Majoriteten tonårspappor snackar inte preventivmedel

By on 24 oktober, 2023
Arkivbild

Att prata om preventivmedel är ett ansvar som främst tonårsmammor tar. Det visar en ny Sifo-undersökning där majoriteten tonårspappor (56 procent), uppger att de inte har pratat preventivmedel med sin son eller dotter.

Som en tidig farsdagspresent vill Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat, inspirera fler män till att ta snacket.

– Att diskutera preventivmedel med din tonåring är värdefullt för att belysa vikten av att skydda sig mot både könssjukdomar och oönskad graviditet. Men det kan också vara en dörröppnare för att lättare kunna prata om andra viktiga ämnen som sexualitet, samtycke och relationer. Tonårspappor har goda möjligheter att agera förebild för såväl döttrar som söner, och hjälpa dem att hantera och parera de skeva ideal som exempelvis sociala medier kan bidra till idag, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Enlig Sifo-undersökningen, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, önskar var sjunde tonårspappa (15 procent) att de hade mer kunskap om preventivmedel för att bättre kunna prata med sin tonåring om det. Svedberg poängterar att man som förälder inte ska känna sig ensam med sina funderingar.

Och likväl som tonårsföräldrar kan söka information hos vården, apoteken eller vårdguider, bör man även uppmuntra sin tonåring att söka rådgivning för frågor på detaljnivå.

– Många gånger har tonåringar ingen naturlig kontakt med vården. Det är därför bra att informera din tonåring om att exempelvis ungdomsmottagningar och vårdcentraler kan ge bra vägledning i djungeln av kondomer, p-piller, spiraler, minipiller, p-ring och så vidare. Professionell rådgivning är viktigt då valet kan påverkas av allt från genetik och livsrutiner till framtidsplaner. Det är även väldigt individuellt hur man påverkas av olika preventivmedel såväl psykiskt som fysiskt, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

På apotek kan man få rådgivning kring kondomer, akuta p-piller och graviditetstest.

– Av alla preventivmedel är kondom det enda som skyddar mot könssjukdomar. De innehåller heller inga hormoner som kan påverka kroppen samt är lätta för alla att få tag på. På apotek kan våra medarbetare guida din tonåring rätt i djungeln av olika storlekar, egenskaper och märken. Hos oss kan man även få råd kring graviditetstest och receptfria akuta p-piller som kan användas i nödfall för att motverka oönskad graviditet. Men det är viktigt att dessa inte används som substitut för preventivmedel, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Här nedan listar Apotek Hjärtat några inledande frågor att utgå från när det är dags att bjuda in till samtal om preventivmedel, och som kan öppna upp för fler viktiga diskussioner med din tonåring:

  • Vad tänker du att sex är?
  • Vad tänker du att samtycke är?
  • Vad tänker du kring att alla har rätten till sin egen kropp?
  • Vet du varför du ska skydda dig?
  • Vet du vad det innebär att bli smittad?
  • Hur undviker du att bli smittad?
  • Hur undviker du att smitta andra?
  • Hur är man säker på att man inte utsätter någon för något som den andra inte vill?
  • Hur säger man nej till sådant som inte känns bra?
  • Hur tar man ett nej till sådant som den andra inte tycker känns bra?

Undersökningens resultat i korthet:

  • Var fjärde man som är/har varit tonårsföräldrar (26 procent) uppger att det är den andra föräldern som har fått prata med tonåringen om
  • … Och nära var tredje tonårspappa (30 procent) uppger att ingen av föräldrarna har pratat preventivmedel med sin tonåring.
  • Nära varannan kvinna som är/har varit tonårsförälder (47 procent) uppger att det är hon som har fått prata preventivmedel av föräldarna.
  • Var sjunde man som är/har varit tonårsförälder (15 procent) önskar att de hade mer kunskap om preventivmedel för att bättre kunna prata med sin tonåring om ämnet.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Apotek Hjärtat
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 4 232 intervjuer med allmänheten 18-79 år i Sverige. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 17-31 juli 2023.

You must be logged in to post a comment Login