Amnesty dödsfallen och skadorna som kopplas till användandet av dödligt våld från försvars- och säkerhetsstyrkor i städerna Kayes (västra Mali) och Sikasso (södra Mali) och i huvudstaden Bamako under de regeringskritiska demonstrationerna som började i maj 2020 och som pågick till augusti 2020.

Rapporten dokumenterar också hur fyra personer dödades av skottskador den 18 augusti, dagen då kuppen skedde, vilket säger emot militärens uttalande om en kupp utan blodspillan. Rapporten baseras på intervjuer med 59 personer, som gjorts på plats och på distans mellan maj 2020 och februari 2021. Bland dessa finns offer, släktingar till de som drabbats, journalister samt representanter från civilsamhället och rättsväsendet.

– Att bekämpa straffrihet är bland det viktigaste som övergångsmyndigheterna kan göra. De måste säkerställa rättvisa, sanning och kompensation för offren och deras anhöriga genom att utföra oberoende och opartiska utredningar gällande alla fall av användandet av dödligt och överdrivet våld under förra årets protester, säger Samira Daoud, chef för Amnesty Internationals avdelning för Väst- och Centralafrika.

Världen
Örebronyheter

Källa: Amnesty International

You must be logged in to post a comment Login