- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
- E-tjänster stängda måndag den 25 november
- Halksäsongen är i gång
- BIK Karlskoga åter överlägsna
Lokalt – Forskare undersöker TBE-virus i mjölk
Forskare vid Örebro universitet har fått tre miljoner kronor från forskningsrådet Formas för att kartlägga förekomsten av TBE i mjölk och undersöka viruset på molekylär nivå för att ta reda på vad som gör att vissa varianter av viruset blir aggressivare.
– Vanligtvis får vi TBE från fästingbett men människor har även smittats efter att ha druckit eller ätit opastöriserade mjölkprodukter från infekterade djur. Det har hänt i till exempel Österrike men i Sverige är risken oerhört liten, säger Magnus Johansson, forskare i medicin vid Örebro universitet.
Men han vill förbättra metoderna för att studera TBE i mjölk, eftersom både viruset och produktionen av opastöriserade mjölkprodukter ökar i Sverige.
– Vi ska leta efter TBE-antikroppar i mjölk på olika platser i Sverige. Vi har nyligen visat att olika varianter av det europeiska TBE-viruset förekommer i Sverige och Norge och vi vill även karaktärisera de olika typerna för att förstå hur farliga de är, säger Magnus Johansson.
Forskarna ska studera virusets struktur och uppbyggnad för att kunna identifiera virulensmekanismer, det vill säga vad som gör det mer aggressivt och farligare för den som blivit smittad.
– För att kunna ta fram bättre behandling och nya vacciner måste vi förstå virusets mekanismer, berättar Magnus Johansson.
Spridningen av såväl TBE som fästingar hänger ihop med förändringar i klimat och miljö. För att viruset ska kunna etablera sig i ett nytt område med hjälp av fästingen måste larver och nymfer vara aktiva samtidigt. Larven utvecklas till nymf innan den slutligen blir en vuxen fästing.
– Larven är aktiv när det är tio grader varmt och nymfen redan vid sju grader. En varm vår förs smittan vidare från infekterade nymfer till larver när de biter på samma värddjur i små fästingkluster.
– Vi kommer arbeta tillsammans med Anna Överby vid Umeå universitet och hon kommer titta på vilken roll temperaturen spelar för att TBE ska föröka sig i fästingen och för virusets förmåga att flytta från fästing till möss.
Släktet flavivirus är ett globalt hälsoproblem, som sprids till människor av myggor och fästingar. Släktet innehåller flera olika virusarter som Dengue-, TBE- och Zika-virus. Trots att dessa arter är närbesläktade orsakar de olika sjukdomar som blödarfeber, hjärninflammation och missbildning av hjärnan, så kallad mikrocefali.
Hälsa | Lokalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Maximera julledigheten 2024
Maximera julledigheten 2024, momondo listar de bästa tipsen för att...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Man föll från tak under arbete
En man har under arbete fallit ner från ett tak...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Elektronikvaruhus utsatt för smash and grab-inbrott
Elektronikvaruhus i Mariebergs handelsområde har på fredagsmorgonen utsatts för ett...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
”Att resa sig upp” av Leia
Att resa sig upp Fälla små ord Torra yttranden Ger...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Kraftsamling mot den kriminella ekonomin ger resultat
En av regeringens mest prioriterade frågor är att strypa den...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login