Låt sportlovet bli en kickstart för barn och unga

By on 15 februari, 2021

Under kommande veckor är det dags för sportlov för omkring en och en halv miljon skolungdomar. En tid för utomhusaktiviteter – men även mycket stillasittande och skärmtid. Friskis tipsar om hur du som förälder kan motivera barn och unga till att komma igång.

Sportlovet har sin bakgrund i att förbättra folkhälsan och är fortfarande starkt förknippat med vintersport och utomhusaktiviteter. Men för många innebär ledigheten istället en vecka med extra mycket stillasittande.

– Sveriges ungdomar har ett tufft år i ryggen. Perioder av både hemskola och inställda fritidsaktiviteter har vänt upp och ned på rutinerna för många. Vi hoppas att sportlovet kan bli en möjlighet att fylla på med ny energi och komma igång med nya vanor, säger Susanne Jidesten, generalsekreterare på Friskis&Svettis.

Idag når långt ifrån alla svenska barn och ungdomar upp till WHO:s riktlinje med minst en timmes fysisk aktivitet per dag. Skolan tar ett stort ansvar för att barn och ungas regelbundna rörelse och under loven rör sig ungdomar allra minst. 

Men loppet är inte på något sätt kört. Många barn vill röra på sig mer. Enligt en undersökning från Bris vill en tredjedel röra på sig mer och gärna utomhus. En annan undersökning, från Statens medieråd, visar på att fler än varannan ser sin skärmtid som ett hinder för andra saker de vill och borde göra. 

– Stillasittande en utmaning, inte minst nu i pandemitid. För mig själv är det väldigt påtagligt när jag jobbat mycket på distans under lång tid. Men jag ser en möjlighet i igenkänningen och hoppas att fler känner att det finns utrymme till förändring. Med stöd och motivation har sportlovet möjlighet att bli den kickstart många barn och unga behöver, säger Susanne Jidesten. 

Här är några tips på hur du som förälder kan uppmuntra barn och ungdomar till mer rörelse:

1. Kolla läget. Det digitala utbudet är enormt idag och möjligheterna är förmodligen fler än du anar. På Friskis erbjuder vi öppen träning online, både för barnfamiljer och för unga. Idrottsfys, för de som vill komplettera sin träning, och Familjejympa, för yngre barn tillsammans med föräldrar är två exempel.

2. Tjata lagom. Att tjata brukar sällan vara en framgångsrik metod för förändring men däremot behövs en viss uthållighet i att påminna och peppa. Ditt barn behöver få lite hjälp att orka ta sina första träningssteg.

3. Morot som startbränsle. Precis som för oss vuxna kan startsträckan vara det jobbigaste. Det samma gäller barn och unga. Kan ni sätta upp mål som motiverar till det första stegen? Låt det bara inte bli målgång med för kort träningsperiod; det behövs tid för att hinna etablera, uppleva nytt och upptäcka de positiva effekterna som träning kan ge.

4. Visa vägen. Som förälder är du en förebild även om ditt barn inte alltid kanske erkänner det. Dina egna träningsvanor smittar av sig. Kanske inte direkt men imorgon eller längre fram. Vilka vanor vill du smitta av dig?

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

Källa Friskis&Svettis
Ta del av fler tips om hur du motiverar dina barn och ungdomar till fysisk aktivitet under lovet – friskissvettis.se/Inspiration/Hjalpdintonaringatthittatraningen.

You must be logged in to post a comment Login