Lindesbergs Riksteaterförening – Höstens program

By on 23 augusti, 2021

Lindesbergs Riksteaterförening presenterar hösten 2021 fyra teaterföreställningar – två i Lindesberg (”Sådan far” 23 september och ”Sörjen som blev” 23 november), en i Fellingsbro (”KvinnORKAn” 9 november) och en i Ullersäter (”Konsten att släppa taget” 5 december). 

”Vi hoppas verkligen att det går att genomföra”, meddelar Mats Ericsson i föreningen.

Lindesbergs Riksteaterförening: Program hösten 2021:

…………….

Torsdag 23 september kl 19:00: ”Sådan far” i Folkets Hus, Lindesberg

En varm komedi med familjära förvecklingar med Claes Månsson och Ola Hedén.

Einar Persson är pensionerad postmästare, änkeman och far till 45-årige Göran Persson. Nej, inte den Göran Persson. Denna Göran Persson bor fortfarande hemma hos pappa och det trivs han med. Nu är det är lördag. Och på lördagar gör far och son samma sak vecka efter vecka. Äter lunch, dricker kaffe, spelar schack och ser på film. I den ordningen. Men vad är det med Einar? Varför går han plötsligt omkring och ler löjligt, är otrevlig, glömmer bort viktiga saker och varför står en flaska Champagne på kylning? Einar och Göran dricker ju aldrig Champagne. Och Göran, varför flyttar han inte hemifrån, han är ju trots allt medelålders?

En salig blandning av vita lögner, förvecklingar, en inkompetent, en soffa från 1989, Pär Lagerkvist och Ravelli under VM-sommaren -94, kokas ihop till en soppa som doftar vemod, kärlek & försoning. Låter det krångligt? Det är det. Och ändå inte. Det är en stund i livet, som det är lika bra att skratta åt.

Sådan far är en nyskriven komedi fylld av värme, välmenande missförstånd och dråpliga förvecklingar. I rollen som pappa Einar ser vi mästaren av komedi Claes Månsson, sedan 1985 tillhörande Dramatens ensemble och för den breda massan känd genom flertalet filmer och tv-produktioner. Sonen Göran spelas av Ola Hedén, känd från bland annat Riksteatersuccén Alla heter Allan.

…………….

Tisdag 9 november kl 18:30: ”KvinnORKAn” i Fellingsbro folkhögskola

En berättelse om kvinnogöra och superkrafter – av och med Matilda Kjellmor

Det här är fem generationers kvinnors berättelser och strävan genom vår moderna historia. Om vardag och kraft. Om kvinnogöra och superkrafter. För kampvilja och överlevnad, tårar och skratt. Om att kvinnor i alla tider haft behov av fredade rum för att stötta, hylla och lära sig av varandra. För allt vi kan, vill och vågar.

Vi möter Matilda i en personlig uppgörelse med sitt arv efter förmödrarna: mamma, mormor, mormors mor och mormors mormor. Allt de har gjort, varit och allt det som de har orkat. Mormors mormor som hade åtta barn att ta hand om men ändå arbetade, mormors mor som kämpade för rätten till familjeplanering, mamma som jobbar hårdast av alla och ordnar kalas eller mormor som engagerar sig fackligt och bakar småkakor. Hur Matilda själv är vuxen nu och borde därför vara som dem men också hinna instagramma, driva projekt och ta hand om sitt känsloliv.

Så vilken kunskap och vilka egenskaper är viktig att bevara? Får en fortfarande älska att brodera, mangla, stryka, krusa band på örngott – eller är det förspilld kvinnokraft? Hur mycket är lagom mycket arbete? På vad ska vi då lägga vår tid och vårt engagemang? Hur ska en tänka och vara? Och på vilket sätt ska en vara duktig? Kraften som finns där. Men vad händer när orken tar slut?

Med humor, lekfullhet och svärta reflekterar Matilda över sitt sociala arv. Allt är inom räckhåll i denna personliga betraktelse och hyllning över kvinnors liv och historia.

…………….

Tisdag 23 november kl 19:00: ”Sörjen som blev” i Folkets Hus, Lindesberg

En tidlös berättelse om krigsbarn av och med Anna Takanen.

Vi har sett bilderna. Barnen från Finland, med namnskyltar runt halsen. De som kom till Sverige under kriget. Men vilka var de? Vad kände de? Och hur påverkade deras upplevelser kommande generationer?

Anna Takanens pappa var ett av dessa finska krigsbarn. I Sörjen som blev tar hon med oss på en omskakande resa i historien. I en intim och personlig föreställning nystar hon ömsint, långsamt och smärtsamt upp pappans familjehistoria, och det komplicerade i att vara barn till ett krigsbarn. Föreställningen är sprungen ur Anna Takanens succébok Sörjen som blev från 2019. En familjesaga över tre generationer.

Under sina nästan 30 år inom teatervärlden har Anna Takanen skådespelat, regisserat och arbetat som teaterchef på Göteborgs stadsteater. En tjänst hon numera innehar på Kulturhuset Stadsteatern. Den 2 augusti 2020 sommarpratade Anna Takanen i Sveriges Radio och 2019 kom hennes debutbok Sörjen som blev ut, på Bonniers förlag. 

”Jag är glad att jag får resa runt med den här tidlösa berättelsen, för det finns krigsbarn överallt”, säger Anna Takanen.

Sörjen som blev regisseras av Mikaela Hasán, konstnärlig ledare för DuvTeatern i Helsingfors, som bland annat har regisserat på Finlands Nationalteater. Medverkande: Anna Takanen. Musiker: Harri Kuusijärvi.

…………….

Söndag 5 december kl 18:00: ”Konsten att släppa taget” i Ullergården, Ullersäter

”Konsten att släppa taget – och lita på att det blir som det ska” med Eva Ahremalmoch Åse Christensen

Ibland undrar man vart den där lekfulla, nyfikna människan tog vägen? Den som levde i ens kropp och vågade så mycket. Och hur fasiken kom den här präktiga typen dit? Eva och Åse bjuder på en själslig, musikalisk och lustfylld resa, toppad med tappade tag – in i djupaste allvar – och med en stor nypa salt.

Kultur | Länet
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login