Litiumbatterier och batterilagring orsak till svårsläckta bränder

By on 23 oktober, 2024
Genrebild

Litiumbatterier och batterilagring orsak tillsvårsläckta bränder i lantbruket, användningen av litiumbatterier och lagring av energi från bland annat solceller ökar.

Det är ett område med stora brandrisker där det saknas nationella regler eller standarder kring brandskyddet.

— Räddningstjänsterna har begränsade resurser för att kunna släcka bränder i större system för batterilagring. Därför är det extra viktigt att som lantbrukare förebygga risken för att bränder uppstår, säger Peter Birch-Jensen, lantbruksspecialist på Länsförsäkringar.

Många lantbrukare har redan batterilagring, eller ligger i startgroparna för att ställa i ordning lokaler för batterilagring exempelvis från solenergi.

— Risken för att bränder startar i litiumbatterier eller i batterilager är inte större än för blybatterier eller andra elektriska komponenter men om det börjar brinna utvecklas bränderna hastigt och är mycket svårsläckta, säger Peter Birch-Jensen.

Placering och förebyggande åtgärder är viktiga

— Det är viktigt att utvärdera lämpligaste placeringen av lokalen som ska användas för batterilagring och dessutom ha kontakt med räddningstjänsten och sitt försäkringsbolag. Viktigt att veta är att en dokumenterad risk- och konsekvensanalys ska genomföras inför varje ny installation, säger Peter Birch-Jensen.

När en brand startar i ett system för batterilagring innebär det stora risker i samband med utrymning av lokalerna, för brandspridningen samt för den brandpersonal som ska bekämpa branden.

— En av de värsta sakerna som kan hända är så kallad termisk rusning då battericellen självuppvärms med brandfarliga gaser som följd. Gaserna kan snabbantända och explodera eller börja brinna. Höga temperaturer, mekanisk påverkan eller felaktig laddning eller urladdning kan vara orsaker till att termisk rusning uppstår i batterierna. Ett batteri som varit involverat i en brand kan även återantända lång tid efter att branden släckts, säger Peter Birch-Jensen.

Krav* på batterilagring i lantbruk och hästverksamhet

  • I första hand ska batterilager placeras i en obrännbar container eller i byggnad endast avsedd för batterilager och utförd i EI 60 där det ska finnas minst en yttervägg.
  • Container respektive byggnad ska vara placerad minst 15 meter från annan byggnad. Placering av batterilager mer än 30 meter från annan byggnad kräver ingen brandsektionering.
  • Dörren ska placeras i yttervägg och uppfylla lägst brandklassning EI 60.
  • Utrymmet får inte placeras i byggnad med djurstall.
  • För batterilager på högst 25 kWh godtas placering i ett separat utrymme i en befintlig byggnad som är brandklassad enligt EI 60, det vill säga kan motstå brand och vara avskiljande i 60 minuter.
  • Second life-batterier är inte tillåtna.

*För lantbruk och djurstallar gäller särskilda regler enligt LBK (Lantbrukets Brandskyddskommitté).

Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar

You must be logged in to post a comment Login