- Våld är inte en privatsak
- Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
- Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
Lönsamheten neråt för privat vård och omsorg – nätläkarnas förluster tynger
Den privata vård- och omsorgssektorn har haft en stark utveckling under en lång tid och uppvisat en hög tillväxt. Under 2017-18 konstateras en inbromsning främst drivet av minskad migration. Samtidigt minskade lönsamheten för branschen som helhet, delvis påverkat av satsningar och investeringar i digitala läkarbesök och vårdtjänster. Detta visar Grant Thorntons vårdrapport för 2019.
Under 2018 uppvisade den privata vård- och omsorgssektorn som helhet en tillväxttakt om 1,4% och en lönsamhetsmarginal om 7,3%. Den lägre tillväxttakten och minskade lönsamheten är påverkad av en minskad efterfrågan på omsorgstjänster kopplat till en normalisering av effekterna från det höga flyktingmottagandet 2016. Under 2018 har lönsamheten också pressats ytterligare av ökade satsningar från nätläkarbolagen, som gemensamt uppvisar förluster på totalt 600 miljoner.
– Alla underbranscher utom omsorg och socialtjänst uppvisar en positiv tillväxt men vi ser att de växer i en lägre takt än tidigare där primärvård och specialistvård står för större delen av tillväxten. Justerar vi för effekten av migrationen uppskattar vi fortfarande en underliggande tillväxt i branschen om ca 3-4%, kommenterar Anna Murray, branschledare vård- och omsorg på Grant Thornton.
Konjunkturavmattningen väntas fortsätta samtidigt som SCB prognosticerar en stigande arbetslöshet under nästkommande två år. Detta i kombination med en minskande produktivitet och ökade effekter kopplat till den demografiska omställningen medför stora utmaningar för hur regionerna och kommunerna ska klara av att finansiera verksamheten utan att påverka det nuvarande välfärdsåtagandet negativt.
Årets rapport belyser bland annat följande utmaningar och områden:
- Kompetensbrist inom flertalet yrkeskategorier och påtagliga regionala skillnader
Vi ser en ökad regional ojämlikhet där det saknas tillräckligt med utbildad och erfaren personal inom flertalet olika yrkeskategorier och problematiken behöver belysas och prioriteras i högre utsträckning av beslutsfattare. Kompetensbristen är som mest alarmerande i mindre tätbefolkade regioner, där både privata och offentliga aktörer vittnar om betydande utmaningar att rekrytera och behålla kompetent personal.
- Vården behöver samordnas för att minska den psykiska ohälsan.
Väntetiderna till både BUP och allmänpsykiatrisk vård har försämrats kraftigt under 2018. För att förbättra tillgängligheten till den psykiatriska vården bedöms ökad samordning och olika aktörers gemensamma ansvarstagande som nyckelfaktorer för att vända utvecklingen.
- Hållbarhet affärskritiskt för vårdsektorn
Lagkravet om hållbarhetsrapportering träffar de större vård- och omsorgsbolagen och har lett till att hållbarhetsarbetet till viss del intensifierats. Men det primära syftet för flertalet är att möta lagkrav, snarare än att vara affärsdrivande. Att integrera hållbarhet på alla nivåer inom bolaget skapar förutsättningar för god riskkontroll och värdeskapande.
- Nätläkarbolagens förluster ökar
Nätläkarbolagen har haft en exceptionellt hög tillväxt under 2018, där antalet besök ökade från 200 000 till 604 000 i jämförelse med förgående år. Den digitala vården stod för 4,6 procent av alla besök hos allmänläkare i primärvården 2018. Samtidigt har förlusterna ökat väsentligt, vilket framförallt är kopplade till stora uppstarts- och investeringskostnader samt minskad ersättning.
I rapporten visar Grant Thornton att digitalisering både är ett hot och en möjlighet.
– Helt klart är att satsningar inom digitalisering är en viktig del för att motverka många av de utmaningar vi ser inom branschen både kopplat till ökad tillgänglighet, resurseffektiviteten och samordning inom vård och omsorg. Den ökade tillgängligheten medför som alltid många fördelar, men viktigt att man även belyser de risker kopplade till den ökade digitaliseringen där IT-säkerhetsproblematiken kommer upp på agendan, säger Anna Murray.
Regionalt
Örebronyheter
Källa Grant Thornton
Related Posts
Latest News
-
Våld är inte en privatsak
Mäns våld mot kvinnor är en brottslighet som ofta sker...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Nya öppettider för förskola och fritidshem
Från 1 januari 2025 kommer det att göras vissa ändringar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
På måndag den 25 november klockan 18.00, hålls årets sista...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
Nu under Antibiotikaveckan lanserar Länsstyrelsen Örebro län, en ny myndighetsgemensam...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Webbplatser med koppling till Black Friday majoriteten är inte säkra
IT-säkerhetsföretaget Check Point Software varnar för nätfiskeattacker under Black Friday....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login