- Seniorkraft för ett hälsosamt åldrande
- Bildspecial – Örebro HK vs Rögle BK
- Örebro Hockey räckte inte hela vägen
- De är vinnarna i regionens skrivtävling nu är Writeit avslutad
- Hälso- och sjukvårdsnämnden vill stärka vården genom att finnas nära invånarna
- Anpassningen av Östra Bangatan till Citylinjen färdigställd den 15 november
- Tillsammans för ett tryggare Kumla
- Länsråd Anna Olofsson lämnar Länsstyrelsen i Örebro län
- Amy Loutfi blir ny programdirektör för miljardsatsningen WASP
- Två kandidater återstår till posten som rektor vid Örebro universitet
Lyckat projekt med en kvadratmeter lin
En kvadratmeter lin är ett nationellt projekt som finns i hela Sverige och i Örebro län drivs det av Örebro Läns Museum och slöjdkonsulent Lina Jatko.
Jag träffade Lina Jatko på Siggebohyttans bergsmansgård där man har en deltagarträff för att få veta mer om projektet.
Berätta lite om projektet.
– Projektet ser lite olika ut beroende av var i Sverige man befinner sig men i vårt län har deltagarna fått varsin påse med linfrö som passar till en kvadratmeter, samt instruktioner för hur man skall så, när man skall så samt lite skrock som finns runt linodling. Det finns ganska mycket skrock och historia runt linodling och det är ju kulturhistoria vi håller på med.
Lina Jatko bråkar linet.
– Under tiden så har deltagarna fått så kallade linbrev med löpande instruktioner och information. Det går ju lite tid emellan varje fas i odlingen. Man sår någon gång i maj, sen blommar linet mitt i sommaren men det innebär inget speciellt för odlingen, i augusti någon gång när stängerna och frökapslarna blivit guldgula så är det dags att rycka det.
– Anledningen till att man rycker linet och inte skär av det är att man sedan skall röta linet vilket är en förruttnelseprocess och om man då har kapat stänglarna så kan rötningen bli ojämn vilket inte är bra för slutprodukten vilket är linfibern.
– Efter ryckningen får linet torka och när det torkat så frö repar man det, vilket innebär att man tar bort frökapslarna.
– När man torkat linet så är det dags för rötningen och där har projektet lärt ut landrötning, vattenrötning finns också men den metoden har vi inte gått in på. Vid landrötning så breder man ut linet på gräset och så får det vara där mellan sju och tio dagar innan man vänder på det för att det skall bli rötat på båda sidorna.
Rötat och torkat lin.
– Den här processen är lite svår att veta när den är klar, för går den för långt så kommer fibrerna att släppa inte hålla i, och detta får man kolla genom att ta upp och prova att bryta i ett tort strå för då ser man hur fibrerna släpper.
– När man sen tycker att rötningen är klar så moset man torka linet riktigt tort för att stoppa processen.
– Sen är det beredningsdags och vi har ordnat flera beredningsträffar i länet där den vi har här idag är den sita. Det finns även deltagare som gjort detta hemma och vi har tillhandahållit tips på hur man skall kunna göra det om man inte kunnat delta i träffarna. På träffarna tillhandahåller vi även lin för de som inte hunnit med att förbereda sitt lin men som ändå vill prova på processen.
– Vi fick starta det här projektet med ett Zoom möte där jag berättade om projektet så att all fick vara med då vi fortfarande var i en pandemi, det kändes viktigt att alla fick möjlighet att ställa frågor. Sen har vi den här träffen nu, jag hade önskat att vi kunnat träffas mer för jag ser att deltagarna lär sig mycket av att prata med varandra och att dela erfarenheter. Det finns ju många parametrar som påverkar resultatet.
Linberedning under deltagarträffen vid Siggebohyttans bergsmansgård.
Vad är syftet med projektet?
– Det finns flera syften med projektet, dels vill vi att deltagarna skall få lära sig om kulturhistoria. En annan del är att visa hur man tar fram en fiber och visa hur lång den processen är samt mängden arbete som går åt, samt en historisk kunskap om hur man gjorde förr i tiden. Idag går vi in i en butik och handlar det vi vill ha utan att tänka på hur det hamnade där, men om man vet att detta är lin så kan man få en förståelse för hur det producerats.
– Min tanke är att om man har fått vara med om en hel process så har man en för förståelse om hur produkten blivit till och där igenom göra mer medvetna val. För mig handlar det mycket om hållbarhet helt enkelt.
– Sen handlar det också om att föra vidare kunskap då den industriella linproduktionen i Sverige lades ned på 60 talet då man stängde beredningsverken och nu börjar kunskapen försvinna och vi vill behålla den och få upp ögonen för den.
– Jag vill också låta folk bara göra och det har varit ett lyckat projekt hittills med många som har hört av sig med positiv feedback. Vi har dessutom cirka 200 deltagare i vårt län.
Jag fick själv prova på att bereda lite lin och det hela var en ganska intressant process med ett lite förvånande resultat för den som inte är insatt i vad lin och en linfiber är, så är du intresserad av att veta mer om lin ta och kolla här: https://www.olm.se/service-och-tjanster/slojd/1kvmlin.html
Karl-Johan Sandberg, Kultur | Örebro/Örebro län
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Seniorkraft för ett hälsosamt åldrande
Nu har du som är 65 år eller äldre chansen...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Gränsen för statlig inkomstskatt höjs
Regeringen har beslutat att räkna upp skiktgränsen för statlig inkomstskatt,...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Ta situationen i Spanien på allvar
Sydöstra Spanien har återigen drabbats av kraftiga regn och översvämningar,...
- Posted november 15, 2024
- 0
-
Bildspecial – Örebro HK vs Rögle BK
Dags för ishockey igen i Behrn Arena efter tolv dagars...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Örebro Hockey räckte inte hela vägen
Dags för ishockey igen i Behrn Arena efter tolv dagars...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
Grovt våldsbrott har inträffat i södra Örebro (Uppdatering)
Flertalet polispatruller är beordrade och har anlänt en misstänkt brottsplats...
- Posted november 14, 2024
- 0
-
De är vinnarna i regionens skrivtävling nu är Writeit avslutad
I Örebro län kryllar det av duktiga skrivande unga, under...
- Posted november 14, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login