- Våld är inte en privatsak
- Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
- Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
- ”Att resa sig upp” av Leia
- Kross när Örebro HK vann borta mot MoDo
- Tankarna flyr mig, foton på gossen och cykeln
- Länstrafikens dom mot den växande småorten
- Besvara enkät om det civila samhället
- Öppet hus på Pihlskolans gymnasium i Hällefors
- Lindesbergs kommunstyrelse sammanträder
Lindesbergs Riksteaterförening bjuder in till bokcirkel
Tisdag 23 november ges teaterföreställningen ”Sörjen som blev” av och med Anna Takanen i Lindesberg. Men redan onsdag 3 november startar Lindesbergs Riksteaterförening i samarbete med Medborgarskolan en bokcirkel kring boken ”Sörjen som blev” som teaterföreställningen baseras på.
”Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen”, säger Anna Takanen: ”Pappa Timo kom 1942 som krigsbarn till Sverige. Han var då bara fyra år. Hemma rådde det finska fortsättningskriget, Timos pappa hade stupat i kriget och hans mamma hade inte råd med medicin när han blev sjuk. Trots några försök att återvända till Finland senare i livet kom han att stanna i Sverige.”
”Sörjen som blev” är en ömsint berättelse om hur Anna Takanen långsamt och alltmer smärtsamt nystar upp sin pappas familjehistoria och hur det är att vara barn till ett krigsbarn. Pappan och dottern åker till Finland, de pratar, han är länge tyst, men hon får honom att berätta mer och mer tills de båda inser att krig aldrig lämnar en i fred.
Deltagarna i bokcirkeln träffas fyra gånger med start onsdag 3 november kl 18:30-20:45 på Lindesbergs stadsbibliotek med Per Andersson som cirkelledare. Pris: 300 kr inklusive bok och biljett till föreställning betalas till bankgiro 796-2046 vid anmälan.
”Sörjen som blev” på scen i Lindesberg 23 november
- Tisdag 23 november kl 19:00 ges ”Sörjen som blev” av och med Anna Takanen i Lindesbergs Folkets Hus
- Längd: 2 tim 20 min, inkl paus + samtal med Anna Takanen
- Arrangör: Lindesbergs Riksteaterförening
Vi har sett bilderna. Barnen från Finland, med namnskyltar runt halsen. De som kom till Sverige under kriget. Men vilka var de? Och hur påverkar deras upplevelser kommande generationer? Detta är en del av Sveriges historia men samtidigt relevant idag, för vilka är dagens krigsbarn? Sörjen som blev är en universell berättelse om krig och flyktingskap som känns viktig att berätta och tala om. Föreställningen kommer nu till Sverige efter ett starkt mottagande i Finland.
Anna Takanens pappa Timo var ett av omkring 15.000 barn som aldrig återvände till Finland utan adopterades av sin svenska fosterfamilj. Förflyttningen kom att påverka hela familjen genom ett förlorat språk och ett trauma nedärvt genom generationer, men också genom längtan och möten över gränserna.
”Jag vill undersöka hur detta har påverkat många genom min konstnärliga praktik. Folk kontaktar mig ofta, så jag vet att frågan är levande i både Finland och Sverige. Det här är mitt konstnärliga fredsprojekt”, berättar Anna Takanen, manusförfattare och skådespelare i Sörjen som blev.
Innan Timo dog frågade dottern Anna ut honom om vad han förlorat i Finland – och han började äntligen svara på hennes frågor. I föreställningen nystar hon ömsint och långsamt upp pappans familjehistoria, och det komplicerade i att vara barn till ett krigsbarn.
” För närvarande lever vart femte barn i en krigszon. Genom Sörjen som blev ser vi en glimt av hur krigstraumat överförs till kommande generationer och anar vidden av de personliga tragedierna som fortfarande finns runt omkring oss”, säger Anna Takanen.
Under sina nästan 30 år inom teatervärlden har Anna Takanen skådespelat, regisserat och arbetat som teaterchef på Göteborgs stadsteater samt på Kulturhuset Stadsteatern. 2019 kom hennes debutbok Sörjen som blev ut, på Bonniers förlag. Det är ur den som föreställningen är sprungen ur. Den regisseras av prisbelönta Mikaela Hasán, konstnärlig ledare för DuvTeatern i Helsingfors.
”Jag blev berörd av Annas bok, av berättelsen och språket. Det var som om den öppnade en dörr till en bekant men obearbetad del av Finlands historia. Och så är det också en universell berättelse om krig och flyktingskap som känns viktig att berätta och tala om. Det hände då och det händer nu, med ett mellanförskap och många obesvarade frågor som följd”, säger Mikaela Hasán, regissör för Sörjen som blev.
Med på scenen finns Harri Kuusijärvi, en av Finlands bästa dragspelsartister och Niko Kumpuvaara.
Efter föreställningen bjuds publiken in till ett samtal med Anna Takanen för att få möjlighet att berätta om sina erfarenheter och känslor för att bryta tystnaden kring traumat i att vara krigsbarn.
”Det är en personlig historia, den är ju Annas. Samtidigt är den många andras historia också. Jag hoppas att den, och samtalet som följer efter föreställningen, öppnar upp för att prata och förstå mera om varandra och oss själva”, säger Mikaela Hasán.
Kultur | Örebro Län
Örebronyheter
Källa: LindeKultur
Related Posts
Latest News
-
Våld är inte en privatsak
Mäns våld mot kvinnor är en brottslighet som ofta sker...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Nya öppettider för förskola och fritidshem
Från 1 januari 2025 kommer det att göras vissa ändringar...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Askersunds kommunfullmäktige på måndag den 25 november
På måndag den 25 november klockan 18.00, hålls årets sista...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Ny vägledning för läkemedelsanvändning hos djur
Nu under Antibiotikaveckan lanserar Länsstyrelsen Örebro län, en ny myndighetsgemensam...
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Webbplatser med koppling till Black Friday majoriteten är inte säkra
IT-säkerhetsföretaget Check Point Software varnar för nätfiskeattacker under Black Friday....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Alla elever får rätt till bemannade skolbibliotek
Elevers tillgång till skolbibliotek ser i dag mycket olika ut....
- Posted november 22, 2024
- 0
-
Flest viltolyckor sker under vintern
Under den mörka årstiden sker flest viltolyckor med viltarter som...
- Posted november 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login