Linde energi AB om Järle kvarn som småskaligt vattenkraftverk

By on 11 maj, 2020

”Kommunala Linde energi AB i Lindesberg skulle gärna ta hand om elproduktionen i Järle kvarn – men då krävs att det byggs fiskvandringsvägar runt dammen och kraftverket om miljökraven kvarstår alternativt att utrivningen och kraven på fria vattenvägar omprövas”, skriver Jens Isemo (VD i Linde energi AB) i en kommentar om Järle kvarn som småskaligt vattenkraftverk.

”Linde energi brinner för hållbar och lokalproducerad energi och småskalig vattenkraft är ett utmärkt sätt att kombinera dessa två. Problemet är att det ibland är svårt att förena olika intressen. Några av dessa är 1) Bevarande av kulturmiljöer; 2) Trygg energiförsörjning med hållbar och lokalproducerad energi; 3) Biologisk mångfald och fria vattenvägar”, enligt Jens Isemo.

”Vi möter den här konflikten då och då inom framför allt den småskaliga vattenkraften. Utan att vara insatt i detaljer i det här ärendet känns det som att det sistnämnda intresset fått för stort utrymme i frågan om Järle kvarn. Linde energi skulle gärna ta hand om elproduktionen i Järle kvarn – men då krävs (om miljökraven kvarstår) att det byggs fiskvandringsvägar runt dammen och kraftverket. Då talar vi säkert om flera miljoner kronor i investeringar. Om kraftverket kan producera 80.000-90.000 kWh/år och med ett elpris på cirka 20 öre/kWh blir inte den kalkylen speciellt bra”.

”Det är tråkigt att se att kraftverket med tillhörande hållbara och lokalproducerade energi tvingas bort och att stora kulturhistoriska värden försvinner. För att Linde energi ska kunna engagera sig krävs nog att utrivningen och kraven på fria vattenvägar omprövas”, skriver Jens Isemo.

Linde energi har fem vattenkraftverk

Linde energis kraftstation i Bohr.

Linde energi AB (som ägs till 100 procent av Lindesbergs kommun) producerar förnybar och miljöriktig el med sol- och vattenkraft. I huvudsak produceras elen i bolagets fem vattenkraftverk i Dalkarshyttan, Bohr, Vedevåg, Ringaby och Oppboga.

Sedan 1914 har vattenkraften varit en viktig del av Linde energis lokala energiproduktion. Vaggan stod i Ringaby, vars kraftstation togs i bruk det året. Idag kommer cirka 20 procent av den el som Linde energi säljer från de fem lokala vattenkraftverken.

Linde energis kraftstation i Dalkarlshyttan.

Linde energi har även några små solcellsanläggningar i Lindesberg och Närkes Kil samt på Vedevågs kraftstation som till sommaren 2020 kommer att kompletteras med Örebro läns största markförlagda solpark – Solhagen i Torphyttan. Solparken byggs invid riksväg 50 i en fårhage i höjd med Torphyttan, blir stor som en fotbollsplan och kommer att producera cirka 500.000 kilowattimmar per år. Det räcker för att förse 100 typhushåll med hushållsel varje år.

Länet
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login