Lokal honung en viktig motor

By on 19 juli, 2023
Arkivbild

Denna sommar står mycket på spel både för bönder och biodlare. Priset på svensk honung är i botten och många biodlare står med stora osålda lager samtidigt som importen av honung med oklart ursprung ökar. När vår inhemska biodling minskar hotas i förlängningen även pollineringen av viktiga grödor och vår livsmedelsförsörjning sviktar.

Utifrån det perspektivet kan vi inte fortsätta betrakta honung som ett sötningsmedel bland andra. Frågan är vad lokalproducerad honung är värd? När en burk som borde kosta 100 kr säljs för halva priset måste man fråga sig vad som går förlorat. Våra inhemska biodlare kommer i längden inte att klara prispressen från handeln och konkurrensen från importerad fuskhonung. Vårt lantbruk och vår frukt- och bärodling klarar sig inte utan de flitiga honungsbina.

Handeln har här ett stort ansvar samtidigt som konsumenterna i större utsträckning behöver välja att medvetet stötta en hållbar, lokal biodling.

Svenska Bin och Biodlingsföretagarna arbetar för:

– att ursprungsmärkning av honung ska bli obligatorisk så att konsumenterna vet vad de köper. Idag är mer än 50 procent av all honung som säljs i Sverige importerad samtidigt som honung är världens mest förfalskade råvara. Mer och mer raffinerade metoder utvecklas för att ta fram fuskhonung i laboratorier.

Biodlingsföretagarna har i flera år uppmanat Livsmedelsverket att utarbeta en ny ursprungsmärkning.

Honung är en helt naturlig produkt som bin framställer av växternas nektar.
För att få kallas honung får inget ha tillförts eller tagits bort, allt innehåll måste ha sitt ursprung från bin.

Fuskhonung kan innehålla ris-sirap och majs-sirap, olika sockerarter, färg- och smakämnen.
Eskilstunakuriren skriver här hur honungsfusket kan leda till svält.

– att bidra till pollinering av grödor som klöver, raps, bär och frukt.

Värdet av pollineringen beräknades enligt Jordbruksverket till 315-641 miljoner kronor år 2020. Honungen bidrar till att finansiera denna pollinering, men när priset på honung sjunker så får inte biodlarna betalt för sitt arbete.

– att fler butiker ska bli medvetna om honungens värde och satsa på lokal honung. Över 70 procent av den honung som konsumeras i Sverige säljs genom livsmedelsbutiker.

För att inspirera kreativa och engagerade aktörer inom och handel och butik delas utmärkelsen Sveriges Bästa Honungsbutik årligen ut till aktörer i olika kategorier.

– att öka kunskapen hos konsumenterna och handeln, bland annat genom projektet Honungskollen.

– att lyfta hantverket och beskriva biodlarens förädlingsarbete:

Här visar biodlaren Susanna Färgh hur honung produceras från kupa till burk.

– att visa mångfalden av smaker som kommer från Sveriges flora.Genom att biodlaren skattar eller skördar honungen flera gånger och i direkt anslutning till att bina samlat från en speciell växt (som kallas dragväxt), så får man sorthonung smak från till exempel maskros, raps, hallon, lind eller ljung. De olika växternas nektar ger olika smak och konsistens. Runt om i Sverige anordnas Honungsbarer där kunder kan provsmaka.

– att erbjuda den allra första honungen som en primör redan till midsommar.Sedan 2022 arrangerar Svenska Bin primörhonungsprovningar och släpp. Målet att skapa en säsongspremiär liknande de som finns för sparris, potatis och jordgubbar

– att sprida kunskap om honungens gastronomiska potential. I projektet Honungslandet har Svenska Bin i samarbete med Biodlingsföretagarna samlat nyckelaktörer från gastronomin samt biodlingsbranschen till workshops där man diskuterat svensk honung ur olika aspekter.

Vi uppmanar alla Sveriges konsumenter – köp svensk honung i din butik eller leta själv upp en lokal biodlare. Uppmana din handlare att ta in och premiera svensk lokal honung.

Genom att handla honung lokalt bidrar du till pollineringen där du bor och tar ställning för en rättvis och rimlig honungsproduktion som gör att de svenska biodlarna kan överleva.

En burk honung är så mycket mer än en vara – det är en viktig motor i svensk livsmedelsproduktion!

Sverige
Örebronyheter

Källa: Biodlingsföretagarna

You must be logged in to post a comment Login