Lillåns skola 8C i final i Teknikåttan

By on 24 maj, 2023
Bild: Tekniska Museet

I morgon torsdag 25 maj hålls riksfinalen av Teknikåttan på museet i Stockholm. Teknikåttan syftar till att främja intresset för teknik, matematik och naturvetenskap och teknikrelaterade utbildningar.

Tävlingen anordnas av tio svenska högskolor och universitet och vänder sig till elever i åttonde klass runtom i landet.

Lillåns skola 8C från Örebro tävlar i Riksfinalen av Teknikåttan

Från början kvalade 20 000 elever in i tävlingen – i finalen är 300 kvar fördelat på 10 klasser från norr till söder. De tävlande klasserna i riksfinalen 25/5 på Tekniska museet kommer från Jönköping, Hammarö, Lund, Växjö, Örebro, Umeå, Göteborg, Huddinge, Hedemora och Uppsala. Nu gör de upp om förstaplatsen!

….

Från början var de 20 000 tävlande elever, nu är endast 300 kvar. Torsdag 25 maj tävlar tio klasser från norr till söder om förstaplatsen i tävlingen Teknikåttan. Nytt för i år är att Tekniska museet har fått äran att vara värd för riksfinalen. Besökare och skolor kommer att kunna se finalen på plats.

Teknikåttan syftar till att främja intresset för teknik, matematik och naturvetenskap och teknikrelaterade utbildningar. Tävlingen anordnas av tio svenska högskolor och universitet och vänder sig till elever i åttonde klass runtom i landet.

– Tekniska har sedan många år ett gediget skolengagemang. Därför känns det roligt att få samarbeta med Teknikåttan. Vi drivs av den gemensamma ambitionen att få fler unga att upptäcka glädjen i teknik och naturvetenskap samtidigt som kreativitet och problemlösarförmåga stimuleras, säger Maria Olsson, avdelningschef för lärande på Tekniska museet.

Stort behov av teknisk kompetens

När världen står inför stora utmaningar är behovet av kunskaper som kan leda in i en hållbar framtid avgörande. Behovet av arbetskraft inom teknikområdet är dessutom stort. Då är det nödvändigt att stimulera ungdomarnas fantasi och uppfinningsrikedom, bredda bilden av teknik och visa på möjligheter med tekniska utbildningar.

– Att samverka för att engagera och motivera unga till lärande är en hedersam samhällsinsats. Jag tror att lärosätena kommer att behöva spela en större roll i grundskolan i framtiden om vi vill att fler ska hitta till tekniska utbildningar. I år firar Teknikåttan 30 år och det känns extra roligt att genomföra riksfinalen ihop med Tekniska museet. Vi ser fram emot ett fortsatt samarbete framöver, säger Dorotea Blank, nationell projektledare för Teknikåttan.

Skolor som har gått vidare till Riksfinalen på Tekniska museet:

  • Alfred Dalinskolan 8M från Jönköping – Linköpings universitet
  • Hammarlunden 8A från Hammarö – Karlstads universitet
  • Internationella engelska skolan 8C från Lund – Lunds universitet
  • Kronoberg skola 8D från Växjö – Blekinge Tekniska Högskola
  • Lillåns skola 8C från Örebro – Örebro universitet
  • Sjöfruskolan 8A från Umeå – Umeå universitet
  • Skytteskolan 8C från Göteborg – Chalmers tekniska högskola
  • Södertörns friskola 8Nv1 från Huddinge – Kungliga Tekniska Högskolan
  • Vasaskolan 8E från Hedemora – Högskolan Dalarna
  • Västra Stenhagenskolan 8B från Uppsala – Uppsala universitet

Snabbfakta om Teknikåttan

  • Tävlingen Teknikåttan består av flera steg där åttondeklassare får lösa praktiska och teoretiska problem inom teknik och naturvetenskap. De får också möjlighet lära sig mer om teknik och dess tillämpningar i samhället.
  • Tävlingen sätter på prov elevernas kunskaper inom teknik, matematik och naturvetenskap.
  • Teknikåttan började med en kvaltävling i slutet av januari där alla elever tävlade online var för sig. De bästa klasserna gick vidare i regionala tävlingar på närmaste lärosäte och tävlingen avslutas nu med en riksfinal på Tekniska museet i Stockholm där klasser från hela landet möts.
  • Syftet är att öka intresset för teknik, matematik och naturvetenskap bland elever i årskurs 8 men även i samhället, stimulera ungdomarnas fantasi, kreativitet och uppfinningsförmåga samt stärka deras självförtroende.
  • Prissumman i riksfinalen: 1:a pris 20 000 kr, 2:a pris 15 000 kr och 3:e pris 10 000 kr.
  • I år fyller Teknikåttan 30 år. Tävlingen startade 1993 vid Linköpings tekniska högskola.

Örebro/Sverige
Örebronyheter

Källa: Tekniska Museet

You must be logged in to post a comment Login