Magasinering allt mer populärt så säkrar du dina saker

By on 3 juni, 2017

Att magasinera sina prylar blir allt mer populärt när utrymmet börjar tryta hemma. Försommaren är högsäsong för branschen då många byter bostad just den här perioden, men det gäller att ha koll på hur försäkringen gäller.

Allt fler svenskar magasinerar sina ägodelar. De som flyttar ofta har inte alltid plats hemma för sina saker, men inte heller hjärta att göra sig av med dem. Vissa ställer också undan sina saker under en kortare period för att kunna stajla hemmet inför en visning. Ibland får saker nästan en permanent förvaringsplats i det hyrda förrådet.

Magasineringsbranschen omsatte förra året 550 miljoner kronor och framför allt runt storstäderna finns många företag som erbjuder små lagerutrymmen. Vår och försommar, då många flyttar, är högsäsong för att lagra sina saker. Det är dock viktigt att tänka på att även saker utanför hemmet behöver ett försäkringsskydd.

– Upp till ett visst belopp täcks ens saker genom den vanliga hemförsäkringen även när de är lagrade utanför hemmet, genom det så kallade bortaskyddet. Hur högt det beloppet är beror på vilken försäkring man har, så gör ett överslag av hur mycket tillhörigheterna är värda och läs på i din hemförsäkrings villkor, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Är sakerna värda mer än vad som täcks i hemförsäkringen, eller om du vill lagra stöldbegärliga saker, bör du skaffa ett särskilt magasineringstillägg hos ditt försäkringsbolag. Flera av förrådsföretagen erbjuder också en specialförsäkring som tecknas i samband med köpet, men precis som vanligt är det bra att läsa på vad som ingår i den.

Normalt ska en förrådsförsäkring gälla om dina saker blir skadade i en brand- eller vattenskada eller om det blir inbrott. Pengar, värdehandlingar och alkohol kan dock vara undantaget i försäkringen.

– Även om du har dina saker hos ett företag och har en försäkring kan du inte strunta i säkerheten kring ditt förråd. Lås på rätt sätt och följ de föreskrifter som finns, annars kan det bli svårt att få ersättning om något händer, säger Caroline Uliana.

If tipsar – så packar du förrådet på bästa sätt

  • Gör en rensning bland dina saker innan du kör till förrådet – det finns säkert saker du egentligen inte behöver.
  • Det finns många aktörer som erbjuder förråd – jämför priser och tillgänglighet innan du slår till.
  • Packa lådorna väl för att utnyttja utrymmet maximalt.
  • Skapa om du kan en mittgång i förrådet så att du kan nå även det som står längst bak.
  • Väljer du att lagra saker hos en privatperson kan magasineringsförsäkringen ge ett mindre omfattande skydd än om du valt ett förrådsföretag. Kolla vad som gäller innan du väljer förvaring.

Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login