- Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
- Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
- Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
- Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
- Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
- Nattens händelser från polisen
- Butiken Öround har stängt men konceptet lever kvar
- Klassikern Spöket på Canterville återuppstår
- Byggstart för nytt badhus i Karlskoga planeras till våren 2025
- Främjande och förebyggande insatser för barn och unga
Libyen: Civila drabbas när miliser slåss om Tripoli
- 33 angrepp analyserade i den första detaljerade undersökningen på båda sidor av frontlinjen
- Över 100 civila dödade och skadade, och 100 000 på flykt
- Förenade arabemiraten, Turkiet och andra länder bryter mot FN:s vapenembargo vilket banar väg för potentiella krigsbrott
Krigförande parter i det pågående slaget om Tripoli har dödat och skadat över hundra civila genom urskillningslösa attacker och genom att använda explosiva vapen i tätbefolkade stadsområden. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.
I vad som är den den första fördjupade fältundersökning som gjorts i stridsområdet sedan striderna bröt ut den 4 april har Amnesty besökt 33 platser i och runt Tripoli som attackerats både från luften och av marktrupper. Rapporten visar på potentiella krigsbrott utförda av både den FN-stödda Government of National Accord (GNA) och den självutnämnda Libyan National Army (LNA), som har utkämpat strider i och runt staden.
– Vårt utredningsarbete på plats på bägge sidor om frontlinjen visar hur internationell rätt systematiskt har åsidosatts och hur detta har fått näring av den fortsatta vapenexporten till bägge sidor – vilket bryter mot FN:s vapenembargo, säger Donatella Rovera, senior krisrådgivare på Amnesty International.
– Mängder av civila har dödats och skadats när båda sidor använder allt från ostyrda raketer från Khadaffis tid till moderna drönarburna styrda missiler i attacker som kan utgöra krigsbrott, säger Brian Castner, senior krisrådgivare kring vapen och militära operationer vid Amnesty International.
Första undersökningen som gjorts om bägge sidor frontlinjen i Tripoli
Amnestys utredare var på plats i Libyen mellan 1-14 augusti och besökte båda sidorna av konflikten i och runt Tripoli, Tajoura, Ain Zara, Qasr Bin Ghashir och Tarhouna. De intervjuade 156 boende, bland dem överlevare, vittnen och släktingar till offer samt lokala befattningshavare, hälso- och sjukvårdspersonal och milismedlemmar.
Experter inom Amnesty som arbetar med fjärranalys, vapen och krigsmateriel, verifiering av bilder och videomaterial samt personer från Digital Verification Corps gjorde tillsammans också en open-source utredning av många av attackerna.
Varken företrädare för GNA eller LNA har svarat på de frågor som Amnesty har skickat till dem om deras attacker.
Civila hamnar mitt i korselden
Enligt statistik från FN har striderna de senaste sex månaderna dödat och skadat över 100 civila, bland dem dussintals migranter och flyktingar i förvar, och har fördrivit över 100 000 människor. Flygattacker, artilleribeskjutning och spärreld har träffat civila hem och annan viktig infrastruktur – som fältsjukhus, en skola och ett flyktingförvar – och har också tvingat flygplatsen Mitiga, som är Tripolis enda internationella förbindelse, att stänga.
En del av attackerna som Amnesty har dokumenterat har antingen varit urskillningslösa eller oproportionerliga – vilket innebär att de har brutit mot grundläggande principer när det gäller internationell humanitär rätt och kan utgöra krigsbrott. I andra fall har närvaron av stridande personer vid, eller nära, civila bostäder och medicinska förrättningar utsatt de civila där för fara.
Barn som lekt utanför sina hem, sörjande vid en begravning och människor som ägnat sig åt sina vardagssysslor hör till dem som dödats eller skadats.
Brott mot FN:s vapenembargo
Trots att FN har ett omfattande vapenembargo mot Libyen sedan 2011 har både Förenade arabemiraten och Turkiet försett både LNA och GNA med vapen via olagliga vapenöverföringar och gett dem direkt militärt stöd.
– Det internationella samfundet måste upprätthålla FN:s vapenembargo som Turkiet, Förenade arabemiraten, Jordanien och andra länder så uppenbart har brutit mot, säger Brian Castner.
– Alla sidor måste ta omedelbara och konkreta steg för att skydda civila i enlighet med krigets lagar och dessutom undersöka hur deras styrkor har agerat. En undersökningskommission behöver inrättas för att påbörja arbetet med ansvarsutkrävande och gottgörelse för offren och deras familjer. Medlemmar i FN:s råd för mänskliga rättigheter borde arbeta tillsammans för att snabbt etablera en sådan mekanism så att den dels kan avgöra var ansvaret för människorättskränkningar ligger och dels bevara bevis för begångna brott, säger Donatella Rovera.
Världen
Örebronyheter
Källa: Amnesty International
Related Posts
Latest News
-
Man är inte ensam i jul, nummer om man behöver prata
Polisen vill alla önska en god jul och samtidigt påminna...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Jennifer och Elias skriver uppsats i Brasilien
Jennifer Olsson och Elias Pihlström går Sjuksköterskeprogrammet vid Örebro universitet,...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Elin Sahlberg ny socialchef i Askersunds kommun
Den 1 mars börjar Elin Sahlberg på sitt nya jobb...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Kumla IBK går på julledighet som serieledare och tung förlorare
Helgen innan jul så spelade Kumla IBKs herrar och damer...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Mingel – *Makeriet* Lördag 21 December 2024
*Makeriet* 2024.12.21 Lördag Stig in till Makeriet och stanna upp! Andas...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nattens händelser från polisen
Nedan följer ett urval av de ärenden som polisen har...
- Posted december 22, 2024
- 0
-
Nu släpps resorna inför vintern
Missade du att boka favorithotellet inför årets julresa? För dem...
- Posted december 22, 2024
- 0
You must be logged in to post a comment Login